Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: sprzet do fotografii ptakow

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    Kiepskim sprzętem też można robić dobre zdjęcia

Pewnie że można. Trzeba tylko sobie odpowiedzieć na pytanie: po co je robimy? Jeśli wystarcza nam budżetowy zoom to po choinkę wydawać pieniądze na coś czego się nie wykorzysta.

A jak się osiągnie poziom mistrzowski to kasa nie gra roli jak tu:
    http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=102934
    D3+AFS600/4+AFS300/2,8VR+AFS70-200/2,8VR+TC-14,TC-17
    Ostatnio edytowane przez sławekb ; 25.06.09 o 20:27

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Tak na spokojnie analizując mój brak zadowalających efektów doszedłem do wniosku, że problemem jest brak cierpliwości i mm. Długie jasne tele dało by dużo tyle,że w każdym systemie jest to duży wydatek, więc zmiana na C lub N nic tu nie zmieni.
    Przecież nie wydam 20 k złotych żeby sobie po pracy na spacerze sfotografować ptaszka To po prostu jest mało racjonalne moim zdaniem a poza tym i tak trzeba podejść dość blisko nawet przy długim tele
    Ja nie zarabiam robiąc zdjęcia,to moje hobby
    Wniosek z tego taki,że trzeba doskonalić technikę podejścia i kamuflażu a nie ładować ogromne pieniądze w szkła
    Ostatnio edytowane przez Peter1976 ; 25.06.09 o 21:20

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sławekb Zobacz posta

A jak się osiągnie poziom mistrzowski to kasa nie gra roli jak tu:
    http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=102934
    D3+AFS600/4+AFS300/2,8VR+AFS70-200/2,8VR+TC-14,TC-17
    Aha, remiz Michała. W miarę ( przy gnieździe te niebo w tle, z pająkiem bardzo dobre). D3 ma szalenie wspaniałe ISO 1250 - 1600, które w połączeniu z rewelacyjnym AF daje możliwość zatrzymania ruchu. Ten remiz wyjeżdżony setkami kilometrów. Bo tak naprawdę sztuka polega na znalezieniu, wypatrzeniu modela i ciut wiedzy by znaleźć ten drobny myk pozwalający sfotografować ptaka na ten jeden niepowtarzalny sposób.

Co do sprzętu. 50-200 SWD jest ok. W końcu to 100-400 - po co więcej? Trzeba tylko tak pokombinować by podejść trochę bliżej do modela. Lepiej się maskować i ciszej zachowywać. Mój kolega ma E-3 + 50-200 i jest bardzo zadowolony. Jelenie baardzo blisko, norkę amerykańską na pełny kadr i wiele innych ( nawet wilki). Sam całą zimę robiłem bieliki na padlinie, łosie w sośninach E-30 + 150 2/8 makro Szkoda, że sigma nie zdobyła się na mocowanie 4/3 w swoim 300/2,8 HSM... byłoby piknie.
    Oprócz szkieł przydaje się dobry korpus np E-3, E-30. dobry AF, iso nienajgorsze.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"