Dwa posty wyżej masz kolegę, który poluje na zwierzynę "flintą Nikona" (Sławek)
Dwa posty wyżej masz kolegę, który poluje na zwierzynę "flintą Nikona" (Sławek)
Czarny aparat z gorszego systemu
Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959
Za bardzo nie lubię pisać takich porad bo każdy ma trochę inne wymagania i priorytety.
Napiszę co myślę o sprzęcie który znam.
Miałem Nikkora AF-S 300/4 z TC-14E II :
-sam obiektyw jest ekstra za takie pieniądze jak ja kupowałem jeszcze przed kryzysem, teraz trochę drogo ale wszystko podrożało
- ostrość jest b. dobra od F/4, z TC-14 również jest b. dobrze ale lepiej po przymknięciu do f/6,3-7,1
- AF-S to jest to czego potrzeba do ptaszków, nic nie brzęczy i nie chrobocze jak w szkłach bez silnika, no i szybkość - rewelacja
D300 nie ma co opisywać bo wszędzie są testy i opinie, można znaleźć i poczytać. Dla mnie to najlepszy aparat do przyrody nie licząc pełnej klatki.
Henryk Kościelny chyba nadal robi takim zestawem: http://www.henrykkoscielny.pl/
Jedyny minus tego zestawu nie licząc obecnej wysokiej ceny to stałoogniskowość. Jednak w fotografii ptaków zazwyczaj brakuje mm niż jest ich za dużo.
Jeśli ktoś ma trochę więcej gotówki to AF-S 300/2,8 można kupić na allegro za około 8-9 tyś.zł Niby to dużo ale F/2,8 i możliwość podpinania TC-14,TC-17 i TC-20 daje bardzo duże możliwości. Przy TC-14 i TC-17 spadek jakości jest praktycznie niezauważalny. Jeśli kiedyś kupie jakieś dłuższe szkło to na pewno nie sprzedam AFS300/2,8. Zaliczam ten obiektyw do "magicznych" (to taka moja nazwa) z powodu efektów jakie można nim uzyskać. Przy braku ładnego światła nie trzeba się martwić o efekty, obiektyw rysuje OK ale jeśli jest tylko trochę ładnego światła, można nim uzyskać fantastyczne rozmycia, kontrast
To po prostu najwyższa półka. Oczywiście to tylko moje subiektywne odczucie ale takie efekty w E-systemie widziałem tylko z ED150/2 i gdybym miał dzisiaj kupić szkło z nazwą Zuiko to byłby to właśnie ED 150/2
Innych systemów nie znam tak dobrze więc się nie wypowiadam.
Peter, oglądaj galerie dobrych fotografów ptaków i zobacz jakim sprzętem robią zdjęcia. Nie namawiam Cię do zmiany systemu, napisałem tylko takie parę swoich przemyśleń
Warto zaglądać na tą stronę: http://www.foto-ptaki.pl/ W dziale "fotograf miesiąca" znajdziesz świetnych fotografów ptaków i linki do galerii z informacją o sprzęcie jakim robione były zdjęcia. Warto sobie poprzeglądać i wyciągnąć wnioski samemu
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez sławekb ; 24.06.09 o 23:17
Witam !!
Dzięki za świetny post !! Wnioskuję z niego,że D300 + jasne szkło to lepszy zestaw do przyrody, niż ten którego obecnie używam
Mam jednak wrażenie, że nie wykorzystuję tego co mam w 100 %.
Moja obawa jest taka,że jak już zmienię sys. I kupię D300 i szkła, wydam kupę kasy i stracę sporoTo okaże się, że wcale nie uzyskuje lepszych efektów
Oj ciężkie hobby mnie dopadło
Po namyśle chyba lepiej spróbować wykorzystać na maxa to co mam, a jeśli poczuję,że zrobiłem wszystko co mogłem i dalej czegoś brakuje, to zdecyduje się zmienić :/ system i osobiście przekonać się jak to jest u "innych" !
A może do tej pory mi przejdzie fotografia przyrodniczaKto wie
Jednym słowem, a raczej trzema- Dylematy,dylematy i jeszcze raz dylematy
Pozdrawiam !!
Peter
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Masz u mnie plusik jak tylko będę mógł![]()
Ostatnio edytowane przez Peter1976 ; 25.06.09 o 15:07 Powód: Automatyczne scalenie postów
Nie wiem czy lepszyNie testowałem E-3+50-200 w warunkach "bojowych" a szkoda. Kiedyś był na forum taki pomysł żeby zrobić wypożyczalnie E-systemowych szkieł, ja bym na pewno przetestował wszystkie zuiko powyżej 150mm. To właśnie może być jeden z powodów małej popularności E-systemu w dziedzinie fotografii przyrodniczej. Nikt nie kupi szkła za 20tyś. w ciemno. Przecież w naszym kraju nie ma obecnie ani jednego 300/2,8 prócz tego co jeździ z Jackiem na różne pokazy. Miałem go kiedyś w rękach w Poznaniu ale za krótko żeby dobrze wszystko sprawdzić.
No i masz rację. Teraz jest najgorszy czas na zmianę systemu - najwyższe ceny od kilku lat.
Kiepskim sprzętem też można robić dobre zdjęcia
Strumieniówka (krzaczki Noteć)
A nie widzisz tam emoty z przymrużonym oczkiem ?? Raczej moje umiejętności są kiepskie to pewne
Choć dołujące
Pozdrawiam !!
Peter
Cierpliwość jest moim zdaniem jest najważniejsza przy fotografowaniu ptaków. Zobacz zdjęcia Piotra Grzesia zestaw e3 50-200 ec1,4. Bardzo długie tele nie załatwia wszystkiego.
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R