Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: sprzet do fotografii ptakow

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dwa posty wyżej masz kolegę, który poluje na zwierzynę "flintą Nikona" (Sławek)
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Peter1976 Zobacz posta

Chodzi mi o praktyczne info na temat sprzętu innych firm pod katem fotografii przyrodniczej !!

Peter
    Za bardzo nie lubię pisać takich porad bo każdy ma trochę inne wymagania i priorytety.
    Napiszę co myślę o sprzęcie który znam.
    Miałem Nikkora AF-S 300/4 z TC-14E II :
    -sam obiektyw jest ekstra za takie pieniądze jak ja kupowałem jeszcze przed kryzysem, teraz trochę drogo ale wszystko podrożało
    - ostrość jest b. dobra od F/4, z TC-14 również jest b. dobrze ale lepiej po przymknięciu do f/6,3-7,1
    - AF-S to jest to czego potrzeba do ptaszków, nic nie brzęczy i nie chrobocze jak w szkłach bez silnika, no i szybkość - rewelacja

D300 nie ma co opisywać bo wszędzie są testy i opinie, można znaleźć i poczytać. Dla mnie to najlepszy aparat do przyrody nie licząc pełnej klatki.
    Henryk Kościelny chyba nadal robi takim zestawem: http://www.henrykkoscielny.pl/

Jedyny minus tego zestawu nie licząc obecnej wysokiej ceny to stałoogniskowość. Jednak w fotografii ptaków zazwyczaj brakuje mm niż jest ich za dużo.

Jeśli ktoś ma trochę więcej gotówki to AF-S 300/2,8 można kupić na allegro za około 8-9 tyś.zł Niby to dużo ale F/2,8 i możliwość podpinania TC-14,TC-17 i TC-20 daje bardzo duże możliwości. Przy TC-14 i TC-17 spadek jakości jest praktycznie niezauważalny. Jeśli kiedyś kupie jakieś dłuższe szkło to na pewno nie sprzedam AFS300/2,8. Zaliczam ten obiektyw do "magicznych" (to taka moja nazwa) z powodu efektów jakie można nim uzyskać. Przy braku ładnego światła nie trzeba się martwić o efekty, obiektyw rysuje OK ale jeśli jest tylko trochę ładnego światła, można nim uzyskać fantastyczne rozmycia, kontrast

To po prostu najwyższa półka. Oczywiście to tylko moje subiektywne odczucie ale takie efekty w E-systemie widziałem tylko z ED150/2 i gdybym miał dzisiaj kupić szkło z nazwą Zuiko to byłby to właśnie ED 150/2

Innych systemów nie znam tak dobrze więc się nie wypowiadam.
    Peter, oglądaj galerie dobrych fotografów ptaków i zobacz jakim sprzętem robią zdjęcia. Nie namawiam Cię do zmiany systemu, napisałem tylko takie parę swoich przemyśleń
    Warto zaglądać na tą stronę: http://www.foto-ptaki.pl/ W dziale "fotograf miesiąca" znajdziesz świetnych fotografów ptaków i linki do galerii z informacją o sprzęcie jakim robione były zdjęcia. Warto sobie poprzeglądać i wyciągnąć wnioski samemu
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez sławekb ; 24.06.09 o 23:17

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Witam !!

Dzięki za świetny post !! Wnioskuję z niego,że D300 + jasne szkło to lepszy zestaw do przyrody, niż ten którego obecnie używam
    Mam jednak wrażenie, że nie wykorzystuję tego co mam w 100 %.
    Moja obawa jest taka,że jak już zmienię sys. I kupię D300 i szkła, wydam kupę kasy i stracę sporo To okaże się, że wcale nie uzyskuje lepszych efektów
    Oj ciężkie hobby mnie dopadło
    Po namyśle chyba lepiej spróbować wykorzystać na maxa to co mam, a jeśli poczuję,że zrobiłem wszystko co mogłem i dalej czegoś brakuje, to zdecyduje się zmienić :/ system i osobiście przekonać się jak to jest u "innych" !
    A może do tej pory mi przejdzie fotografia przyrodnicza Kto wie

Jednym słowem, a raczej trzema- Dylematy,dylematy i jeszcze raz dylematy

Pozdrawiam !!

Peter
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Masz u mnie plusik jak tylko będę mógł
    Ostatnio edytowane przez Peter1976 ; 25.06.09 o 15:07 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Witam !!

Dzięki za świetny post !! Wnioskuję z niego,że D300 + jasne szkło to lepszy zestaw do przyrody, niż ten którego obecnie używam
    Nie wiem czy lepszy Nie testowałem E-3+50-200 w warunkach "bojowych" a szkoda. Kiedyś był na forum taki pomysł żeby zrobić wypożyczalnie E-systemowych szkieł, ja bym na pewno przetestował wszystkie zuiko powyżej 150mm. To właśnie może być jeden z powodów małej popularności E-systemu w dziedzinie fotografii przyrodniczej. Nikt nie kupi szkła za 20tyś. w ciemno. Przecież w naszym kraju nie ma obecnie ani jednego 300/2,8 prócz tego co jeździ z Jackiem na różne pokazy. Miałem go kiedyś w rękach w Poznaniu ale za krótko żeby dobrze wszystko sprawdzić.

Moja obawa jest taka,że jak już zmienię sys. I kupię D300 i szkła, wydam kupę kasy i stracę sporo To okaże się, że wcale nie uzyskuje lepszych efektów
    No i masz rację. Teraz jest najgorszy czas na zmianę systemu - najwyższe ceny od kilku lat.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Kiepskim sprzętem też można robić dobre zdjęcia

Strumieniówka (krzaczki Noteć )

Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    Kiepskim sprzętem też można robić dobre zdjęcia

Strumieniówka (krzaczki Noteć )
    Mam kilka dobrych zdjęć w galerii, zrobionych kiepskim sprzętem
    Ale co z tego sprzęt zawsze by się chciało mieć możliwie najlepszy

pozdrawiam !!

Peter

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Mam kilka dobrych zdjęć w galerii, zrobionych kiepskim sprzętem
    Ale co z tego sprzęt zawsze by się chciało mieć możliwie najlepszy

pozdrawiam !!

Peter
    Ale czy E-3 / 14-54 f2,8-3,5 / 50-200 f2,8-3,5 / 50 f2 / EC-14 / można nazwać kiepskim?

Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    A nie widzisz tam emoty z przymrużonym oczkiem ?? Raczej moje umiejętności są kiepskie to pewne
    Choć dołujące

Pozdrawiam !!

Peter

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Cierpliwość jest moim zdaniem jest najważniejsza przy fotografowaniu ptaków. Zobacz zdjęcia Piotra Grzesia zestaw e3 50-200 ec1,4. Bardzo długie tele nie załatwia wszystkiego.

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    Cierpliwość jest moim zdaniem jest najważniejsza przy fotografowaniu ptaków. Zobacz zdjęcia Piotra Grzesia zestaw e3 50-200 ec1,4. Bardzo długie tele nie załatwia wszystkiego.
    Co prawda to prawda. Niemniej jednak dobre długie tele znacznie ułatwia pracę. Cierpliwość, dobre światło i odrobina opanowania sprzętu pozwalają na zadowalające efekty.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R