Moja karta xD po eksperymentach z adapterem xD/SM i E-Tankiem przestala dzialac w aparacie C-750 i nie daje sie sformatowac, choc na komputerze przez czytnik sformatowalem ja i dziala bez zarzutu
tralek
Moja karta xD po eksperymentach z adapterem xD/SM i E-Tankiem przestala dzialac w aparacie C-750 i nie daje sie sformatowac, choc na komputerze przez czytnik sformatowalem ja i dziala bez zarzutu
tralek
W instrukcji jest wyraźnie napisane aby formatować wyłącznie w aparacie bo z czytnikami mogą być potem problemy !!! Poszperaj na grupach dyskusyjnych w googlu moze tam jest sposób jak ją naprawić. Ale nie wiem po co formatowałeś. Ja włożyłem nową i uzywam - chodzi ok i bez formatowania. To po co kombiować. Pozdro.
??
manewr formatowania kart jest przez niektórych uważany jako sposób na szybkie czyszczenie karty. Czasem to nie jest zalecane w innych urządzeniach niż te dedykowane. Tak jak karty xD Olympusa poza samym aparatem.
Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
www.michalmilde.pl
hey ..
po wlaczeniu aparatu dostalam nastepujacy komunikat "wyczysc styki gniazda kart XD sucha szmatka" .. zrobilam to co kazali ale po wlozeniu ponownie karty pokazalo sie to samo zadanie ..
wiec sformatowalam karte .. i udalo sie ale wyskoczyl nowy komunikat "blad karty" .. nie wiem co mam dalej zrobic .. czy kupic nowa karte czy jakos naprawic stara ?? mam jeszcze jedno pytanie .. czy do czyszczenia karty XD jest potrzebna zwykla sucha szmatka czy jakas specjalna kupiona ?? mam nadzieje ze mi pomozecie .. z gory dziekuje ;***![]()
Pamiętamy,
aby kartę formatować tylko w aparacie, xD nie posiadają własnego kontrolera. Formatowanie w PC i w aparacie to niby to samo - standardowe nadpisanie FAT - ale jednak aparat może inaczej rozumieć "standard".
Formatowanie karty xD za pomocą czytnika , może doprowadzić do błędów zapisu w aparacie, spowodowanych innym napięciem formatującym i różnicą w kontrolerach czytnika i aparatu. Związane jest to z tym, że istnieje kilka formatów dla nośników danych (FAT12/FAT16/FAT32/NTFS/....). Aparat obsługuje jeden konkretny, PC kilka.
Formatowania karty nie usuwa z niej danych, modyfikuje się jedynie tablice alokacji plików FAT, czyli informacje o tym co i gdzie znajduje się na karcie, reszta pamięci flash nie jest ruszana. Oprogramowanie aparatu traktuje taką kartę jako "pustą" i nadpisuje dane. Logicznym jest, że im większa pojemność karty, tym więcej zapisów w FAT i dłuższy czas tworzenia nowego, podczas procesu formatowania.
Podczas wkładania i wyjmowania karty nie dotykamy styków palcami! (lub przedmiotami metalowymi), ponieważ wyładowanie elektrostatyczne może zniszczyć kartę!!.
ESD (ElectoStatic Discharge) – wyładowanie elektrostatyczne jest to gwałtowne wyrównywanie się potencjałów elektrycznych, któremu towarzyszy duży impuls prądowy, często powiązany z przeskokiem iskry.
Czy człowiek może być zagrożeniem dla układów scalonych (urządzeń elektronicznych)? Tak, powodem jest nieustanne ładowanie się ciała ludzkiego w czasie wykonywania dowolnych czynności (chodzenie, zakładania i zdejmowanie ubrania itp.), dodatkowo sprzyja temu wszechobecność tworzyw sztucznych!.
W tabelce poniżej podano kilka przykładowych poziomów naładowania w różnych sytuacjach:
Chcąc oczyścić styki karty stosujemy suchą miękką tkaninę (nie elektryzującą się). Nie stosujemy spirytusu!!.
Nie odłączamy i podłączamy karty pod napięciem oraz w trakcie odczytu i zapisu danych.
Odłączamy czytnik stosując kolejno:
"Bezpieczne usuwanie sprzętu" klikamy na "Bezpiecznie usuń Urządzenie pamięci masowej USB" pojawi się okno komunikatu "Można teraz bezpiecznie usunąć to urządzenie z komputera".
Pozdrawiam
"Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"
noo tak .. pan to napisal, ale napisal bardzo ogolnie ;p a ja nie znam sie na tych wszystkich sprawach technicznych .. przetarlam sucha szmatka, ktora sie nieelektryzuje .. ale nadal jest to samo .. czy to znaczy ze mam sfromatowac karte jakos w komputerze .. bo jak sformatowalam w aparacie to mi nie wyszlo jak juz napisalam wczesniej pojawil sie napis "blad karty" co mam zrobic aby ja sformatowac dobrze i zeby dzialala ?? jeszcze raz prosze o pomoc i jesze raz dziekuje ;***
PS: jak ja czyszcze sucha szmatka to nic nie daje .. (i nie uzywalam spirytusu)
tylko ona chyba sie nie chce sformatowac ;p;p
To co napisałem, to są ogólnie zalecane metody posługiwania się kartami xD określone m.in. przez Olympusa.
Jeśli karta "padła" na co wskazuje komunikat, to nic jej nie uzdrowi do stosowania w aparacie.
Czasami można ją sformatować w czytniku podłączonym do PC i stosować do innych celów.
Pozdrawiam
"Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"
Stosunkowo niedawno Olympus dał użytkownikom trochę nadziei, że karta nie jest jeszcze padnięta - powstała prcedura "przetrzyj szmatką...", kiedy aparat nie może dogadać się z kartą. Karta jest zazwyczaj w takim przypadku uszkodzona, jednak zawsze istnieje prawdopodobieństwo, że użytkownik obmacał paluchami kontakty karty i występuje brak styku z tego powodu. Wystarczy przetarcie suchą szmatką dla uspokojenia sumienia przed pójściem do sklepu po nową kartę, albo (o ile na gwarancji i oryginalna) przed zgłoszeniem jej do serwisu.
Wracając do formatowania i tego starożytnego postu, który został odgrzebany - generalnu formatowanie na FAT16 nie przynosi żadnej szkody kartom pamięci, a najnowsze konstrukcje akceptują formatowanie na FAT32. Pierwszy post w tym wątku dotyczy aparatów Olympus wyprodukowanych przed jesienią 2005 - wtedy niemal wszystkie Olki akceptowały nośniki uformatowane wyłącznie na system plików DCF. Inne formatowanie, w pełni czytelne dla komputerów, było odrzucane przez ówczesne aparaty.
Pozdrawiam
Jack
Śmiem twierdzić, że mało które formatowanie szkodzi kartom pamięci. Nie widzę problemu aby utworzyć system plików ext3 czy ntfs. Sęk w tym, że aparat takiego systemu plików nie obsługuje. Nie ma to jednak nic wspólnego z jej uszkodzeniem. Wystarczy usunąć ten system plików i utworzyć odpowiedni "przyjazny" dla urządzenia z którym karta ma "gadać".
Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.