Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: e-1 z 14-54 czy e-500 z 14-54?

Awatar st3j4
    Mieszka w
    Oława
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

e-1 z 14-54 czy e-500 z 14-54?

witajcie,

próbowałem znalezc podobny watek, ale udalo mi sie jedynie namierzyc wątek Hrabiego w którym zastanawiał się nad E-1 a E-510.

Sprawa przedstawia się następująco:
    udało mi się wylicytować komplet E-1 z 14-54 pod kątem sprzedania dalej E-1, a zostawienia szkła.
    Jak wiecie - lub nie, bo gadułą na forum nie jestem - posiadam obecnie E-500. Może nie jestem jakiś nałogowym fotografem-amatorem, ale lubię to robić, stąd zakup 14-54. Od kilku dni pojawił się natomiast inny pomysł - zostawienia całego nowowylicytowanego zestawu
    I tu pojawia się pytanie - czy dla kogoś kto ma jakieś tam pojęcie o fotografii (choć - przyznam się ponownie - nie czuję się do końca jeszcze w tym wszystkim mocny) eJedyneczka nie będzie za trudnym aparatem? Lepiej zostać przy e-500, cieszyć się nowym szkłem i trochę zaoszczędzić?

Proszę o jakieś złote myśl

Pozdrawiam,
    J.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez st3j4 Zobacz posta
    witajcie,

próbowałem znalezc podobny watek, ale udalo mi sie jedynie namierzyc wątek Hrabiego w którym zastanawiał się nad E-1 a E-510.

Sprawa przedstawia się następująco:
    udało mi się wylicytować komplet E-1 z 14-54 pod kątem sprzedania dalej E-1, a zostawienia szkła.
    Jak wiecie - lub nie, bo gadułą na forum nie jestem - posiadam obecnie E-500. Może nie jestem jakiś nałogowym fotografem-amatorem, ale lubię to robić, stąd zakup 14-54. Od kilku dni pojawił się natomiast inny pomysł - zostawienia całego nowowylicytowanego zestawu
    I tu pojawia się pytanie - czy dla kogoś kto ma jakieś tam pojęcie o fotografii (choć - przyznam się ponownie - nie czuję się do końca jeszcze w tym wszystkim mocny) eJedyneczka nie będzie za trudnym aparatem? Lepiej zostać przy e-500, cieszyć się nowym szkłem i trochę zaoszczędzić?

Proszę o jakieś złote myśl

Pozdrawiam,
    J.
    Powiem to co Hrabia zawsze mówi... Jeśli potrzebujesz uszczelnień to E-1

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    zrób wyliczankę :
    Entliczek, pentliczek
    Czerwony stoliczek
    Na kogo wypadnie
    Na tego bęc

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar lokin
    Mieszka w
    Talibowo Dolne
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Skoro masz oba aparaty (e500 od dawna jak rozumiem) to teraz rób zdjęcia E-1 i sam oceń, którym Ci się lepiej/wygodniej foci. Reszta (różnica w pozostałych parametrach aparatów) to szczegóły wg mnie mniej istotne.
    25/1,4; 45/1,8; 9/8

| OlyJedi Awatar zieli33
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    używam 2 zestawów e-500 + 14-45 i e-1 + 14-45. Robię głównie w jpg.
    Jak to muszą być ostre kolorowe fotki to chwytam za e-500, jak robię zdjęcia dla siebie i tak dla przyjemności to tylko e-1
    Imo e-500 lepiej sobie radzi w ciemnych pomieszczeniach i na lcd rzeczywiście można sprawdzić czy fotka jest ostra. I jeszcze wbudowana lampa jeśli ktoś jej używa.
    e-1 nie jest trudnym aparatem do nauczenia, więc bez obaw. Masa przycisków na obudowie tylko ułatwia zabawę. Ale i tak musisz sam strzelić kilkaset fotek, żeby wyczuć co Ci bardziej odpowiada.
    OM10 + 50 1.8 | C + 20mm, 50mm, 100mm | zieli33

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gundi Zobacz posta
    Powiem to co Hrabia zawsze mówi... Jeśli potrzebujesz uszczelnień to E-1
    No racja, ale w sumie ja nie potrzebuję uszczelnień (choć to cholerna wygoda, być niezależnym od pogody - np ostatnio była mega-ulewa a ja postanowiłem sfotografować ludzi panicznie uciekających przed ową i nie musiałem martwić się o deszcz, który lał strumieniami - e1 z 14-54 są całkiem szczelne - świetna sprawa - dopiero jak zapiąłem 40-150, to nałożyłem na niego jednorazówkę z supermarketu), a e1 jest dla mnie świetnym sprzętem, bardzo lubię sposób w jaki obrazuje - te kolory, przejścia tonalne etc. Mam też ostatnio porównanie z e500, bo zagościł na chwilę w domu i w sumie nie wiem - pod względem wygody, e500 odpada z tą dziurką od klucza, pełniącą rolę wizjera, ale obrazki produkuje przyjemne a i ten wyświetlacz jest dużo wygodniejszy niż w e1. I mniejsze szumy.
    Wszystko kwestia osobistych preferencji.

pozdrawiam

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zrozumiałbym pytanie: co kupić - E1 czy E-500. Ale przecież ty masz oba w w domu. To ty powinieneś udzielać rad a nie my tobie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Polub E-1 a on się odwdzięczy!
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów