Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Megapixele

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Megapixele

mam C4000Z ale to chyba bez znaczenia w tym temacie... Moja wątpliwośc dot. ilości pixeli... czy ich liczba wpływa jedynie na rozmiar możliwej do wyświetlenia/wydrukowania ostrej fotki czy też dla danego ustalonego rozmiaru, fotki robione aparatami o większej liczbie pixeli są przy analogicznych ustawieniach ostrzejsze niż robione aparatami o mniejszej liczbie? Czy zatem warto zmieniać aparat 4 mln na 5 mln TYLKO I WYŁĄCZNIE mając na względzie poprawę ostrości zdjęc np. w formacie 10x15? Pytanko nie wypływa z mojej praktyki (chętni do zakupienia 4 mln nie powinni chyba rezygnować) a jest jedynie rezultatem mojego sporu z kimś
    Pozdr.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

no i cisza...

nikt nie pomoże rozwiązać ten dylemat?????

| OlyJedi
    Mieszka w
    Chorzów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    spewnscia widać roznice pomiedzy zdieci z 2 Mpx i z 5 Mpx ale zebyś umiał dostrzec róznice po miedzy 4 i 5 to raczej szczerze wątpie
    jezeli już jakiś bedzie to raczje bedzie ona wynikaża z różnicy w optyce sofcie itp.. a nie w ilości Mpx matrycy.....
    C5050 to jest to, co tygrysom pasuje najbardziej.!!!!!!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    tymabardziej na odbitce 10x15 nie zobaczysz bo do tego minimum wymaga przez lab dla zapewnienia jakosci rozdilka to 1600x1200, przy 3,3 Mpix otrzymasz 2056x1534... nie wspominajac juz o 4 czy 5 Mpix.....

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Proste obliczenia:
    5 Mp (C-5050): 2560x1920
    3 Mp (C-740) : 2048x1536
    Odbitka fotograficzna ma rozdzielczosc okolo 400 dpi (punktow na inch), tak wiec:
    5 mln: odbitka z fotograficzna rozdzielczoscia do rozmiaru 16.3x12.2 cm
    3 mln: 13x9.8 cm
    Tutaj zaczyna sie nastepna czesc problemu: drukarki. Teoretycznie laserowa drukarka kolorowa (trzy podstawowe kolory) o rozdzielczosci 1200x1200 dpi powinna dac wydrk zblizony do jakosci odbitki fotograficznej (1200/3=400 dpi). Jednak rzeczywistosc jest troche bardziej skomplikowana niz proste obliczenia i rozdzielczosc ta jest nizsza. Tak wiec do wydruku zdjecia 10x15 w zupelnosci wystarczaja 3 mln i jezeli beda jakies roznice, to bedzie to wina wydruku, a nie liczby pikseli w matrycy. Znaczenie one maja przy obrobce zdjecia, ale pojawia sie kolejne pytanie: duza liczba pikseli, czy duzy zoom optyczny?

| OlyJedi Awatar marianello
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    kiedyś robiłem odbitke z pliku 1024x768 na rozmiar 13x18 i jest wszystko ok, teoretyczne rozważania troche dają w łeb...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów