wlaczam aparat, chce przejsc na podglad LCD ale podczas naciskania przycisku w wizjerze pojawia sie kwadracik ostrości
w tym momencie zaden przycisk nie dziala, dopoki ponownie nie nacisnie sie przycisku przejscia na podglad LCD, wtedy kwadracik ostrosci znika ale ciągle jest podgląd w wizjerze (zaden inny przycisk oprocz przycisku migawki nei dziala)
w tym momencie moge faktycznie pstryknąc zdjęcie ale tylko jedno
Jak pstrykne to zdjecie to od tego momentu moge przejsc na podgląd LCD, zoom takze dziala. Ale od tego momentu nie dziala spust migawki.
Trzeba wylaczyc aparat, włączyć ponownie , znowu strzelic jedną fotę na podglądzie w wizjerze i znowu zablokowany spust. Znowu moge wszystko robic i nie dziala tylko spust.
Z moich obserwacji i prób wynika ze spust migawki jest wcisniety do polowy i jest popsuty. Dlatego po wlaczeniu aparatu OD RAZU ustawia ostrość i te inne sprawy na obiekt na ktory aparat byl skierowany podczas włączania.
Mam do was prośbę
1.Wszyscy którzy maja Olka C750 UZ, zrobcie dla mnie test. Wlaczcie aparat i niech będzie na podglądzie w wizjerze.
2. Przycisnijcie lekko spust (ten pierwszy stopień) i trzymajcie wcisnięty do polowy
3. Drugą reką nacisnijcie przycisk |O| (quick view) obserwując podgląd w wizjerze.
4. Czy pojawil wam sie kwadracik ostrosci na podgladzie w wizjerze?
Jesli tak znaczy ze mam popsuty spust migawki.
Mozecie tez probowac regulować zoom w momencie kiedy spust jest wcisniety do polowy
Powiedzcie jakie macie wyniki
A moze ktos spotkal sie juz z takim problemem? Jestem po gwarancji, chyba rozkrece tego olka.

Odpowiedz z cytatem