Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Wątek: 60 lat Praktiki

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    nie czekales na nastepne zlecenie tylko ciecie i do koreksa
    E tam zaraz zlecenie... Cięło się czasem po powrocie ze spacerku...
    A woreczek z otworkami na rączęta, to zaistniał trochę później, jak mi pewna pani uszyła

Miałem równolegle Praktiki i Exacty (IIb i VX 1000). Chętniej pstrykałem Praktiką...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    No to ja nie miałem tyle szczęścia. U mnie w rodzinie panowało przekonanie, że prawdziwy aparat to taki, który ma po krótszym boku klatki przynajmniej sześć centymetrów. Z tego powodu targałem Pentaconsixa z pryzmatem TTL i dwoma obiektywami. Trzeci obiektyw stanowił już zagrożenie oberwania się paska od torby a gdzieś czasem trzeba było jeszcze upchać lampę błyskową. Po takim treningu dzisiaj bez problemu targam plecak w, którym mieszkają dwie lustrzanki. Ale jak mi kiedyś nawaliła winda to odpuściłem temat wspinaczkowy i pojechałem przeczekać awarię gdzieś u niżej mieszkającej rodziny. Z plecakiem czy bez pewnie nie dał bym rady.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Był taki czas, że mieszkałem na parterze...

Z P-sixami ganiali reporterzy. Obowiązkowo Sonnar 180/2,8 i lampa Metza typu "młotek". Bardziej zasłużony w RSWPrasa dostawał Rolleiflexa...
    Ale widziałem na pewnej imprezie politycznej gościa ze śląskiej gazety* z Fotosnajperem - początek lat osiemdziesiątych...

* Śląska gazeta była zamożna

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeśli chodzi o lampy błyskowe to przełom lat 70/80 rządziły wśród reporterów PANASONIC ( 5660 ? } i BRAUN (910?) Nie pamiętam już oznaczeń. Na METZ przyszła pora ciut później. Zresztą w 83 roku na planie znanego serialu autor naszego czasopisma na jednym zdjęciu bez wątpienia posługuje się lampą Braun. Na drugim jest na tyle niewyraźnie, że trudno z całą pewnością określić markę lampy. http://www.alternatywy4.net/imgo,Fotograf_02.html

http://www.alternatywy4.net/imgo,Fotograf_01.html Ale ROLLEI jest i to chyba w dwóch przypadkach.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów