Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: 60 lat Praktiki

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez HenrykG Zobacz posta
    Ukośny spust miał uzasadnienie w czasach, gdy wizjer miał postać "kominka" i patrzyliśmy na niego z góry. Jakoś nie kojarzę dziś tego z mniejszym odrzutem lustra
    Ależ tak.
    W materiałach reklamowych i instrukcji obsługi było napisane, że tak umieszczony spustu migawki pomaga w zminimalizować poruszenie aparatu spowodowane naciskiem palca w dół przy jej wyzwalaniu. Bardziej jednak mówiło sie o tym, że powoduje ono takie trzymanie aparatu, że mniej on "kopie".
    Pamiętam jak o tym mówili sami Niemcy i próbująć różnych "chwytów" doszedłem do wniosku, że coś w tym jest
    Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta
    Piszę, owszem ironizuję, w kontekście czasów w jakich te aparaty powstawały system mocowania był już nieco przestarzały. Ja byłem i pracowałem w NRD w roku porozumień sierpniowych ( 1980) i wtedy sprzęt fotograficzny można było kupić z okazji na przykład Targów w Lipsku. W tych mniej więcej czasach sprzęt w sklepie ( w NRD) można było kupić mając znajomości lub płacąc z tak zwaną górką. Podobno łatwiej było go nabyć na zachodzie NRD np.: w Magdeburgu bo tak daleko nie docierali handlowcy z Polski. W 1980 roku w tamtejszych sklepach fotograficznych nie było nawet filmów małoobrazkowych ani czarno białych ani kolorowych jedynie „szerokie”
    Ja byłem troszkę później i pracowałem w Eberswalde, 50 km od Berlina.
    Nie to, żeby chemia zalegała na pólkach ale co tydzień były dostawy i kupno nie stanowiło problemu. Za to na półce jedynego w tym mieście sklepu fotograficznego zawsze leżaly jakies korpusy, dwie, trzy sztuki.
    Na obiektywy trzeba było polować lub "zamawiać".
    W Berlinie też widywałem puszki ze standardem chociaż rzadziej.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Do Praktiki mam sentyment również ze względu na mały ciężar - trzydzieści kilka lat temu mogłem cały dzień nosić ją na szyi z dwusetką i kilkoma obiektywami w torbie po rozmaitych wertepach, i fajnie było. A dziś ze współczesnym złomem mam kłopot z wejściem na czwarte piętro...

rocco
    Gość
    I te schody coraz wyższe...coś w tym jest

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    a ja używam MTL 5B i sobie chwalę (oczywiście poza kopaniem)

| OlyJedi Awatar robasss
    Mieszka w
    deszczowa Szkocja
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    a ja używam MTL 5B i sobie chwalę (oczywiście poza kopaniem)
    Tez mialem ten model ale zanim mnie satc bylo na kupno uzywanej to gdy dosc czesto odwiedzalem foto-komisy zeby chociaz potrzymac owe kopanie bylo dal mnie dodatkowym atutem przemawiajacym za kupnem Prakicy
    pozdrawiam robasss

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Po model LLC jeździłem osobiście do Berlina autostopem ... To były czasy
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 13.06.09 o 19:23

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Przez pol roku cieszylem sie nia,pozniej definitywnie przesiadlem sie na exakte.dwie kasety w srodku,bagnet i ciecie nie skonczonego w pelni filmu to byl atut nie do odrzucenia.Chyba szkla do exakty lepsze byly.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    ciecie nie skonczonego w pelni filmu
    Do tego nie była potrzebna Exakta - wystarczyła szczelna szafa...

rocco
    Gość
    Nawet nie, szyło się taki worek z otworami na ręce i na czuja.
    Tak ciąłem filmy z siedemnastometrowej puszki.
    Efekty były różne

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Szafy to ja uzywalem do duzych powiekszen.Na hauturze nie mialem czasu szukac szafy.Jak ci slubek wskoczyl i na dokonczenie wystarczylo kilka klatek to nie czekales na nastepne zlecenie tylko ciecie i do koreksa.W tamtych czasach NC 19 kosztowal okolo 70 zl i mial tylko 36 kadrow.Nie kazdy mial dostep do niemaskowanego NC 6 z kilometrowej rolki.A i palcem naciskalo sie po przemysleniu.
    A tez se wstawie emotki

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów