Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: 60 lat Praktiki

rocco
    Gość

60 lat Praktiki

W tym roku aparaty marki Prakica obchodzą swoje 60-lecie.
    Pentacon z tej okazji stworzył jubileuszowa stronkę: http://history.praktica.de/
    Na razie nic tam nie ma, zajawka ale wkrótce strona ma funkcjonować.

W latach 60-tych, 70-tych i 80-tych ubiegłego wieku taki aparat i optyka to był obiekt pożądania dla tysięcy fotoamatorów w Polsce. Marzyłem o nim przez kilkanascie lat nim wreszcie kupiłem pierwszą Praktikę MTL 5b
    Później były inne modele.
    Ehh, czasy były trudne ale wszystko mocniej cieszyło niż dziś.
    Chyba się starzeję...

| OlyJedi Awatar Bo.
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    też marzyłem o practice, ale musiałem zadowolić się zenitem. Mimo tego byłem w siódmym niebie gdy wreszcie go kupiłem . Leży na półce do dzisiaj.
    Bo.

"
    Ci, co chcą dobrze, postępują w taki sam sposób jak ci, co chcą źle".
    Aldous Huxley

rocco
    Gość
    Pierwsze moje lustrzanki to były Zenity właśnie, Zenit E, TTL i 12XP.
    Po nich już były Praktiki a potem Minolty. Nawet jednego Pentaxa gdzieś po drodze trafiłem ale tak przypadkowo.
    Z Prakticą byłem chyba najdłużej, skończyłem na modelu z bagnetem B, to była Praktica BC1 Elektronic. Miała automatykę czasu, to był dopiero wypas
    Do tego zestaw szkieł Zeissa z Jeny 28, 50 i 135.
    Starczyły do wszystkiego

| OlyJedi Awatar robasss
    Mieszka w
    deszczowa Szkocja
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja tez bardzo milo wspominam czasy wcale nie tak odlegle gdy z Zenita przesiadlem sie na Praktice. Bardzo lubilem robic slajdy, naprawde bajka - taki pokaz slajdow to dzis super sprawa na dlugie zimowe wieczory. I trzeba przyznac ze zanim sie pstryknelo zdjecie to trzeba bylo sie naprawde zastanowic nad kadrem i cala reszta - nie tak jak dzis
    pozdrawiam robasss

| OlyJedi Awatar Bo.
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    dzisiaj też nikt nie zabrania zastanowić sie przed ... .
    Bo.

"
    Aldous Huxley

| OlyJedi Awatar elfior
    Mieszka w
    z winnego grodu :)
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    U mnie też pierwszy był Zenith, ale jak mi spieprzył dwa filmy z wypadu do Drezna - sprzedałem. Kupiłem marki (enerdowskie ), plus oszczędności rodziny plus cały miesiąc zasuwania na zmywaku na Rugii ( ech co to były za czasy!) i wreszcie w Rostocku kupiłem Prakticę! Wróciłem z pustym plecakiem, ale miałem najlepszy aparat w całym bloku socjalistycznym...Mam ją zresztą do dzisiaj... Ech łza się w oku kręci... Pieczone kurczaki, dobre piwo, łatwe Niemki z FDJ.... Eeeeee, dobrze, że żona nie czyta

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez elfior Zobacz posta
    Ech łza się w oku kręci... Pieczone kurczaki, dobre piwo, łatwe Niemki z FDJ.... Eeeeee, dobrze, że żona nie czyta
    Siedziałem u nich trzy i pół roku Czasem przeglądam slajdy z tamtych lat...
    Faktycznie Zenity rysowały filmy, nie wszystkie oczywiście ale jak trafił.

| OlyJedi Awatar Bo.
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    to prawda, mój zenit nieco rysował, ale wtedy to tak bardzo nie przeszkadzało. Na odbitkach 18x13 nie było to widoczne, a negatywów nikt pod lupę nie brał. Na slajdach to już co innego, ale slajdy miały swój specyficzny klimat. Nie przypominam sobie, aby w tamtych czasach podczas ich oglądania, wytykano plamki, rysy czy ziarno.
    Bo.

"
    Aldous Huxley

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    JA miałem z Prakticą do czynienia od 1974 roku. Praktica TLsuper. wtedy to był wypas. Do czasu jak kupiłem sobie OM-1 w 1986. Nie lubiłem prakticy bo nie miała symulacji przysłony i kopała. Z przyjemnością sie jej pozbyłem razem z trzema szkłami : 28, 50 i 135 i kupiłem sobie AE-1.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bo. Zobacz posta
    to prawda, mój zenit nieco rysował, ale wtedy to tak bardzo nie przeszkadzało. Na odbitkach 18x13 nie było to widoczne, a negatywów nikt pod lupę nie brał. Na slajdach to już co innego, ale slajdy miały swój specyficzny klimat. Nie przypominam sobie, aby w tamtych czasach podczas ich oglądania, wytykano plamki, rysy czy ziarno.
    nawet kolorów na ORWO CHROM nikt nie wytykał

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów