Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Nowy jestem a zdjęcia tez nowe ;)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar jolly
    Mieszka w
    L-wo / W-wa
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Obejrzałam, przeczytałam i.....
    Oczywiście, że nie trzeba rozmywać tła kompletnie. Ale skoro tego tła nie rozmywamy i chcemy pokazać coś więcej niż tylko główny obiekt, to też wymaga to od nas utrzymania pewnego porządku w kadrze.
    Kwiat w zestawieniu z dywanem - jestem na nie.
    Kwiat 2 - ok, jest ostry obiekt, ale czemu przed nim w pierwszym planie pojawia się nieostra, biała, duża plama, która odciaga wzrok od głównego obiektu. Podobnie dzieje się na zdjęciu kwiat3, gdzie dużą część kadru zajmuje po prawej nieostra plama.
    Kwiat 4 i 5 - czemu na zdjęciach masz ciachnięte kwiaty? na 4 .po prawej, na 5. po lewej stronie cały bok "przystrojony" uciętymi kwiatami.
    Ostatnio edytowane przez jolly ; 12.06.09 o 23:30

Awatar maddy6
    Mieszka w
    dabrowa rzeczycka
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    witaj, ja tez jestem na forum od niedawna i tez początkująca podoba mi sie zdjęcie z "linką" fajny pomysł reszte troszkę przyciąc i tez spoczko pozdrawiam i oby tak dalej

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    "Kwiat 2 - ok, jest ostry obiekt, ale czemu przed nim w pierwszym planie pojawia się nieostra, biała, duża plama, która odciaga wzrok od głównego obiektu."

Moja droga Jolly dlaczego a no widzisz ja niechce zeby wszystko na zdjeciu było na 1 planie ja chce żeby widz troszkę przyjżał się zdjęciu dostrzegł coś czego nie widać na 1 rzut oka - przytoczę ci reakcje mojej znajomej której pokazałem to zdjęcie , ona patrzy ogląda i nagle mówi
    "kurde marcin a tam stylu jest jakiś kwiat taki ostry inny niż wszystkie ... "

Ona tez na początku zobaczyła tą " nieostrą, biała, dużą plamę" a później była zaskoczona efektem ze tam z tyłu jest coś jeszcze czego nie widać tak odrazu i o taki efekt mi chodzi - nie chce aby zdjęcie było takie oczywiste i żeby wszystko było podane odrazu na tacy

co do przycięcia kwiatów - zgadzam się kwiaty są ucięte troszkę nie ciekawie - kwiat4 - w kadr z prawej wchodzi jakiś jeszcze inny kwiat nie powinno go już być widać
    kwiat5 tez można było inaczej skadrować

To były moje 1 zdjęcia więc następne będą już zgodnie z waszymi uwagami choć koncepcja ostrego elementu gdzieś tam z tyłu a z przodu coś mniej ostrego uważam za fajny zabieg który powoduje ze te wszystkie nie ostre plamy naprowadzają widza na ten 1 element najostrzejszy w kadrze i to mi się cholernie podoba i proszę nie odbierać mi tej przyjemności
    Błoto stwarza czasem pozory głębi

Mieszka w
    woj. śląskie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Pierwsza fotka rzeczywiście najciekawsza. Nie denerwuj się na oceniających w końcu sam prosisz o komentarz i nie zawsze będą to same superlatywy, a na tym forum jest naprawdę kilka tęgich głów
    Więc czytaj, korzystaj i pochwal się następnymi fotkami

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar jolly
    Mieszka w
    L-wo / W-wa
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tojamarcin Zobacz posta
    " choć koncepcja ostrego elementu gdzieś tam z tyłu a z przodu coś mniej ostrego uważam za fajny zabieg który powoduje ze te wszystkie nie ostre plamy naprowadzają widza na ten 1 element najostrzejszy w kadrze i to mi się cholernie podoba i proszę nie odbierać mi tej przyjemności
    Ależ oczywiście, że pierwszy plan może być nieostry. Mi bardziej chodzi o proporcje. MSZ ten nieostry kwiat zajmuje zbyt dużo miejsca w kadrze i odciąga uwagę od głównego motywu.

| OlyJedi Awatar wilkołak
    Mieszka w
    TARCZYN
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    wszyscy o kwiatach to ja o kranie
    fajne ale jak słusznie zauważyła nataszach to wiadro czy beczka w LD za bardzo rzuca się w o czy i kontrastuje jakby była wklejona
    ja bym widział np kadr pionowy..

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    alez ja sie nie denerwuje pisze piszcie ja z każdej wiadomości coś wyciagam dla siebie
    Błoto stwarza czasem pozory głębi

| OlyJedi Awatar kYs
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tojamarcin Zobacz posta
    "To były moje 1 zdjęcia więc następne będą już zgodnie z waszymi uwagami choć koncepcja ostrego elementu gdzieś tam z tyłu a z przodu coś mniej ostrego uważam za fajny zabieg który powoduje ze te wszystkie nie ostre plamy naprowadzają widza na ten 1 element najostrzejszy w kadrze i to mi się cholernie podoba i proszę nie odbierać mi tej przyjemności
    Cytat Zamieszczone przez jolly Zobacz posta
    Ależ oczywiście, że pierwszy plan może być nieostry. Mi bardziej chodzi o proporcje. MSZ ten nieostry kwiat zajmuje zbyt dużo miejsca w kadrze i odciąga uwagę od głównego motywu.
    Marcinie, nie przechwalając się, chodzi mniej więcej o coś takiego (jeśli coś jest nie tak w tym co napisałem proszę mnie poprawić, człowiek w końcu całe życie się uczy):
    PD kawałek nieostrego liścia w 'mocnym punkcie', kropelki prowadzą wzrok do środka pomiędzy liściami, gdzie jest (niestety mało ostra) wielka kropla, od której to możesz obejrzeć PG (w miarę ostrą) albo lewą część zdjęcia, która prowadzi Ciebie na sam szczyt listka, który również znajduje się w mocnym punkcie
    ZD 14-45mm F/3.5-5.6 | -> Temat z moimi pracami <- | ZD 40-150mm F/3.5-4.5
    Olympus 50-200mm F/2.8-3.5
    | -> MOJA GALERIA OC <- |
    Olympus E-510