Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Nowy jestem a zdjęcia tez nowe ;)

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Nowy jestem a zdjęcia tez nowe ;)

Witam Marcin mam na imie - jestem tu nowy - nowy mam tez aparat Olympus E-520 od kilku dni i chce wam pokazac kilka moich zdjec dzis zrobionych nigdy wczesniej nie mialem aparatu to moj 1 w zyciu - wczesniej miałem tylko w telefonie wiec to są rowniez moje 1 zdjecia prosze chwalić i ganić temat przewodni standart kwiatki
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2-linka.jpg
Wyświetleń:	282
Rozmiar:	345,0 KB
ID:	18333   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1-linka.jpg
Wyświetleń:	286
Rozmiar:	407,5 KB
ID:	18334   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kwiat.jpg
Wyświetleń:	287
Rozmiar:	427,7 KB
ID:	18335   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kwiat2.jpg
Wyświetleń:	281
Rozmiar:	349,8 KB
ID:	18336  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kwiat-3.jpg
Wyświetleń:	281
Rozmiar:	265,1 KB
ID:	18337   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kwiat4.jpg
Wyświetleń:	276
Rozmiar:	537,2 KB
ID:	18338   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kwiat5.jpg
Wyświetleń:	293
Rozmiar:	580,2 KB
ID:	18339   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kran.jpg
Wyświetleń:	275
Rozmiar:	694,8 KB
ID:	18340  

Błoto stwarza czasem pozory głębi

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    1 mi się podoba choc tło niezbyt ciekawe. Resztę bym trochę inaczej kadrował, poprzycinał, porzesuwał ale nie jest źle

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Witam Szczeciniaka(nina?), też jestem stamtąd
    Najlepsze MZ pierwsze, drugie objaśnia o co na nim chodzi . Na pozostałych za dużo w kadrze. Skoro nie masz doświadczenia, nie od rzeczy będzie poczytać o kadrowaniu i w ogóle o robieniu zdjęć cyfrówką. Jest trochę literatury na ten temat, tytuły znajdziesz na forum.
    Wydaje mi się, że nieźle wychodzi Ci ekspozycja i operowanie GO. Życzę powodzenia
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar nataszach
    Mieszka w
    Kraków (PL)
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witaj,
    Moją uwagę przyciągnęła linka z pierwszego zdjęcia, jakie zamieściłeś na forum- podoba mi się sam pomysł jak i kadr.
    Ciekawy też mógłby być kran- fajne kolory, odsunęłambym tylko to plastikow wiadro
    Pozdrawiam serdecznie
    "Bo jak zrobisz akt to Ci go zawsze k**a mać przez pryzmat cycków i d**y oceniają. A potem się dziwić kobietom, że pozowanie do aktów jest traktowane jako pochodna dziwkarstwa."
    Pozdrawiam, Nataszach

| OlyJedi Awatar kYs
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    numeruj zdjęcia po kolei, łatwiej będzie się do nich odnosić,

1-2 linka: interesujący pomysł, temat wypatrzyłeś ciekawie ale za dużo w tle się dzieje na zdjęciu drugim

kwiat: za bardzo z góry, fotografując małe obiekty należy się zniżyć do ich poziomu, wtedy fotki nie są takie banalne, kwiaty z reguły oglądamy patrząc z góry więc zdjęcia ukazujące tą samą oklepaną perspektywę są po prostu mało atrakcyjne

kwiat2-3: coś tu (2) się pokiełbasiło z WB, na 3 zdjęciu masz środek kwiata żółty i naturalną zieleń, a na drugim jest on czerwony, a zieleń zgniła, całkiem umiejętnie operujesz GO, dzięki czemu zdjęcia są ciekawsze, ale niestety niepoprawnie skadrowane

kwiat4-5: za dużo w tle, mogłeś podejść bliżej tych wiatraczków i skupić się na fakturze liści

Twoje prace zapowiadają się obiecująco, czekam na następne ;]
    ZD 14-45mm F/3.5-5.6 | -> Temat z moimi pracami <- | ZD 40-150mm F/3.5-4.5
    Olympus 50-200mm F/2.8-3.5
    | -> MOJA GALERIA OC <- |
    Olympus E-510

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Co do zdjecia "kwiat"
    zdjęcie zrobiłem po to z góry żeby oddać wiekszą glebie - na ziemi pod kwiatem leży stary dywan i na nim jakieś wzory - gdy jest ono zrobione z góry widać rozmyte wzory dywanu co daje większą glebie tak jak by on był bardzo wysoko nad tym dywanem większy kontrast pomiędzy obiektami
    co do zdjecia kwiat 2 i 3 z tą czerwienią kwiatow to juz zabawa w photoshopie i zabawa suwaczkami wiec sa one calkowicie rożne i nie należy ich porównywać ale mysle ze ten czerwonawy kolor fajnie wyszedł.

Kolejna sprawa wszyscy mówią ze za dużo dzieje się w tle przykład "kwiat 4" ja jestem innego zdania twierdze ze jak by to zdjęcie mialo bardzo rozmyte tło i nic by z tyłu nie było widać to wtedy widz skupił by się na kwiatku i koniec - a moim celem jest nie tylko ukazanie samego obiektu ale czegoś jeszcze właśnie efektu GO
    w momencie kiedy w tle widać gdzieś tam hen zamazane kształty drugiego kwiata to poza tym że widz zobaczy ostry piękny kwiat z prawej to zauważy również tą wielka glebie - tą odłegłość ostrego kwiata od zamazanego kształtu kwiata z tyłu i moim zdaniem to jest sedno sztuki pokazwynia GO - pokazywania tej przestrzeni dzielącej jeden obiekt od drugiego. W momencie jak niema 2 elementów na zdjęciu to nie da się oddać tej odległości tej głebi , muszą być 2 obiekty.
    To tak jak by spojżeć do ciemnej studni - patrząc do niej nie wiesz czy ona jest głęboka czy dno jest głęboko czy tuż zaraz - w momencie jak widzisz choć niewyraznie dno to mozna pokusić się o ocene że : jest gółęboko bądż jest płytko i moim zdaniem tak samo jest z zdjeciami

- zmazane tło - widzę ostry kwiat ale nie wiem czy coś zanim jest a jak jest to jak daleko czy tylko zamazane tlo i nic więcej
    a jak widze coś tam w tle to juz jestem wstanie choc na oko ocenic
    - " o kurde tam coś daleko w tle jest " i to jest fajne - te oddawanie odleglości to mnie rajcuje w momencie jak bede chciał skupić widza tylko na obiekcie zamaże tło
    to jest moje czysto amatorskie zdanie które może dalece odbiegać od fachowej wiedzy książkowej lubie czasami sie podroczyć - czasami moze cos z tego fajnego wyniknąć - wiec prosze psów na mnie nie wieszać hehehe

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tojamarcin Zobacz posta
    .........hehehe
    Mistrzu Ci bede mowc, hehehe

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    bede zaszczycony
    Ostatnio edytowane przez tojamarcin ; 12.06.09 o 16:54

Awatar malenka1
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    ...Kolejna sprawa wszyscy mówią ze za dużo dzieje się w tle przykład "kwiat 4" ja jestem innego zdania twierdze ze jak by to zdjęcie mialo bardzo rozmyte tło i nic by z tyłu nie było widać to wtedy widz skupił by się na kwiatku i koniec - a moim celem jest nie tylko ukazanie samego obiektu ale czegoś jeszcze właśnie efektu GO
    w momencie kiedy w tle widać gdzieś tam hen zamazane kształty drugiego kwiata to poza tym że widz zobaczy ostry piękny kwiat z prawej to zauważy również tą wielka glebie - tą odłegłość ostrego kwiata od zamazanego kształtu kwiata z tyłu i moim zdaniem to jest sedno sztuki pokazwynia GO - pokazywania tej przestrzeni dzielącej jeden obiekt od drugiego. W momencie jak niema 2 elementów na zdjęciu to nie da się oddać tej odległości tej głebi , muszą być 2 obiekty.
    To tak jak by spojżeć do ciemnej studni - patrząc do niej nie wiesz czy ona jest głęboka czy dno jest głęboko czy tuż zaraz - w momencie jak widzisz choć niewyraznie dno to mozna pokusić się o ocene że : jest gółęboko bądż jest płytko i moim zdaniem tak samo jest z zdjeciami...

Czyli w sumie to nie potrzebujesz naszych ocen bo wszystko wiesz

proponuję jednak wczytać się w komentarze i obejrzeć galerie komentujących, sporo się można dowiedzieć i nauczyć!
    Pomysly ze sznurkiem calkiem ok, w kwiatkach jak poprzednicy: bałagan zupełnie zbędny, fotka z dywanem której bronisz- właśnie ten nic nie wnoszący dywanik psuje odbiór!!! Fajne kolorki, akurat te przekombinowane z pomarańczowym środkiem chyba najbardziej mi leżą, popatrz uważnie na kadry, poucinaj tu i ówdzie, zdjęcia wiele zyskają!!!
    Są tu o wiele mądrzejsze autorytety, też się uczę ale właśnie tak odebrałam Twoje prace!
    powodzonka
    Życie ma tyle kolorów ile potrafisz w nim dostrzec.

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    "Czyli w sumie to nie potrzebujesz naszych ocen bo wszystko wiesz"

ja tylko chcialem konstruktywnie sie poklócić z drugiej strony czy mam spuscic glowe i tylko przytakiwac ze tak moje zdjecia są beee
    jedna osoba przycieła by je tak inna inaczej kazdy ma swoje wizje i ja tez mam i w zadnym przypadku nie zamierzam sie wymadrzac
    wiec teraz zeby nie bylo niedomowien bede zamieszczal zdjecia i odrazu opisywal dlaczego tak a nie inaczej je ujolem i skadrowalem i wtedy ktos bedzie sie mogl ustosunkowac czy moja wizja jest poprawna czy dobrze rozumuje pozdrawiam wszystkich i zabieram sie za kolejne zdjecia

Proszę, stawiaj znaki interpunkcyjne oraz diakrytyczne - łatwiej będzie nam czytać - Mysikrólik.
    Ostatnio edytowane przez tojamarcin ; 12.06.09 o 23:33