Ciemnoo.
I BW i te ostatnie sę za ciemne, może to problem z ustawieniem monitora?
Ciemnoo.
I BW i te ostatnie sę za ciemne, może to problem z ustawieniem monitora?
rocco, Twój strzał to chyba strzał w 10 ... wywołałem pierwsze foty BW w FotoJoker (czyli automat bez poprawek) ... i bardzo ciemne, w drugim labie po poprakach labo-ludka, piękne...ale po poprawkach...czy więc monitor (a dokładniej matryca błyszcząca nowego HPka) mnie oszukuje i za jasno wyświetla ?
zaniosłem do labu fotę do "kalibrowania" monitora, wydrukują mi ją bez swoich poprawek i będę walczył z tą jasnością i kontrastem...
...mi się wydają kwiatki wydają nieostre i troszkę mało kontrastowe...
Na moim wyświetlaczu jasność jest OK
Ciekawy ujęcie drzewa. W/g mnie chyba byłoby lepiej gdyby ostre było całe drzewko.
Pozdrawiam![]()
Wszystkie zdjęcia są nieostre, czy wyostrzałeś je po zmniejszeniu? Jeśli chodzi o kwiatki, to nie za bardzo mz są to trafione kadry: pierwsze ma ucięty czubeczek płatków, drugie jest zbyt centralne i jeśli chciałeś pokazać środek kwiatka i pręciki (chyba tam jest "najbardziej ostro") to chyba jest go za mało, trzecie może i fajnie odcina się od tła, ale jakość tego zdjęcia pozostawia wiele do życzenia. Wszystkie są nieostre.
Czwarte zdjęcie ma ciekawy pomysł na kadr, ale ma za małą głębię ostrości jeszcze ustawioną za wysoko od dołu kadru - przeszkadza za dużo rozmytej powierzchni na pierwszym planie.
Ale to jest rada "na przyszłość", bo na teraz, to przede wszystkim wyostrzenie po zmniejszeniu. Do drzewa na Twoim miejscu bym wróciła, nawet przy brzydkiej pogodzie, jak niebo nie będzie takie przepalone. Spróbowałabym jeszcze raz z tym kadrem, tylko tym razem zwiększyłabym wartość przysłony, żeby faktura kory bardziej uwydatniła się na fotce, tak jak np tu: https://galeria.olympusclub.pl/displ...php?pos=-10363
Mam na imię Agata, mam 19 lat, a moje wymiary to 90/60/90. Druga noga tak samo.