co to jest diamencik ?chodzi o AF w trybie small ?
co to jest diamencik ?chodzi o AF w trybie small ?
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Ponawiam pytanie o przywrócenie poprzedniej wersji firmware, czy jest taka możliwość? Bo jestem niemal pewien, że problem z 14-54 (mam starą wersję) powstał po wgraniu najnowszego firmware. Wcześniej była błyskawica a teraz jest ****. Poza tym, jakoś nie zauważyłem by nowy soft poprawił celność CAF z 50-200, co miało nastąpić.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
To jest bardzo dobre pytanie. Sądząc po ilości tych usterek to jest wada konstrukcyjna i zapewne producent sobie zdaje z tego sprawę. Są dwa pytania: - jak serwis się zachowa w przypadku takiej usterki po upływie gwarancji i czy te wymienione wyświetlacze są identyczne jak te montowane oryginalnie![]()
Popadłem przez Was w fobię przed brakiem celności AF
Z wszystkimi szkłami ze stopki body (1.4), działa w miarę poprawnie ale jeśli tak głębiej się zastanowić to muszę przyznać, żę z 50 i 50-200 chyba faktycznie nie zawsze trafi ( nie pamiętam czy tak było wcześniej, chyba!! nie.
Zaś z 14-54 starym ok !! szybko i bez pudła!!
Z EC-14 jeszcze nie próbowałem bo mam go od niedawna a pucha w naprawie :/
Czekam na soft 1.5 i powrót puchy z serwisu
Pozdrawiam !!
Peter
.. IMHO pewnie tak.
Ja po naprawie pewnie bede sporadycznie wyginał ekranik (bo glownie chodzilo o zabezpieczenie przed porysaniem, malo korzystam z LV). Kupie sobie folie i bede mial ciagle LCD widoczny....
Pocieszajace jest to ze w serwisie nie rozbebesza (tak mi sie przynajmniej wydaje) calego body tylko cos zrobia z ekranikiem (lub wymienia na nowy). Bo nie chcialbym miec rozkladanej puchy na czesci ktora zowie sie puszka uszczelniana...
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
[QUOTE=dinx6;323846] że problem z 14-54 (mam starą wersję) powstał po wgraniu najnowszego firmware. Wcześniej była błyskawica a teraz jest ****. [QUOTE]
No właśnie, mam tak samo AF leci w FF. Jak jest podpięte pod E-510 jest OK
jak pod E-3 leci sobie za obiekt![]()
FujiNikon
http://kasinskislawek.pl
Eddie ma rację.
Generalnie problemu nie było z pierwotną wersją oprogramowania. Było celnie i szybko. Po wgraniu bodajże 1.3 zaczęły się problemy. Następnie wgrałem 1.4 myśląc ze sytuacja się poprawi. Niestety problem trwa nadal.
Aparat najczęściej pudłuje na szerokim kącie (stara 14-54) przy pełnej dziurze. Ale to nie jest reguła bo przy przymkniętej dziurze i na innych ogniskowych też potrafi prestrzelić. Prawie wszystkie pudła to BF - ostrość leci na obiekt za postacią.
Wczoraj miałem sytuację w kościele gdzie robiłem zbliżenie księdzu i kilkakrotnie naciskałem spust migawki do połowy, bo widziałem że aparat trafia w tył (ołtarz). Ksiądz czyta ewangelię, a ja z uporem maniaka próbuję złapać ostrość. Dopiero kiedy skierowałem aparat na podłogę i wycelowałem w swojego buta, a potem ponownie w księdza ostrość trafiła. AF zachowywał się jakby się zawiesił. Kościół był dosyć ciemny i sytuacja powtórzyła się kilka razy, a aparat spudłował wielokrotnie. Byłem kilka tygodni temu w tym kościele ze świeżym E-3 (pierwotny soft) i nie miałem żadnego problemu. Wczoraj byłem mocno podirytowany, bo straciłem sporo ujęć. W efekcie E-3 poleciał do torby, a mszę prymicyjną dokończyłem E-330![]()
Tylko, że nie po to kupiłem E-3 żeby go nosić w torbie, a to już drugi raz z kolei kiedy imprezę kończę E-330.
Czy ktoś wie jak domowym sposobem wrzucić z powrotem pierwsza wersję oprogramowania ? Wolę stracić możliwość wyboru pola AF strzałkami na rzecz pewnego AF![]()