Strona 9 z 40 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 397

Wątek: Problem z AF w e-3 przy Firmware 1.4

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dka Zobacz posta
    ej a co pisza na forach te rozne amerykany jesli by zadac google cos w stylu "e-3 firmware 1.4 troubles autofocus"? obczajal ktos biegly w angielskim?
    Jak ktoś chętny do szukania, polecą plusy

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Z ciekawości poszukałem i znalazłem tylko:
    - http://www.flickr.com/groups/e-3/dis...7616501533973/ - że firmware 1.4 miał naprawiać jakieś problemy z AF spowodowane firmware 1.3
    - http://fourthirds-user.com/forum/sho...2248#post32248 - tu jest długa dyskusja, praktycznie zero problemów
    - http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=31656790 - tutaj ktoś narzeka, że nie trafia mu w ptaki w cieniu drzew po aktualizacji, czyli może w słabym świetle się pogorszyło? miał 60% nietrafionych zdjęć w słabym świetle.
    - http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=31921278 - info, że w Rosji mieli podobny problem, ciekawe, że Rosja i Polska, może to jakaś seria aparatów ma taki problem? jest też info, że downgrade do wersji 1.3 jest możliwy tylko w serwisie i za opłatą,
    ale
    - tutaj ponoć znaleźli sposób na wgranie na powrót 1.2 - http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=31930834
    - ciekawe czy tak można normalne aktualizacje robić,

Niektórzy też zgłaszają, że zmiana jakichś ustawień im naprawiła problemy, warto chyba wszystko sprawdzić albo zresetować do domyślnych ustawień.
    (ale się rozpisałem, idę spać, hehe)
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 8.06.09 o 22:33
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    małe OT czy te problemy z rozwarstwianiem ekranika doświadczalne są również w E-30 ?
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi Awatar alastor
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    To z takiego bloga: http://olyflyer.blogspot.com/

"When I change focus from a far object to a near one I almost always get back focus in the image. This is exactly the same behaviour I experienced with my first E-3 over a year ago, which I got exchanged by Olympus to my present one which was working fine until firmware 1.4 update was made. It is very clear that I am having problems, since it is almost 100% of the time it can be seen when moving from far distance to near focus distance. The other way is not obviously the case, but even there I think focus should be moved more to the forward. The lenses I tested with are the 50-200mm SWD and the ED50/2 macro. I have used both of them a lot before and none of my equipment ever received any bad handling. In other words, it is very clear something is wrong and everything indicates that the problem is the camera."

Pokrótce

Kiedy staram się złapać ostrość zmieniając obiekt z dalszego na bliższy prawie zawsze mam back focus (czyli ostrzy przed zamierzonym punktem). Autor miał ten sam problem z pierwszym E 3, który zmienił ponad rok temu.Ten nowy działał poprawnie do czasu wgrania fw 1.4. Nie jest pewny czy przy celowaniu z punktu blizszego na dalszy nie ma FF. Sprawdzł to z ZD 50 i ZD 50-200, które uważa są w dobrej kondycji i nieuszodzone. Uważa, że to wina korpusu.

Co do moich własnych doświadczeń z E3. Używając CAF w trybie seryjnym, tenże zawiesił się się po kilkunastu zdjęciach co najmniej dwukrotnie. Może ma ktoś idee czy to normalne, czy też jest to poważny problem.

dinx6
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    downgrade do wersji 1.3 jest możliwy tylko w serwisie i za opłatą[/url]
    jeden z najlepszych żartów jakie ostatnio słyszałem. z drugiej strony patrząc, Olympus oficjalnie zepsuł nasz sprzęt (wadliwe działanie = usterka, o stratach związanych z zarobkowaniem nie wspomnę) więc mamy prawo domagać się pachnących świeżością body. nie tak?

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    dokładnie.
    -winny jest producent > pakować manatki i do naprawy gwarancyjnej -niech ich to uderzy po kieszeni to się obudzą.
    Nie zapomnijcie zawiadomić o poważnych stratach finansowych związanych z błędnym działaniem sprzętu -to dopinguje w świecie gdzie prawnika odwiedza się częściej niż dentystę.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kali999 Zobacz posta
    Nie ma jak niespieszenie się z wgrywaniem nowych aktualizacji ja mam jeszcze w body 1.2
    To tak jak ja.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez slawek Zobacz posta
    No to chyba będe musiał przeprosić E-510 w sobote
    Hm... a może przeprosisz 14-42mm... U mnie trafia idealnie i całkiem szybko
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    - tutaj ponoć znaleźli sposób na wgranie na powrót 1.2 - http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=31930834
    - ciekawe czy tak można normalne aktualizacje robić,
    Kto pierwszy odważny ?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    admin
    1. вычистить карточку (не принципиально, насколько я понял, но всё же)
    2. скопировать папку dcolymp с файлами прошивки в корень карты памяти
    3. вставить карту памяти.
    4. нажать OK и не отпуская ее включить аппарат
    5. после того, как загорится красная лампочка индикации работы с картой, отпустить кнопку ОК
    6. ничего не трогать, пока красная лампочка не начнёт мигать
    7. выключить аппарат
    8. включить аппарат
    9. настроить аппарат заново, поскольку перепрошивка возвращает заводские установки
    10. enjoy
    Kto zna rosyjski bardzo dobrze i jest odważny na eksperyment??