Strona 4 z 40 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 397

Wątek: Problem z AF w e-3 przy Firmware 1.4

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Problem z AF występuje głównie z 14-54 z tego co ja zauważyłem. Kiedy jest widno jest ok, problem pojawia się kiedy zaczyna się robić ciemniej. W niedziele na imprezie (prymicji) w lokalu włożyłem E-3 do torby i wyjąłem E-330. Ostrzył wolniej, ale za to pewniej. Wiedziałem, że jak potwierdzi ostrość to nie będzie pudła. Natomiast E-3 potwierdzał ostrość błyskawicznie i pudłował w 50%.

Sprawa mnie niepokoi bo fotografuje co tydzień, w plenerze, w kościołach i różnych salach no i widzę że coś jest nie tak. Zastanawiam się czy są to usterki poszczególnych egzemplarzy czy taka uroda tego aparatu. Nie wiem, ale jest coraz bliższy wysłania go do serwisu. Tylko kiedy skoro co tydzień zlecenie

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rafrog Zobacz posta
    Problem z AF występuje głównie z 14-54 z tego co ja zauważyłem. Kiedy jest widno jest ok, problem pojawia się kiedy zaczyna się robić ciemniej. W niedziele na imprezie (prymicji) w lokalu włożyłem E-3 do torby i wyjąłem E-330. Ostrzył wolniej, ale za to pewniej. Wiedziałem, że jak potwierdzi ostrość to nie będzie pudła. Natomiast E-3 potwierdzał ostrość błyskawicznie i pudłował w 50%.

Sprawa mnie niepokoi bo fotografuje co tydzień, w plenerze, w kościołach i różnych salach no i widzę że coś jest nie tak. Zastanawiam się czy są to usterki poszczególnych egzemplarzy czy taka uroda tego aparatu. Nie wiem, ale jest coraz bliższy wysłania go do serwisu. Tylko kiedy skoro co tydzień zlecenie
    Ja mam ten sam problem więcej trafionych miałem E-510 i zaczynam się bać

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Coś jest na rzeczy. Głównie z 14-45 (starym) i 14-54 (szczególnie nowy), przy 40-150 (starym) nie zauważyłem większych problemów, a robiłem tym zestawem zdjęcia z kilkunastu metrów w warunkach naprawdę niefajnych. I rzeczywiście, przynajmniej w moim przypadku, wygląda to tak jakby przed kolejnymi aktualizacjami AF trafiał lepiej. Pozostaje wciąż otwarte pytanie, czy jest możliwość przywrócenia pierwotnej wersji softu.
    Inna rzecz, czy to na pewno wina aparatu? Przydało by się przetestowanie E-3 z kilkoma szkłami (ta sama puszka, różne słoiki).
    Ostatnio edytowane przez Eddie ; 3.06.09 o 21:12
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rafrog Zobacz posta

Mam ten sam problem, zaczyna mnie to coraz bardziej irytowac bo sytuacja zdarza się nawet w plenerze, i co najgorsze dziś zauwazyłem ze wsyapniały obrotowy LCD sie rozchodzi;/ ---> mam nawał pracy a aparat zaczyna się rozpadac...''profesjonalny'' xD
    mam nadzieje, ze nie rozpadnie sie doszczętnie i dam radę zrobic najblizsze zlecenia.
    (ostatnio troszkę zaczełem uzywac LV i orbracanego wyswietlacza no to się rozlecial xD)

Pozdrawiam i zyczę duzo cierpliwosci przy występwaniu tych awarii --> bo chyba wszystkich czeka serwis obudowy LCD...
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Coś jest na rzeczy. Głównie z 14-45 (starym) i 14-54 (szczególnie nowy), przy 40-150 (starym) nie zauważyłem większych problemów, a robiłem tym zestawem zdjęcia z kilkunastu metrów w warunkach naprawdę niefajnych. I rzeczywiście, przynajmniej w moim przypadku, wygląda to tak jakby przed kolejnymi aktualizacjami AF trafiał lepiej. Pozostaje wciąż otwarte pytanie, czy jest możliwość przywrócenia pierwotnej wersji softu.
    Inna rzecz, czy to na pewno wina aparatu? Przydało by się przetestowanie E-3 z kilkoma szkłami (ta sama puszka, różne słoiki).
    Z zd 50 nie miałem żadnego problemu, trafiał za każdym razem od pełnej dziury.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    ''profesjonalny'' xD
    Dla pocieszenia, przypominam, że flagowe modele Nikona i Canona czasem (!) chlapią smarem na matrycę
    MK

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wujek.samo.h Zobacz posta
    Dla pocieszenia, przypominam, że flagowe modele Nikona i Canona czasem (!) chlapią smarem na matrycę
    Znikoma to radość w tych okolicznościach

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Używając E3 (firmware 1.4) ze starym 14-54, nie zauważyłem większych problemów (AF w trybie 'diamencik'). Ostrzy, powtarzalność jest (te same obiekty ostrzone po kilka razy w 98% przypadków są zawsze w ten sam sposób wyostrzone), w trudniejszych warunkach może nieco słabiej. Ale generalnie - nie dramatyzowałbym. A może po prostu różnic nie widzę większych

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Używając E3 (firmware 1.4) ze starym 14-54, nie zauważyłem większych problemów (AF w trybie 'diamencik'). Ostrzy, powtarzalność jest (te same obiekty ostrzone po kilka razy w 98% przypadków są zawsze w ten sam sposób wyostrzone), w trudniejszych warunkach może nieco słabiej. Ale generalnie - nie dramatyzowałbym. A może po prostu różnic nie widzę większych
    Sprawdziłem raz, było tak jak piszesz: szybko, sprawnie i bez zgrzytów. W sobotę sprawdzę drugi raz.
    Natomiast o nowym 14-54 mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że Z EGZEMPLARZEM, KTÓRY MIAŁEM DO DYSPOZYCJI* strasznie potrafił przestrzelić.

*jasno, czytelnie i wyraźnie dla wybranych
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Przez sobotę i niedzielę miałem okazję do intensywnego focenia w różnych warunkach oswietlenia od pełnego słońca do ciemnej sali i kłopotów z AF po zgraniu zdjęć nie zauważyłem. Obiektywy to stare 14-54 i stałka 50. Soft 1.4. Używam najczęściej centralnego diamencika. Odnośnie rozwarstwiania sie ekranu to już to zauważyłem zaraz po kupnie, że mogą być kłopoty więc podnoszę ekran tylko paznokciem kciuka uwalniając go z zaczepu a następnie chwytając za ramkę kciukiem i wskazującym lewej ręki otwieram go do potrzebnej pozycji. Jak na razie nic niepokojącego nie stwierdziłem i oby tak dalej.
    pozdrawiam Wiejo