Strona 39 z 40 PierwszyPierwszy ... 2937383940 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 397

Wątek: Problem z AF w e-3 przy Firmware 1.4

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Slawek, moze warto by bylo podzielic sie wskazowkami, ktore dostales? O ile nie stanpwia jakiejs tajemnicy, rzecz jasna. Tym bardziej, ze chyba znalazloby sie tutaj kilka osob z E-3 po gwarancji, ktore wciaz maja problem z af.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Do Eddie
    Za radą dokonałem dodatkowo trzy następujące testy. Otóż powtórzyłem testy na tablicy z włączoną stabilizacją. Wynik jednoznaczny. Autofokus trafia w to samo miejsce z załączoną stabilizacją w zakresie IS1-IS2 jak również bez stabilizacji. Prawdopodobnie matryca się przesunęła. Wiadomo nam wszystkim, że matryca jest zawieszona na stabilizacji. Prawdopodobnie u mnie błąd AF jest spowodowany przez uszkodzenie samego mechanizmu stabilizującego matrycę. Jestem wstępnie po rozmowach z serwisem w Gdańsku. Prawdopodobny koszt naprawy kształtuje się ok. trzech stówek. Jeżeli tak tylko się to skończy, to ta gorzka dla mnie pigułka jest do przełknięcia .
    Moje życie to mój syn.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Slawekk, informacja cenna.
    Pytanie do Jacka na wypadek, gdyby tutaj się pojawił. Czy to jest kwestia tego jednego przypadku czy też należy liczyć się z tym, że jest to problem istniejący we wszystkich egzemplarzach z problemami z AF?

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    ...Czy to jest kwestia tego jednego przypadku czy też należy liczyć się z tym, że jest to problem istniejący we wszystkich egzemplarzach z problemami z AF?
    Pytanie jest zbyt trudne dla mnie. Nie jestem w stanie wycisnąć jakiekolwiek informacji z Czech. Mnie też oświecił nieco wynik konsultacji Sławka z OK-Serwisem
    Jack

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Pytanie jest zbyt trudne dla mnie. Nie jestem w stanie wycisnąć jakiekolwiek informacji z Czech. Mnie też oświecił nieco wynik konsultacji Sławka z OK-Serwisem
    Jack
    Ok, w takim razie trzeba przeprowadzić własne testy, poczekać na wynik działań serwisu na Sławkka aparacie i zastanowić się co z tym fantem zrobić

BernArt - Moje zdjęcia

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Już wysłałem body do gdańska. Po powrocie dam znać co i jak. Stabilizacja w moim aparacie martwiła mnie od samego początku. Będzie ponad dwa lata jak pisałem na forum o moich podejrzeniach, Nie chce mi się szukać moich postów z przed dwóch lat. W każdym bądź razie nigdy nie zauważyłem różnicy przy włączonej stabilizacji. Wcześniej nigdy nie pracowałem z aparatem z taką funkcją. Będę wiedział więcej jak body wróci.
    Moje życie to mój syn.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez slawekk66 Zobacz posta
    Będzie ponad dwa lata jak pisałem na forum o moich podejrzeniach, Nie chce mi się szukać moich postów z przed dwóch lat..
    3 kliknięcia https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=11302
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Grizz dzięki. To nie z lenistwa tylko słabo się orientuję w strukturze forum.
    Moje życie to mój syn.

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam
    Sprawa się komplikuje dla mnie bardzo. Body wróciło z Okeyserwis. Według technika (rozmowa tel.) moje e-3 jest OK. Testowane zostało na szkłach systemowych i innych. BF nie wystąpiło przy testach. Powtórnie zrobiłem testy na ZD 14-54mm BF występuje duży. Dodatkowo dla pewności zrobiłem test na ZD ED 50mm f2 Macro. Test wyszedł wzorowo. Moje ZD 14-54mm wysłane zostało do serwisu. Po trzech tygodniach obiektyw wrócił niby po wgraniu najnowszej aktualizacji. Piszę niby ponieważ najnowsza aktualizacja była wgrana. Poza tym przeprowadzona została regulacja??? I czyszczenie. Według serwisu dokładnie sprawdzono wszystkie funkcje i spełniają one specyfikację firmy Olympus. Oczywiście dostałem kilka porad jak należy robić zdjęcia .

Dokonałem ponownie testów i bez zmian . Moje ZD 14-54mm F2,8-3,5 II ma BF a Macro celuje idealnie. Nie muszę dodawać, że testy wykonałem ze statywu. Poniżej dołączam załączniki plików wysłanych do konsultanta.

Mam prośbę do Jacka o pilotowanie mojego problemu. Końcem kwietnia wyjeżdżam z moim synem na turnus rehabilitacyjny. Bez tego szkła będę miał trudno dokumentować pobyt syna na turnusie . Prowadzę stronę na temat syna www.stronarfala.com zależy mi na czasie.

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	14mm f2,8.jpg
Wyświetleń:	116
Rozmiar:	561,1 KB
ID:	44190   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	54mm f3,5.jpg
Wyświetleń:	107
Rozmiar:	552,4 KB
ID:	44194   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	makro 50mm f2a.jpg
Wyświetleń:	91
Rozmiar:	506,6 KB
ID:	44195