Slawek, moze warto by bylo podzielic sie wskazowkami, ktore dostales? O ile nie stanpwia jakiejs tajemnicy, rzecz jasna. Tym bardziej, ze chyba znalazloby sie tutaj kilka osob z E-3 po gwarancji, ktore wciaz maja problem z af.
Slawek, moze warto by bylo podzielic sie wskazowkami, ktore dostales? O ile nie stanpwia jakiejs tajemnicy, rzecz jasna. Tym bardziej, ze chyba znalazloby sie tutaj kilka osob z E-3 po gwarancji, ktore wciaz maja problem z af.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Do Eddie
Za radą dokonałem dodatkowo trzy następujące testy. Otóż powtórzyłem testy na tablicy z włączoną stabilizacją. Wynik jednoznaczny. Autofokus trafia w to samo miejsce z załączoną stabilizacją w zakresie IS1-IS2 jak również bez stabilizacji. Prawdopodobnie matryca się przesunęła. Wiadomo nam wszystkim, że matryca jest zawieszona na stabilizacji. Prawdopodobnie u mnie błąd AF jest spowodowany przez uszkodzenie samego mechanizmu stabilizującego matrycę. Jestem wstępnie po rozmowach z serwisem w Gdańsku. Prawdopodobny koszt naprawy kształtuje się ok. trzech stówek. Jeżeli tak tylko się to skończy, to ta gorzka dla mnie pigułka jest do przełknięcia.
Moje życie to mój syn.
Slawekk, informacja cenna.
Pytanie do Jacka na wypadek, gdyby tutaj się pojawił. Czy to jest kwestia tego jednego przypadku czy też należy liczyć się z tym, że jest to problem istniejący we wszystkich egzemplarzach z problemami z AF?
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
BernArt - Moje zdjęcia
Już wysłałem body do gdańska. Po powrocie dam znać co i jak. Stabilizacja w moim aparacie martwiła mnie od samego początku. Będzie ponad dwa lata jak pisałem na forum o moich podejrzeniach, Nie chce mi się szukać moich postów z przed dwóch lat. W każdym bądź razie nigdy nie zauważyłem różnicy przy włączonej stabilizacji. Wcześniej nigdy nie pracowałem z aparatem z taką funkcją. Będę wiedział więcej jak body wróci.
Moje życie to mój syn.
3 kliknięciahttps://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=11302
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Grizz dzięki. To nie z lenistwa tylko słabo się orientuję w strukturze forum.
Moje życie to mój syn.
Witam
Sprawa się komplikuje dla mnie bardzo. Body wróciło z Okeyserwis. Według technika (rozmowa tel.) moje e-3 jest OK. Testowane zostało na szkłach systemowych i innych. BF nie wystąpiło przy testach. Powtórnie zrobiłem testy na ZD 14-54mm BF występuje duży. Dodatkowo dla pewności zrobiłem test na ZD ED 50mm f2 Macro. Test wyszedł wzorowo. Moje ZD 14-54mm wysłane zostało do serwisu. Po trzech tygodniach obiektyw wrócił niby po wgraniu najnowszej aktualizacji. Piszę niby ponieważ najnowsza aktualizacja była wgrana. Poza tym przeprowadzona została regulacja??? I czyszczenie. Według serwisu dokładnie sprawdzono wszystkie funkcje i spełniają one specyfikację firmy Olympus. Oczywiście dostałem kilka porad jak należy robić zdjęcia.
Dokonałem ponownie testów i bez zmian. Moje ZD 14-54mm F2,8-3,5 II ma BF a Macro celuje idealnie. Nie muszę dodawać, że testy wykonałem ze statywu. Poniżej dołączam załączniki plików wysłanych do konsultanta.
Mam prośbę do Jacka o pilotowanie mojego problemu. Końcem kwietnia wyjeżdżam z moim synem na turnus rehabilitacyjny. Bez tego szkła będę miał trudno dokumentować pobyt syna na turnusie. Prowadzę stronę na temat syna www.stronarfala.com zależy mi na czasie.
Moje życie to mój syn.
Przepraszam miało być www.stronarafala.com
Moje życie to mój syn.