Inni też mają problemy z AF:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=33071926
Wygląda na to, że problem leży głębiej niż tylko w wersji firmware.
Inni też mają problemy z AF:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=33071926
Wygląda na to, że problem leży głębiej niż tylko w wersji firmware.
W moim korpusie problem z AF występuje na firmware w wersjach 1.3 i 1.4 z obiektywami 50-200 ver1 i 14-54 ver1, na obu szkłach front focus. ZD 9-18 działa ok.
Po wgraniu wersji 1.2 front focus zniknął, macie jakieś info o nowej wersji fw ?
ja zacząłem mieć problemy od 1.3 przez 1.4 po powrocie do 1.2 zaczęły inne obiektywy działać losowo, np. zaczął ostrzyć idealnie z leiką 1.4, a przestał z 9-18, wcześniej nie działała leika, 12-60, 40-150...., po powrocie do 1.4 znowu cuda.... poszedł do serwisu, 3 tygodnie go nie było, kupiłem na zlecenie e-30 by nie zostać z jednym body tylko, ale po powrocie z serwisu AF działa genialnie... poważnie mówię, jak sam czegoś nie spapram to nie ma szans, aby AF się pomylił... teraz podobne cuda dzieją się z e-30 po wgraniu 1.1... co ciekawe jedyne szkło które z nim działa bez żadnych problemów to sigma 50 1.4
to już nie pierwsza opinia, że E-3 chodzi dobrze z fw 1.4 po wysłaniu do serwisu.
Już dawno bym wysłał puszkę do czyszczenia na gwarancji i może do upgrade-u ale zapasowe E-510 leży parę miesięcy w serwisie w Gdańsku bo podobno czekają na części sprowadzane przez Olympusa z Portugalii.
Downgrade complete
Kupiłem E-3 z wgranym 1.4 i wydawało mi się że coś AF ma tendencje do pomyłek (szkła 14-35 i 35-100)... po zmianie na pierwszy rzut oka widzę poprawę w celności. Czyli coś jest na rzeczy z tym 1.4
Pozdrawiam.
Fuji X-Pro1
D3...
Wyśle że nie, przynajmniej nie posądzałbym go o to... bo generalnie nie było to bardzo uciążliwe zjawisko... ale miałem kiedyś E-3 i pamiętam że trafiał mi bezbłędnie af... raczej z ciekawości wbiłem 1.3![]()
Fuji X-Pro1
D3...
Ja swojego w końcu pchnąłem do serwisu i jestem zadowolony. AF pracuje i trafia tak jak powinien, zmiana jest wyraźnie odczuwalna. A jako bonus aparat wygląda jak nówka sztuka![]()
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
witam wszystkich. pierwszy raz na forum. Z dużym zainteresowaniem przeczytałem cały temat, bo od niedawna sam jestem posiadaczem e-3 i owego firmware 1.4. niestety nie moge nic powiedzieć na temat jak sprawował sie AF przed upgradem do 1.4 bo dokonałem go pierwszego dnia. i z nim przepracowałem ostatnie 2 m-c. Od wczoraj wieczora mam fm 1.2 i będę uważnie porównywał. Ciekaw jestem opini pozostałych użytkowników, którzy dokonali zmiany firmare na wcześniejszy. Jak sprawuje się AF po zmianie. Czy wiadomo coś na temat nowego firmware od Olympusa.
Ostatnio edytowane przez polmos ; 28.02.10 o 18:11
Witam.
Też mam E-3 z firmware 1,4, jak dotąd nie stwierdziłem
żadnych problemów z AF.
Ostatnio edytowane przez lisiajamka1 ; 28.02.10 o 19:09