Hehe, na FV 1.4 mam problemy z AF
1.3 było OK.
Pozdrawiam
Hehe, na FV 1.4 mam problemy z AF
1.3 było OK.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Problemy z przestrzeliwaniem ostrości ?
Front focus.
Tylko z 14-54 czy z jakimś innym też? Bo nie wiem czy robić downgrade, bo przyciski AF się przydają, a używam ZD50. Ostatnio zauważyłem, że czasem nie trafia, ale może jestem przewrażliwiony.![]()
Jestem po C2H5OH, ale z 12-60 miałam problemy z ustawieniem ostrości.
Pozdrawiam
Ludzie, doprawdy pojęcia nie macie jak się uśmiałem przy kilku ostatnich postach, szczególnie po stwierdzeniu Radka, że pojawił mu się FF przy 1.4
West, ja swoje bydlątko przestrzelę przez najbliższe dwa tygodnie na wakacjach. Przed imprezą będę miał jeden dzień luzu, więc w razie czego zdążę zrobić upgrade. A teraz wybaczcie, Panowie, ale muszę się zająć przywróceniem aparatu do właściwej dyscypliny
Operacja zakończona powodzeniem, pacjent nie żyje
Aparat wstał z softem w wersji 1.2, błysnął diodą, wyostrzył błyskawicznie w kilku miejscach znajdujących się w różnej odległości od siebie w pokoju trochę ciemnawym, używając do tego różnych punktów AF. Teraz leży w plecaku i czeka aż go przetestuję w warunkach mniej laboratoryjnych![]()
Ostatnio edytowane przez Eddie ; 3.07.09 o 08:30
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
U mnie z E-3 (co zainteresuje potencjalnych kupujacych) jest wersja 1.4. Uzywam z 11-22 i uzywalem z 40-150 (3.5-4.5). Otoz, 11-22 czasem w pomieszczeniach ma problem (musze wcisnac spust do polowy drugi raz, bo widze, ze musi doostrzyc), chociaz przy lepszym oswietleniu robilem zdjecia obrazow i nie zanotowalem FF ani BF. 5 tyg. temu robilem komunie i na wszystkie 80 zdjec 100% trafial, mam okolo 15 zdjec z kosciola przy zastanym i rowniez zero problemow. Z 40-150 totalnie zero problemow. Nie pamietam jak go uzywalem z 14-54, mialem wersje softu 1.2 i potem 1.3. Nie zanotowalem problemu, jedynie AF w 11-22 troche szybszy od tego w 14-54. Jak zupgrejdowalem do 1.4 to juz nie mialem 14-54 aby to sprawdzic. Wazne, zawsze ostrze na punkt srodkowy, takie przyzwyczajenie.
Rolleicord, Canon
flickr
Przy 1.4 i 14-54, ale nie tylko - z 14-45 również - AF sypał się przede wszystkim na szerokim kącie. Zupełnie tak, jakby zakres obszaru na którym ostrzy był zbyt duży w stosunku do wuostrzanego obiektu. Nie wiem czy w miarę klarownie to podałem...
W każdym razie, wtedy BF prześcigał się z FF, szczególnie gdy tło było bardziej kontrastowe od fotografowanego obiektu. Lepiej było przy ogniskowej 54mm, jednak nie zawsze i do perfekcji wciąż sporo brakowało. To przy słabszych warunkach oświetleniowych typu wnętrze kościoła bądź inne. Na zewnątrz, przy dobrym świetle aż takich problemów nie zauważyłem. Zdarzały się przestrzeliwania, jednak nie tak często.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Zuch chłopaki! Niebawem i ja odmłodzę swojego E3. Jakieś wrażenia z użytkowania AF z cofniętym firmłerem?
FujiNikon
http://kasinskislawek.pl