Nie panujesz nad ekspozycją.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
na dobry początek polecam Ci przeczytać kilka książek o fotografii, ja sam zaczynałem od:
Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelbyego
Ekspozycja bez tajemnic - Bryan Peterson
i kilka serwisów internetowych na których piszą o poprawnym fotografowaniu, kadrowaniu, ekspozycji i obróbce, m.in fotopolis, strona Adama Gołąbskiego
Książki Scotta Kelbyego są pisane bardzo przystępnym językiem więc bez problemu poradzi sobie z nią każdy początkujący zapaleniec fotografii.
Powodzenia, trzymam kciuki za determinacje w dążeniu do doskonałości
![]()
ZD 14-45mm F/3.5-5.6 | -> Temat z moimi pracami <- | ZD 40-150mm F/3.5-4.5
Olympus 50-200mm F/2.8-3.5
| -> MOJA GALERIA OC <- |
Olympus E-510
Tych stronek i książek jest ogrom, sama czytam, oglądam i najczęściej zazdroszczę pięknych zdjęć a prawda jest taka, że najlepszą nauką są własne błędy, pstrykasz, szukasz co jest nie tak, jak wyrzucisz 95% zrobionych fotek to następnym razem uważniej będziesz szukać kadru itp
Kotek śliczny, ja zrobiłabym fotkę nieco niżej na wysokości jego ślepek i z ostrością na te oczęta, widoczek, hmm, niebo piękne ale druty, słupy, trakcje ?- na ścianie bym nie powiesiła, zauważ, że w prawym rogu lampa ci się zawieruszyla.
Światelek ocenić nie potrafię
Miło, że kolejna babeczka, witam
Życie ma tyle kolorów ile potrafisz w nim dostrzec.
dziękujędo tej pory korzystałam z programów i poradników National Geographic i w sumie niewiele mi pomogły, a sama nie widziałam na jakie książki się zdecydować.
na pewno sięgnę po którąś z pozycji![]()
dlatego między innymi poleciłem książkę Ekspozycja bez tajemnic - Bryan Peterson bo jest b. fajnie napisana, niczym instrukcja jak nauczyć się poprawnej ekspozycji, omówienie problemu, jak sobie z nim poradzić i polecenia do wykonania jako zadanie domowe (czyli trening o którym wspominałaś)wydaje mi się, że to będzie dobra lekcja dla somebodyhappy, chociaż jeśli mam być szczery to mi lepiej się czytało pozycje Kelbyego, są przeplecione humorystycznymi dygresjami dzięki czemu nawet nie zauważysz kiedy będziesz na ostatniej stronie :]
ZD 14-45mm F/3.5-5.6 | -> Temat z moimi pracami <- | ZD 40-150mm F/3.5-4.5
Olympus 50-200mm F/2.8-3.5
| -> MOJA GALERIA OC <- |
Olympus E-510
zdjęcie 2 nienajgorsze, kota należało zrobić z niższej pozycji i przy takim ustawieniu zwierza powinien on być po lewej stronie
1 ma fajne kolory, tylko słonce trochę za bardzo pali. 3 w górnej części kwiata nie widać kolorów
Witaj,
1- fajne, ciekawe, jasne- trochę przyciemniłabym to słońce.
2- nie mam zdania
3- skupiłabym się bardziej na kwiatku, bo gupi się biedak na tym ciemnym tle
Pozdrawiam
"Bo jak zrobisz akt to Ci go zawsze k**a mać przez pryzmat cycków i d**y oceniają. A potem się dziwić kobietom, że pozowanie do aktów jest traktowane jako pochodna dziwkarstwa."
Pozdrawiam, Nataszach