Strona 16 z 22 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 217

Wątek: ZD 9-18 mm - warto czy nie warto?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez johan Zobacz posta
    No i mnie przekonaliście do zakupu. Mam nadzieję, że zdążę na cashback. W czerwcu szykuje mi się wyjazd do ciepłych krajów i trochę go tam potestuję.
    Mam takie pytanko do użytkowników. Posiadam polara 77mm. Czy po zamontowaniu z przejściówką 77>72 nie będzie winiety? I co wtedy z osłoną przeciwsłoneczną?
    Ten obiektyw nie wykazuje żadnej winiety po założeniu normalnego filtra. Bez względu na to czy wersja slim, czy standard - obiektyw nie wykazuje winiety.
    Nie potrafię Ci powiedzieć jak to będzie wyglądało z redukcją.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Ten obiektyw nie wykazuje żadnej winiety po założeniu normalnego filtra. Bez względu na to czy wersja slim, czy standard - obiektyw nie wykazuje winiety.
    Nie potrafię Ci powiedzieć jak to będzie wyglądało z redukcją.
    Filtr mam w wersji slim, ale dochodzi grubość redukcji.
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Posiadam polara 77mm. Czy po zamontowaniu z przejściówką 77>72 nie będzie winiety? I co wtedy z osłoną przeciwsłoneczną?
    Nie powinno być winiety, ale żeby to stwierdzić na 100% trzeba by było sprawdzić. W każdym razie normalny (nie slim) filtr nie powoduje winiety z ZD 9-18 a więc ten większy z przejściówką też nie powinien, slim tym bardziej.
    Prawdopodobnie jak założysz osłonę p. słoneczną filtr 77 mm z przejściówką już się nie zmieści, więc albo osłona albo polar na przejściówce. Nie ubolewałbym jednak nad tym, sam przy polarze z reguły już nie zakładam osłony p. słonecznej. Filtr polaryzacyjny - jeśli go użyć do przyciemnienia nieba, daje najlepszy efekt jeżeli słońce jest pod takim kątem, że wpada do ucha. W takich warunkach raczej nie widzę korzyści z założenia osłony. Ona się najbardziej się przyda jak robisz prawie pod słońce, lub w nocy gdzie są różne źródła światła, ale wówczas filtr PL raczej się nie przyda.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Kręcenie polarem przy założonym tulipanie (takim bez okienka) to niezapomniane doznanie bezsilności i niemocy
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Nie powinno być winiety, ale żeby to stwierdzić na 100% trzeba by było sprawdzić. W każdym razie normalny (nie slim) filtr nie powoduje winiety z ZD 9-18 a więc ten większy z przejściówką też nie powinien, slim tym bardziej.
    Prawdopodobnie jak założysz osłonę p. słoneczną filtr 77 mm z przejściówką już się nie zmieści, więc albo osłona albo polar na przejściówce. Nie ubolewałbym jednak nad tym, sam przy polarze z reguły już nie zakładam osłony p. słonecznej. Filtr polaryzacyjny - jeśli go użyć do przyciemnienia nieba, daje najlepszy efekt jeżeli słońce jest pod takim kątem, że wpada do ucha. W takich warunkach raczej nie widzę korzyści z założenia osłony. Ona się najbardziej się przyda jak robisz prawie pod słońce, lub w nocy gdzie są różne źródła światła, ale wówczas filtr PL raczej się nie przyda.
    Redukcja wyjdzie sporo taniej niż zakup nowego filtra, więc zamówię i sprawdzę. Dzięki Karol za wyczerpującą odpowiedź.
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Kręcenie polarem przy założonym tulipanie (takim bez okienka) to niezapomniane doznanie bezsilności i niemocy
    Niekoniecznie. Osłona w ZD 9-18 jest względnie płytka, filtr który mam (klasyczna Hoya) ma na zewnętrznym pierścieniu takie ząbki ułatwiające kręcenie. Obracanie filtrem przy założonej osłonie nie stanowi żadnego problemu. Mam szpeje pod ręką i właśnie to sprawdziłem W ZD 14-54 jest nieco gorzej, ale też jest to wykonalne.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Dzięki Karol za wyczerpującą odpowiedź.
    Nie ma sprawy. Gdybym był w podobnej sytuacji również zastosowałbym przejściówkę.
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 17.03.10 o 22:34 Powód: Automatyczne scalenie postów
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    No i w końcu (po wielu perturbacjach) dostałem paczkę z 9-18.
    Po wkręceniu filtra polaryzacyjnego 77mm przez redukcję filtrową 77>72 winiety nie zauważyłem. Tulipana już wtedy nie ma szans założyć, a i dekielek nie pasuje
    Obiektyw jest stosunkowo mały i z e-620 na wyjazdy będzie idealny.

| OlyJedi Awatar piotrktm
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jak wiadomo ażeby skorzystać ze zwrotu gotówki za te obiektyw należy między innymi wyciąć kod kreskowy z pudełka i wysłać do Niemiec.
    Pytanie moje głupie zatem brzmi.
    Który kod należy wyciąć bo mam ich na pudełku 3 (trzy) sztuki?
    Po telefonie do Olympus Polska nie dowiedziałem się nic konkretnego, chyba przyjdzie mi poszatkować pudełko i wysłać wszystkie, tak na wszelki wypadek. Miał ktoś z Was podobną sytuację?

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrktm Zobacz posta
    Który kod należy wyciąć bo mam ich na pudełku 3 (trzy) sztuki?
    EAN-13 czyli kod z 13 cyframi, który znajduje sie przy "okienku" w kartonie na samym skraju (czyli tem który da się najłatwiej wyciąć)
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Awatar burbot
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    EAN-13 czyli kod z 13 cyframi, który znajduje sie przy "okienku" w kartonie na samym skraju (czyli tem który da się najłatwiej wyciąć)
    Ja wysłałem ten na spodzie pudełka [najtrudniejszy do wycięcia] ok. 3 tygodnie temu i na razie cisza. Pewnie trzeba będzie reklamować, czy może wysłać raz jeszcze ten właściwy?
    Ostatnio edytowane przez burbot ; 15.04.10 o 08:54
    DMC-G2 & E-510 & 14-54 mm & 9-18 mm & 14-42 & FL-36 & MMF-2