To mój pierwszy post. Nie wiem czy wiecie, ale Olympus zwraca 200 zł za w/w obiektyw. Promocja trwa do 31.01.2009 r.
To mój pierwszy post. Nie wiem czy wiecie, ale Olympus zwraca 200 zł za w/w obiektyw. Promocja trwa do 31.01.2009 r.
Wiemy.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Też się właśnie zastanawiam nad tym obiektywem.
Ostatnio fotografuję głównie portrety i używam jedynie ZD 14-54 (pseudostudio) i ZD 50 (plener), ale mam też ZD 70-300, ZD 35 i Sigmę 30/1.4, nigdy natomiast nie miałem szerokiego kąta, a myślę, że w zimę mógłbym nim zrobić jakieś fajne krajobrazy.
Czy 9-18 będzie dobrym wyborem do mojej kolekcji? Trochę mnie martwi, że wpada on w kategorię "kitową" na diagramie E-systemu, z drugiej strony ten lepszy szeroki kąt to już zupełnie inna półka cenowa. Zdaję sobie sprawę, że nie jest on zbyt jasny, ale w tym przypadku raczej nie potrzebuję jasnego obiekywu, za to fajnie by było, gdyby był ostry i ładnie mu działał AF. Nie będę rozczarowany?
Aha i czy ktoś próbował bawić sie IR z tym obiektywem?
Bo nie ma uszczelnień i jest ciemny chociaż ta druga cecha w szerokim kącie w sumie nie jest taka istotna. Jest zbudowany jak kity ale ma metalowy bagnet. Optycznie jest ok, zresztą i kitom Olka trudno cokolwiek zarzucić. Czy warto? - zbierasz kolekcję czy foty chcesz nim robić?![]()
Tak jak napisałem obecnie używam głównie ZD 14-54, ale na zimę chciałbym trochę pobawić się krajobrazami i dlatego myślę nad szerokim kątem, ale ponieważ nigdy nie miałem obiektywu szerszego niż odpowiednik 28mm (mam trochę m42 ale w nich się wszystko mnoży przez 2) więc nie wiem czy się nie okaze że 9-18 czegoś brakuje z czego sobie nie zdaję sprawy, bez uszczelnień przeżyję nawet w śniegu![]()
Witam
Kilka dni temu byłem w Tatrach. Poniżej kilka zdjęć które oddają część możliwości tego szkła
entuzjasta fotografi, gór, i żeglarstwa
E-1; ZD9-18; 14-54; 50-200; 50; FL36
A ma ktoś zdjęcia całych postaci robionych przy 9mm? Znalazłem jedno fajne z modelką, ale głównie 9-18 znajduję w krajobrazach albo co najwyżej w zwierzakach.
Taki pstryk: 9 mm, pełna klatka
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
W jakim sensie "pełna" klatka?