Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Poczatki z Sigmą 135-400

| OlyJedi
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Poczatki z Sigmą 135-400

Witam,
    Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw zakupiłem do robienia zdjęć ptakom Sigmę 135-400, ale stricte po amatorsku dla przyjemności.
    Pierwsze odczucia:
    ciężki - dla mnie pozytyw,
    AF - miłe zaskoczenie szybkością jest zdecydowanie szybszy od kitów przy nastawianiu ostrości w podobnych warunkach, mieszkanie późne popołudnie tylko dwa razy przejechał cały zakres, kity nie dawały rady a on ustawiał bez pudła - pozytyw..
    a co dalej to sam nie wiem to przecież tylko jedno popołudnie jak go mam, tylko brak pogody do przetestowania, paskuda za oknem.. poniżej kilka zdjęć do oceny.

Pierwsze obcowanie poniżej.
    1. Siewka rzeczna ISO200 - 400 - F8 - 1/250
    2. Bez obróbki pełne kadry statyw ISO200 - 400 - F8 - 1/20 - wyostrzenie po przeskalowaniu GIMP 20pkt.
    3. Bez obróbki pełne kadry statyw ISO200 - 400 - F11 - 1/10 - wyostrzenie po przeskalowaniu GIMP 20pkt.

Przepraszam za brak na pełnej dziurze, ale przez przypadek wykasowałem.
    Przy ładniejszej pogodzie cosik wymyślę no i lepsze kadry, te były bez przemyślenia - ostrzone na brzozę.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	524
Rozmiar:	265,9 KB
ID:	18124   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.jpg
Wyświetleń:	539
Rozmiar:	288,0 KB
ID:	18125   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3.jpg
Wyświetleń:	536
Rozmiar:	316,1 KB
ID:	18126  
    Ostatnio edytowane przez robcio_wisnia ; 6.06.09 o 20:08
    E-510, dual kit, Sigma 135-400, Helios 44M-4, Slik PRO 500DX, kilka drobiazgów... Marumi DHG, ND0,6 i 0,9 SOFT HITECH

| OlyJedi Awatar 2em
    Mieszka w
    Świętochłowice, Katowice, Poland, Poland
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Będę z ciekawością śledził temat. Siewka wydaje mi się być przyzwoita i nieźle rokować, co do obiektywu w przyszłości.

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    również czekam na ciąg dalszy
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    ptak bardzo fajny tylko trochę nieostry, ładne kolory. Brzoza nieostra i kolor jakiś różowy.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Miałbym taką sugestie co do wykonania testu. Sfotografuj jakąś statyczną scenkę szerokim kątem (np. przy 14 mm) tak by mieć rozeznanie co było fotografowane. Później wybierz kilka szczegółów z tej scenki do sfotografowania sigmą na ogniskowych 135, 200, 400 mm, przy różnych przysłonach. Będzie można sobie ocenić obiektyw samemu. A jak dorzucisz ORFy to będzie pełne zadowolenie dla wszystkich zainteresowanych.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Hej. To dobre szkło, szczególnie po przymknięciu przysłony. Tylko strasznie zbiera pyłki pomiędzy przednie soczewki. wada większości szkieł, przy których zmianie ogniskowej towarzyszy wysuwanie tubusa. Cannon 100-400 ma podobnie. Zuiko 50-200 swd jest lepiej uszczelniony.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez moose Zobacz posta
    Tylko strasznie zbiera pyłki pomiędzy przednie soczewki. wada większości szkieł, przy których zmianie ogniskowej towarzyszy wysuwanie tubusa. Cannon 100-400 ma podobnie. Zuiko 50-200 swd jest lepiej uszczelniony.
    Też mam ten problem, mam tą sigmę parę miesięcy i zauważyłem że mi kilka drobinek kurzu z przodu przybyło, przy okazji: da się ten kurz jakoś wykurzyć? przeszkadzać nie przeszkadza ale pomagać też nie pomoże

| OlyJedi
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Niestety moja sigma ma ich dosyć sporo tzw paprochów w środku, ale na razie nie widzę ich na zdjęciach także spoko, usługę czyszczenia wykonuje serwis sigmy, ale po wstępnej rozmowie o kosztach dam sobie spokój do zimy kiedy będzie większy luz, aha koszt czyszczenia zależny od zabrudzenia obiektywu w granicach 400-700zł dla tego modelu .
    Co do sugestii testu wydaje się być całkiem spoko, ale jak potem wrzucić *orf mogę ewentualnie na emaila przesłać jak ktoś będzie chciał.
    Myślę, że jeżeli pogoda dopisze to weekend zrobię teścik na różnych ustawieniach
    E-510, dual kit, Sigma 135-400, Helios 44M-4, Slik PRO 500DX, kilka drobiazgów... Marumi DHG, ND0,6 i 0,9 SOFT HITECH

Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dzięki robcio_wisnia za odpowiedź, jeśli tyle chcą za czyszczenie to będę musiał się na razie z tymi drobinkami zaprzyjaźnić niestety...

| OlyJedi Awatar kYs
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robcio_wisnia Zobacz posta
    Niestety moja sigma ma ich dosyć sporo tzw paprochów w środku, ale na razie nie widzę ich na zdjęciach także spoko, usługę czyszczenia wykonuje serwis sigmy, ale po wstępnej rozmowie o kosztach dam sobie spokój do zimy kiedy będzie większy luz, aha koszt czyszczenia zależny od zabrudzenia obiektywu w granicach 400-700zł dla tego modelu .
    a nie orientujesz się czy takie zabrudzenia są usuwane w ramach gwarancji? wydaje mi się, że to wada produktu jeśli tak łapie drobinki więc na gwarancji powinni usuwać to bezpłatnie moim zdaniem
    Cytat Zamieszczone przez robcio_wisnia Zobacz posta
    Co do sugestii testu wydaje się być całkiem spoko, ale jak potem wrzucić *orf mogę ewentualnie na emaila przesłać jak ktoś będzie chciał.
    równie dobrze możesz pliki umieścić gdzieś w necie na darmowych serwerach i je podlinkować w poście
    ZD 14-45mm F/3.5-5.6 | -> Temat z moimi pracami <- | ZD 40-150mm F/3.5-4.5
    Olympus 50-200mm F/2.8-3.5
    | -> MOJA GALERIA OC <- |
    Olympus E-510