Strona 106 z 151 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.051 do 1.060 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Hehe, miałem JPG z D300, to jest dramat. EP-1 bije go na głowę.
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar Kaleb_82
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jakość wyższych czułości w E-P1 jest podobna do tego, co prezentują pozostałe olki (pomijając banding w niektórych modelach). Poprawiono trochę odszumianie jpegów, ale rawy są bardzo podobne. Wszystko sprowadza się do kwestii umiejętnego wywołania.
    A ja jestem leniuch i mi się nie chce bawić za często w rawy - im lepsze z siebie wypluwa aparat zdjęcia w jpeg tym lepiej, w tym kontekście mydelniczka jest dla mnie lepsza. No chyba, że się mi się włączy na iso 16oo filtr "kubistyczny pop-art" to wtedy się bawię w wywalanie chroma noise.
    sprzęt: mózg + obskur(n)a kamera

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Hehe, miałem JPG z D300, to jest dramat. EP-1 bije go na głowę.
    Mocna teza, ale śmiem twierdzić, że po pogmeraniu w menu bicie będzie już sporo mniejsze
    EP-1 pewnie też ''by default'' nieciekawe jotpegi pokaże z dynamicznych scen.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Dostępny jest już DNG konwerter 5,5 beta, który "czyta" DP-1

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Mocna teza, ale śmiem twierdzić, że po pogmeraniu w menu bicie będzie już sporo mniejsze
    EP-1 pewnie też ''by default'' nieciekawe jotpegi pokaże z dynamicznych scen.
    Janko , może i mocna ja nie robiłem tych zdjęć, ale wiem ze to był amator, który mało grzebie w ustawieniach.... Mam ich dużo. Potem wziąłem darmowe XnView i wywołałem NEF'y według profilu, który ustawiłem:
    - Automatycznie poziomy
    - Automatycznie kontrast
    - wzmocnienie ostrość (bardzo mocne wyostrzanie ok 50%)
    Po tym zabiegu było już całkiem fajnie. Jak zobaczyłbyś to byś potwierdził. Nie twierdze że nie da się gdzieś tego poustawiać, ale w oryginalnych JPG jest sporo za jasne. Utrata szczegółów w światłach co powoduje że zdjęcia są płaskie, bardzo płaskie. Jednak DR jest fajny i łatwo się wyciąga z NEF'a.
    Oryginalny pełny JPG z D300
    http://www.gdynia.mm.pl/~zibi1303/foto/dsc_3933.jpg
    Pełny JPG wywołany XnView
    http://www.gdynia.mm.pl/~zibi1303/foto/dsc_39331.jpg

mały zmniejszony i wyostrzony, nieco za bardzo

http://www.gdynia.mm.pl/~zibi1303/foto/dsc_39332.jpg
    Może ta utrata szczegółów w chmurach to powodowała, wolę ciemniejszy las i wodę.
    /*...................*/

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez HenrykG Zobacz posta
    Dostępny jest już DNG konwerter 5,5 beta, który "czyta" DP-1
    I wreszcie można z olka wyciągnąć co najlepsze. Nie chce mi się ponownie przerabiać sampli, ale jest fajnie, zwłaszcza pod względem dynamiki.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    I to mnie najbardziej cieszy , wierzę ci na słowo....
    kurcze... trzeba pomyśleć o nowym body ???
    /*...................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 21.08.09 o 20:22

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    W oczekiwaniu na jakiś w końcu deszcz potestowałem sobie jeszcze kilka wołarek rawów i podzielę się wnioskiem. Otóż warto czasem poszukać czegoś niekomercyjnego, bo np. rawy z ep1 w acr czy Olympus Studio zostaną nieco obgryzione (mniejszy problem), ale też wesoło rozciągnięte do geometrii idealnej, co pozbawi ich nieco ostrości (większy problem). A nie zawsze potrzeba korekcji beczki, właściwie najczęściej jej nie potrzeba.
    Na obrazku (oglądać proszę 1:1) mam lewy górny róg kadru z najszerszego kąta (najtrudniejszy przypadek - stąd taka marna jakość) resajzowanego do 6Mpx, po kolei z dcraw, acr i oryginalnego jpg wprost z aparatu na ustawieniach domyślnych:
    http://www.cyfrowka.neostrada.pl/ep1/ostrosc.jpg
    Na tych z korekcją dość że mamy spore zawężenie kąta (ukradło około 60 pikseli), to jeszcze spadek ostrości. Niestety, nie da się tego wyłączyć, przynajmniej w acr.
    W różnych modelach aparatów zachodzi to zjawisko z różnym skutkiem, a będzie się pogłębiać, ponieważ takie są trendy.

I gratis porada przy resajzowaniu i ostrzeniu niskopromieniowym zdjęć robionych różnymi kitami dającymi delikatną, ale obecną wszędzie ac, gdzie mamy elementy typu ''antena na tle nieba'' - obowiązkowo przed wyostrzeniem przed przeskalowaniem zapuszczamy redukcję szumu z parametrami 10/100/50/0. Dzięki temu anteny i wszelkie druty nie będą postrzępione.

(Sorry z cytat z prfc, ale nie każdy stąd tam bywa, może się komuś przyda).

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    ...bo np. rawy z ep1 w acr czy Olympus Studio zostaną nieco obgryzione (mniejszy problem), ale też wesoło rozciągnięte do geometrii idealnej, co pozbawi ich nieco ostrości (większy problem).
    To jakaś bzdura. Na tym forum zapewniano, że programowa korekcja zniekształceń nie ma wpływu na obraz.

Pozdrawiam

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów