Sterowanie AF działa w ten sposób jeśli w menu ustawiona jest funkcja "Kierowany AF", wielkość pola AF można sobie ustawiać przednim pokrętłem.(przynajmniej tak jest w G1)
Sterowanie AF działa w ten sposób jeśli w menu ustawiona jest funkcja "Kierowany AF", wielkość pola AF można sobie ustawiać przednim pokrętłem.(przynajmniej tak jest w G1)
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
W E-P1 jest zupełnie inny AF niż w G1. Stąd opisywanie AF z G1 nic nie da tym, co chcą wiedzieć jak jest w E-P1. Ale instrukcja obsługi E-P1 gdzieś krąży po sieci, widziałem kiedyś linka.
Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether
Pierwszy test E-P1 to poczytania w najnowszym numerze Digital Foto Video: http://dfv.pl/
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Cóż, takie są właśnie testy w tego typu pisemkach. Byłem w empiku, przejrzałem, nie kupiłem...
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Dokladnie, ja juz dawno temu zrezygnowalem z kupowania "fachowej" prasy, poniewaz jakosc artykulow czesto odbiega od moich oczekiwan, ze nie wspomne o sponsorowanych testach, porownaniach itd... odkad jest internet niczego tak nie cenie jak fora uzytkownikow - pomijajac czeste off topic i wojny systemowe- to najbadziej rzetelna baza informacji, nie wspominajac o ciekawych ludziach, poradach itp...
Panasonic LC1 > Panasonic GF1 > Panasonic GF3 > Panasonic GX1 > Panasonic GH1 > Panasonic GX80 > Panasonic G80 > Sony A7
Lampa w E-P1 mi nie potrzebna, bo aby lampa miała sens musi mieć ruchomą głowicę i sporo mocy, a więc rozmiary. Wbudowanej na wprost praktycznie nie używałbym (chyba że rozświetlenie cieni jako usupełnienie do odbitego światła głównej lampy - ale do tego mam dwupalnikowego Metza i dużą lustrzankę). Jedynie do czego mogła by się przydać lampa w E-P1 to sterowanie zewnętrznymi lampami. I to by się mogło przydać. Może olek wypuści jakieś radiowe sterowanie?
Aktualny numer DVF jest mocno micro4/3-ci. Test E-P1, test GH1, sporo o obiektywach.
W E-P1 nie postarali się do końca z matrycą. Tj. od kompaktów jest o niebo lepiej, w porównaniu do lustrzanek jest słabiej. Ale mimo wad aparat ma TO COŚ (wg redaktorów) i gdyby nie ta cena... Jak cena ZNACZNIE spadnie to może być HIT. Ale tylko pod takim warunkiem. Z AF-em, wg artykułu, nie jest tak źle.
Ale zaskoczył mnie test GH1. Do tej pory myślałem że to taki G1 z kręceniem filmów, a okazuje się że zmian jest więcej. Nowa matryca jest naprawdę lepsza - z szumami lepiej (podobno ISO 2000 jest OK), i co ważniejsze, z dynamiką lepiej (podobno bije tu Canona 500D mimo mniejszej nieco matrycy). AF jest szybszy niż w G1 (a ten w G1 jest już niezły). Możliwości filmowe oferuje najlepsze obecnie na rynku (w aparatowo-lustrzankowym towarzystwie). A już w DVF rozpływali się w pochwałach 14-140mm f/4-5.6) - ostry, super cichy, super szybki, nie winetuje... same zalety.
Panasonic może nieźle namieszać na rynku. Jak wypuści odpowiednik E-P1 z matrycą z GH1 i takim AF-em... Plus 20mm f/1.7. To dopiero będzie coś! A jeszcze jakiś OLED do tego...
były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
jest: FF Canona
będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami
Hm, lampa ma duży sens również, gdy jest skierowana na wprost. Czy ktoś lubi taką estetykę, czy nie, w obecnej fotografii reportażowej na potęgę używa się na wprost skierowanej lampy błyskowej, najlepiej jak najbliżej obiektywu. W streetphoto taki sposób fotografowania (kompakt + lampa) rozwinął Martin Parr. A przecież EP-1 to "kompakt", tylko "lepszy". Biorąc pod uwagę, że lampy używa się również często do wyrównywania poziomu oświetlenia, na przykład przy fotografowaniu portretu na zewnątrz (wali się zatem na wprost), to mała i niezbyt mocna lampa do EP-1 ma moim zdaniem jak najbardziej sens. Jedyny problem jest z nią taki, że jest droga.
Pzdr