Strona 67 z 151 PierwszyPierwszy ... 1757656667686977117 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 661 do 670 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Miałem nic nie pisać o nowym PENie, ale potwierdzę tylko to, co pisał wcześniej Rafał - AF w nowym olku, to nie jest jego najmocniejsza cecha. Owszem, większość sytuacji można fotografować np. na hiperfokalnej, ale przy bardziej dynamicznych ujęciach, czy łapaniu "kadru na żywioł" można się z tym sprzętem naciąć.
    Wizjer jednak fajna rzecz - żaden LCD na tylnej ściance mi go nie zastąpi. Przez chwile bawiłem się Panasem G1 i manualnym ostrzeniem - miód. W olku jednak to wszystko nieco kuleje :/

Podczas tego jednodniowego użytkowania bardziej przypadła mi do gustu stałka, niż dołączony do zestawu zoom 14-42 (zazwyczaj siedział cichutko w torbie; wyjmowałem go tylko w przypadku niektórych wąskich podwórek). Zoom trochę dłużej bawił się z łapaniem ostrości. Jakoś też nie zauważyłem, żeby włączenie opcji wykrywania twarzy w PENie dramatycznie przyspieszyło (albo spowolniło) działanie AFa. Żałuję, że Jacek nie miał podczas spotkania przejściówki OM->m4/3 - w plecaku już czekał Zuiko OM 28mm/f2.8.

Ogólnie wrażenia jak najbardziej pozytywne. Nie wiem, czy ten aparat jest dla gadżeciaży, czy fotografów, ale zabawa z E-P1 była jednak przednia. Nie będę ukrywał, że nawet gdybym był gotowy kupić tego malucha, to i tak obecna jego cena przekracza mój skromny budżet. Raczej zainwestuję teraz w szkiełka E-Sytemu i jeszcze parę manuali OM.

Pozdrawiam

PS. @diab: Nie masz się co sprzeczać - weź poprostu przy najbliższej możliwej okazji E-P1 do łapek. Specyfikacja na papierze i opinie innych na tym, czy innym forum to nie wszystko. Pomacasz, zobaczysz, czy jak pójdziesz na te parę "kompromisów" w przypadku tego sprzętu, będzie to zabawka dla ciebie

PS2. Nie wiem, czy alkos odebrał już z serwisu swoją M6, ale na razie focił Nikonem F80. Widać z AFem tez się da chodzić po ulicach
    "There's no such thing as free titties"

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez heyahero Zobacz posta
    @diab: Nie masz się co sprzeczać - weź poprostu przy najbliższej możliwej okazji E-P1 do łapek. Specyfikacja na papierze i opinie innych na tym, czy innym forum to nie wszystko. Pomacasz, zobaczysz, czy jak pójdziesz na te parę "kompromisów" w przypadku tego sprzętu, będzie to zabawka dla ciebie
    Nie mam zamiaru się sprzeczać. Nie mam niestety gdzie pomacać. Olek nie uwzględnił mojej prośby o wypożyczenie do testów

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    Fotki jednego z wybrańców, który pojechał na zaproszenie do Hamburga.

http://mdezemery.zenfolio.com/p1018430367
    Potwierdzenie starej prawdy, że to nie aparaty robią zdjęcia. Fajne kadry. Ciekawe czy to jest b&w uzyskane za pomocą któregoś art filtra z aparatu czy postprocessing. ?

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Berni Zobacz posta
    Potwierdzenie starej prawdy, że to nie aparaty robią zdjęcia. Fajne kadry. Ciekawe czy to jest b&w uzyskane za pomocą któregoś art filtra z aparatu czy postprocessing. ?
    Patrząc na te zdjęcia zastanawiam się po co do tego rodzaju fotek E-P1 ze swoją "wielachną" matrycą Dobry kompakt za kilkaset złotych wystarczy.

Natomiast jak ktoś ma kasę na E-P1, to pewnie na Leica D-LUX4 też by wysupłał. Jak nie, to Panasonic LX3 też nie śmierdzi.

Poniżej LINK do fotek z Leica D-LUX4
    http://www.boxedlight.com/dlux4/

Jak widać można, a sprzętu do tego rodzaju fotek nie brakowało również przed erą E-P1
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 29.06.09 o 15:37

diabolique
    Gość
    Nieco offtopicznie.

Ktoś mi dał po reputacji z adnotacją, cyt. "musisz pojąć, że nie masz monopolu na rację.racja leży bardzo często po środku", więc spieszę temu komuś wyjasnić - nie, racja nie leży po środku, racja leży tam gdzie leży.
    Szukam aparatu pod swoje potrzeby a nie pod potrzeby któregokolwiek forumowicza, więc proszę mi nie wmawiać, że MUSZĘ POJĄĆ, że mam mieć szybki AF, a jeśli myślę inaczej jechać zaraz po reputacji.

Myślę, że słowo "reputacja" (zwłaszcza dawane in minus za powtórzone dowcipy w Hyde parku) mocno się zdewaluowało... Chętnie bym tę opcję wyłączył, ale niestety taka decyzja chyba skutkuje również tym, że nie mogę przyznawać rep. tym, którzy na nią zasługują.

Koniec offtopu.

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    ...racja nie leży po środku, racja leży tam gdzie leży.
    Co za bzdura. Czyli gdzie? Rafał stwierdza, że potrzebuje sprawnego systemu AF, Ty zaś stwierdzasz, że takowego nie potrzebujesz. Po czyjej stronie jest racja?

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Szukam aparatu pod swoje potrzeby a nie pod potrzeby któregokolwiek forumowicza, więc proszę mi nie wmawiać, że MUSZĘ POJĄĆ, że mam mieć szybki AF, a jeśli myślę inaczej jechać zaraz po reputacji.
    Wypowiadasz się zaś w sposób jakby nie było miejsca dla potrzeb innych. Udowadniasz, że Twoje jest prawdziwe, a reszty wyimaginowane.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 29.06.09 o 16:06

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Co za bzdura. Czyli gdzie? Rafał stwierdza, że potrzebuje sprawnego systemu AF, Ty zaś stwierdzasz, że takowego nie potrzebujesz. Po czyjej stronie jest racja?
    Kwestie potrzeb nie mają się nijak do racji. Racja wiąże się ze sposobem myślenia, z rozumem czy słusznością. Na pewno nie z potrzebami.

Gdyby jeden twierdził, że AF jest szybki, a drugi, że wolny to racja byłaby po środku jak chce anonim? Nie, byłaby po stronie jednego, przyjmując oczywiście jakąś obiektywną metodę pomiarową.
    My tymczasem o to się w ogóle nie spieramy. Zakładam, że w kwestii szybkości AF Rafal Czarny ma rację twierdząc, że jest wolny.

| OlyJedi Awatar Eliot
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    ..Natomiast jak ktoś ma kasę na E-P1, to pewnie na Leica D-LUX4 też by wysupłał. Jak nie, to Panasonic LX3 też nie śmierdzi...
    Rozumiem że lubisz czerwone kółko i czarną farbę na obudowie,
    ale to tylko odświerzona wersja Lx-3.
    Kompakt za ponad 3000 ludzieee...
    E510+ZD14-54+ZD50.2+m42

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Ale musi być w miarę szybki i pewny. A taki w Penie niestety nie jest. Typowa uliczna scenka z bliska - idzie sobie starszy pan z parasolem. Ustawiasz się, kadrujesz, przyciskasz spust i zanim aparat zrobi fotę pana już nie ma w kadrze. Albo zostają nogi.
    A G1 ? AF powinien być szybszy, 17/2.8 na tyle plackowate aby całość mieściła się w kieszeni (może nie marynarki, ale już w kieszeni płaszcza powinien się zmieścić), w dodatku jest ruchomy ekranik co daje możliwość kadrowania w stylu "coś mi tutaj z ekranikiem szfankuje, o "pstrykk" ! jakim cudem był pstryk jeśli "w ogóle nie kadrowałem ". Od biedy można nawet kadrować stojąc plecami do fotografowanego obiektu! Ba! Niektórzy nawet nie zauważą 17-tki i będą pewni, że turyście ktoś ukradł obiektyw
    Ostatnio edytowane przez outsider ; 29.06.09 o 19:10

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    A G1 ? AF powinien być szybszy, 17/2.8 na tyle plackowate aby całość mieściła się w kieszeni (może nie marynarki, ale już w kieszeni płaszcza powinien się zmieścić), w dodatku jest ruchomy ekranik co daje możliwość kadrowania w stylu "coś mi tutaj z ekranikiem szfankuje, o "pstrykk" ! jakim cudem był pstryk jeśli "w ogóle nie kadrowałem ". Od biedy można nawet kadrować stojąc plecami do fotografowanego obiektu! Ba! Niektórzy nawet nie zauważą 17-tki i będą pewni, że turyście ktoś ukradł obiektyw
    Oglądałem wczoraj w krakowskim MM. AF w G1 jest dla mnie wystarczająco szybki, ekranik to bajka, jest wizjer (choć to nie jest dla mnie priorytet). Ma jak dla mnie tylko jedną, ale za to poważną wadę - trochę za głośno tłucze się migawka. Czasem robię zdjęcia dosłownie wchodząc ludziom na głowę, wtedy potrzebuję naprawdę cichy sprzęt.

Nie podoba mi się "z wyglądu" G1, ale to najmniejszy problem. Nie pozostaje mi chyba nic innego niż Panas LX3.

ps. Wybrzydzam, bo mam czym robić streety. Jeśli zamienię Rikoha GX100 na coś innego, to tylko wtedy, kiedy nowy aparat zadowoli mnie w 100 proc.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 29.06.09 o 19:22
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów