Strona 49 z 151 PierwszyPierwszy ... 3947484950515999149 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kaz de Wro

Ja mam na LCD 5D naklejoną specjalną szybkę, z hartowanego szkła. Nie zabiera nic z jakości obrazu, a chroni skutecznie. Tyle że kosztowała więcej niż folia.

zibi1303

Zamówień na pewo jest mnóstwo. bo aparat robi świetne wrażenie. Specyfikacja, wygląd, klimacik "oldskulowy". Ale liczba gotowych zapłacić za to dowolne pieniądze w pewnym momencie się wyczerpie. I zaczną się liczyć testy, recenzje, a w każdej będzie napisane "minusy: wolny AF".

Jak się wyczerpie zapas "napaleńców niezależnie od ceny", trzeba będzie sięgnąć po tych bardziej krytycznych i opuścić cenę. Nawet mimo AF to świetny aparacik, jeśli cenę obniżą wyraźnie będzie się sprzedawał.

Nawet jeśli AF ma na poziomie komapaktowym, to resztą bije kompakty na głowę. Jeśli cena zbliży się do drogich kompaktów, będzie najlepszą kieszonkową propozycją. Ale z takim AF lustrzanki jeszcze nie zastąpi.

Jack
    Kontrast nie kontrast, Panas jednak pokazał, że można. Nie ważne jak. Mógł Olek wsadzić lepszy AF, nie wiem czy kupić know-how od Panasa (czy przehandlować za, powiedzmy, stabilizację matrycy), czy wsadzić w to radar lub laserowy czujnik - byle to było szybsze od kompaktów. Jeśli, stary już model Ricoh GX100 (jest już następca GX200), potrafi na konraście na dużo mniejszej matrycy szybciej ustawić ostrość niż najnowszy EP-1, to coś jest nie tak. Olek się nie przyłożył do AF.

To duży problem. Sigma w DP-1 (też wyczekiwanym) pożałowała na procku i buforze, i aparat zrobił się mocno problemowy. Gdyby EP-1 miał szybki AF to byłby prawie IDEAŁ. A tak ma dużą wadę, i już wiele osób go skreśla z listy zakupów.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    .....Mogli tez zrobić tak jak w Ricohu, elektroniczny ze stykami na sanki i byłoby OK.....
    rocco- to chyba nie tak łatwo, bo w takim kompakcie (Ricoh, Sigma itp.) masz tylko jeden "obiektyw" i to na stałe. Producent może raz na zawsze ustawić parametry pod konkretną ogniskową, światło i tam EVP spokojnie wystarczy. Moje pytanie czy EVP mógłby być zastosowany do takiego systemu jak E-Pen (wymienna optyka) czy pozostaje tylko wizjer wbudowany. Przy EVP trzebaby na pewno "dostrajać" w menu podlączoną optykę, wybór ogniskowej (jak w nowszych Olkach). Oczywiście oprócz tej wpisanej jako podstawowa. Każda inna byłaby traktowana jako szkło manualne do póżniejszego wybrania parametrów. To takie moje dyletanckie rozumowanie. I na tym poprzestanę, bo chyba za dużo się rozpisałem a tego olka jeszcze w garści nie miałem
    Pozdrawiam.
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kaz de Wro Zobacz posta
    rocco- to chyba nie tak łatwo, bo w takim kompakcie (Ricoh, Sigma itp.) masz tylko jeden "obiektyw" i to na stałe. Producent może raz na zawsze ustawić parametry pod konkretną ogniskową, światło i tam EVP spokojnie wystarczy. Moje pytanie czy EVP mógłby być zastosowany do takiego systemu jak E-Pen (wymienna optyka) czy pozostaje tylko wizjer wbudowany. Przy EVP trzebaby na pewno "dostrajać" w menu podlączoną optykę, wybór ogniskowej (jak w nowszych Olkach). Oczywiście oprócz tej wpisanej jako podstawowa. Każda inna byłaby traktowana jako szkło manualne do póżniejszego wybrania parametrów. To takie moje dyletanckie rozumowanie. I na tym poprzestanę, bo chyba za dużo się rozpisałem a tego olka jeszcze w garści nie miałem
    Pozdrawiam.
    Kiepsko kombinujesz.

Przecież EVF po prostu to nic innego jak ekranik... wiec wszystko co wyswietla się z tyłu aparatu mogło by byc w EVF... żadne dostrajania, wybory. Po prostu styki na sankach do komunikacji.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Kiepsko kombinujesz.

Przecież EVF po prostu to nic innego jak ekranik... wiec wszystko co wyswietla się z tyłu aparatu mogło by byc w EVF... żadne dostrajania, wybory. Po prostu styki na sankach do komunikacji.
    Pytanie laika brzmi: czy w modelu E-Pen można zrobić wizjer nasadkowy na sanki do lampy, który współdziałałby- "widziałby" różne szkła systemowe i nie tylko. Jeżeli w gorącej stopce brakuje styków, to trzeba je tam dodać, przecież lampy 4/3 będą obsługiwać tylko swoje. Jeżeli jest to możliwe, to na co czekać. Jeżeli jest to drogi wariant lub niewykonalny to trzeba zrobić wizjer wbudowany (vide Panas L1). Jestem pewien, że minimalne podwyższenie korpusu E-Pena i wbudowanie tam wizjera klienci tego modelu inżynierom Olympusa wybaczą. Lampa wbudowana nie musi być, ale wizjer TAK!!! Inżynierowie Olego na co czekacie?
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    minimalne podwyższenie korpusu E-Pena i wbudowanie tam wizjera klienci tego modelu inżynierom Olympusa wybaczą.
    Tak, Olympus juz zapowiedzial prace nad dwoma kolejnymi aparatami, jeden poziom nizej, jeden poziom wyzej E-P1. Trzeba poczekac troche

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    I nie zdziwiłbym się jak oba by nie miały celowników.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Co wy z tymi celownikami? Nigdy nie używaliście kompaktów? Ale fajnie by było, gdyby były styki i można było np. podpiąć ekranik LCD na kabelku, byłby superobrotowy.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jak Panas wypuści swojego mikrusa i wyskoczy z ceną, to jeszcze E-P1 wróci do łask
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Pytanie laika brzmi: czy w modelu E-Pen można zrobić wizjer nasadkowy na sanki do lampy, który współdziałałby- "widziałby" różne szkła systemowe i nie tylko.
    Jeżeli to byłby EVF to po co rozpoznawać różne szkła systemowe? Obraz w takim wizjerze jest TTL, jak w lustrzance.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Berni Zobacz posta
    Jeżeli to byłby EVF to po co rozpoznawać różne szkła systemowe? Obraz w takim wizjerze jest TTL, jak w lustrzance.
    Nie do końca taki

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów