Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
ale ja miałem nadzieję na AF z G1
ten w G1 jest świetny, nie ustępuje budżetowym lustrzankom
w końcu to podobno jeden system micro 4/3
którego narodziny świętowali razem Olympus z Panasoniciem
jak narodziny wspólnie zrobionego dziecka
a tu co? nie było wymiany genów?
G1 jest bardzo dobrym aparatem
większy od EP-1 ale ma niezły EVF (naprawdę krok do przodu)
odchylany LCD
szybki AF
EP-1 miał być PEŁNOWARTOŚCIOWĄ "lustrzanką" do kieszeni
bez szybkiego jak w lustrzankach AF (który da się zrobić - vide G1)
nie jest tak dobry jak lustrzanka
OK. To świetny aparat, krok do przodu, ect. Ale brakuje tego AF.
G1 narobił nadziei, że wszystkie apraraty micro4/3 będą miały równie dobry (jeśli nie lepszy) AF.
Czekam na oficjalny, produkcyjny firmware. Może się AF poprawi?
Gdyby nie AF już bym myślał o zakupie. W USA ceny zwykle są te same lub podobne co w Europie, tylko że w USD a nie w EUR. 950$ za komplet (dwa szkiełka, body i wizjer) byłoby już nie najgorzej - za nową PEŁNOWARTOŚCIOWĄ lustrzankę. Ceny rynkowe zawsze sa niższe od sugerowanych. A Olek honoruje gwarancję z USA (choć tylko 1 rok, ale zawsze coś).
były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
jest: FF Canona
będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami
Z tym AF, to zwykła polityka marketingowa mająca na celu jak najwolniejsze ciurkanie postępu w sprzęcie, co by jak najwięcej wydoić z nabywców. Dlatego pierwszy Panas nie filmował, dlatego pierwszy naprawdę mikro4/3 ma wolniejszy AF. I tak nie wiemy, co wybrać, jeden kupi Panasonica, inny Olympusa, za chwilę każdy będzie chciał mieć nowszy, bo lepszy, bo szybszy, bo mniejszy, itp. Dlatego też zawsze będzie się marudzić, że zabrakło czegoś, bo przecież wiadomo, że mogło być, bo gdzieś jest. Zapewne gdyby nowy Pen miał AF od Panasa, nie miałby filmowania. Nie może mieć wszystkiego, bo potem ciężko będzie wymyślić coś nowego do nowego modelu, który wypada regularnie wypuszczać.
Ot i cała filozofia.
aaaaaaaaaaaaaaaaaa zawriuje ! za przeproszeniem, jak stado bab. Ryczeć mi się chce.
było sobie życie
zamienię filmowanie na AF z G1
Jeśli Olek obciął szybki AF to zachował się brzydko - tak samo Canon z nowym 5DmkII który ma taki sam AF jak 5D sprzed kilku lat (gdy tymczasem 40D i 50D mają lepszy AF). Myślę jednak że chciwy Panas nie podzielił się technologią, żebym teraz czekał na premierę jego kompaktu m4/3. Pewnie będzie miał AF z G1, za to we wszystkim innym będzie ustępował EP-1. Cholera jasna!
były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
jest: FF Canona
będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami