Strona 95 z 151 PierwszyPierwszy ... 45859394959697105145 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 941 do 950 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Outsider,
    a Ty kiedy wchodzisz w u43?

No nie, nikt nie zauwazyl?
    http://www.dpreview.com/reviews/olympusep1/
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 29.07.09 o 23:22

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    czekam na 20/1.7

Moje marzenie to gh1+14-140, oraz e-p1+20/1.7 +lampa (chyba, że panas wypuści coś lepszego od e-p1).

Osobiście jestem mega rozczarowany szkłami olego do m4/3. Zwłaszcza pod względem AF, wielkości roboczej (14-42) i światła (17).

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    czekam na 20/1.7
    Moje marzenie to gh1+14-140, oraz e-p1+20/1.7 +lampa
    Ja rowniez czekam na ten nalesnik, na to co pokaze.

Mialem dzis w reku E-P1 z kitowym zoom'em. Osobiscie caly czas uwazam, ze duzo mniejszy rozmiar body E-P1 od G1\GH1 to naprawde mit. Oba sa zdecydowanie pomiedzy typowymi kompaktami oraz lustrami APS-C, czy FF. Jak do obu jest podbiete to samo szklo - roznice nie sa az tak wielkie, jak wiekszosc osob pisze. Po prostu sa one konsekwencja EVF, lampy, odwracanego LCD oraz grip'a.

Ani G1\GH1, ani E-P1 nawet z nalesnikiem nie wejdzie do kieszeni koszuli, jak typowy kompakt.

piotrek204
    Gość
    To fakt, mialem oba do porownania i wybralbym G1, E-P1 na zywo jest wiekszy niz sie wydaje, z G1 odwrotnie.

Test AF na dpreviem pokazuje ze G1 szybszy, ale oba maja jeszcze daleko do detekcji fazy z lustrzanek.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek...
    Test AF na dpreviem pokazuje ze G1 szybszy, ale oba maja jeszcze daleko do detekcji fazy z lustrzanek.
    Mam wrazenie, że Panie I Panowie widzą system m4/3 jako alternatywę lustrzanek. Błąd. Wielki, zresztą. Ja widzę to "ustrojstwo" jako zastępstwo przybocznego kompakta. Jutro mam otrzymać adapter do Canona Fd , wymodzonego przez Novoflexa (a to daje jakąś gwarancję poprawności działania, bo wcześniej nabyte na Alle adaptery nie trzymały odległości...). A lustrzanka i jej możliwości nie są do pokonania...

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    ... w tych 2% zastosowań owszem nie do pokonania (co najmniej do jesieni).
    Kupowanie TRADYCYJNEJ lustrzanki dzisiaj to akt wielkiej determinacji i swego rodzaju manifest : jestem prawdziwym fotografem -mam plecak pełny sprzętu + wiadro stałek > poszukuję chęci i motywacji by wyciągnąć to wszystko z plecaka wiszącego w domu.

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez HenrykG Zobacz posta
    ... A lustrzanka i jej możliwości nie są do pokonania...
    Są do pokonania - kwestia czasu. Człowiek opracował, człowiek pokona czymś innym - lepszym.
    Fujifilm X10

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez HenrykG Zobacz posta
    Mam wrazenie, że Panie I Panowie widzą system m4/3 jako alternatywę lustrzanek. Błąd. Wielki, zresztą. Ja widzę to "ustrojstwo" jako zastępstwo przybocznego kompakta. [...]
    Lustrzanka i jej możliwości nie są do pokonania...
    Henryk,
    a ja bym nie pisal od razu, ze to blad. Wszystko zalezy od tego: jak, po co, w jakich okolicznosciach- itd. - fotografujesz. Oraz czy dla fun'u, czy dla pieniedzy.

Sa jeszcze obszary, ktorych u43 nie maja - np. uszczelniane body, AF z top'owych luster (ktore koztuja > 20 tys. pln).

Tak sie sklada, ze ja trafilem na u43 czytajac co ludzie kupuja jako backup FF C i N. I okazal sie tym byc G1. BACKUP - czyli tak jak piszesz. Lecz - jak zaczeli uzywac - okazalo sie, ze poza pewnymi okolicznosciami - ich stare body leza w szafie. Te pewne okolicznosci to np. potrzeba minimlanej glebi ostrosci, slabiutkie warunki oswietleniowe, lub potrzeba mozliwie najszybszego AF (reportaz, sport, itp.). I to w wiekszosci w celach ZAWODOWYCH.

Henryk,
    bycie lustrzanka oznacza technologiczne posiadanie lustra, chyba, ze jakichs innych skrotow myslowych uzywasz. A jakie to mozliwosci samo lustro daje? Klapanie? Upierdliwa kalibracja microadjstments AF, i tak nie mozliwa do wyregulowania do konca w przypadku zoom'ow? Miniaturowe ciemne wizjery w "entry level" lustrach? Wiekszy rozmiar i waga zarowno body jak i szkiel...

Nie ma zbyt wiele lustrzanek z odchylanym LCD.
    I...

I tak dalej, i tak dalej. Ta dyskusja na zasadzie LEPSZE - GORSZE, do POBICIA, NIE DO POBICIA - nie ma moim zdaniem sensu. Sa pewne obszary lepsze, drugie slabsze. Wszystko zalezy do czego uzywa sie sprzetu.

99% amatorow robiacych zdjecia dla fun'u - wystarczy moim zdaniem u43.
    A przepasc miedzy przybocznym kompaktem a u43 - jest duuuuzzoooo wieksza, niz przepasc miedzy u43 a "entry level" lustrzankami.

PS: Widzac na zywo rozmiar E-P1 - nadal widze, ze znajdzie sie grupa odbiorcow, dla ktorych i tak lepszy bedzie zwykly kompakt. Ten maly, wsuwany do kieszeni. To ludzie, ktorzy jedynie pstrykaja JPG i zgrywaja na dysk. I oddaja do lab'u lub wysylaja mailem. Nic nie kropuja, nie odszumiaja, najwyzej AUTO wcisna w Picassie. Choc i tak, powoli praktyczniejszy dla nich bedzie aparat w telefonie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    ... w tych 2% zastosowań owszem nie do pokonania (co najmniej do jesieni).
    Kupowanie TRADYCYJNEJ lustrzanki dzisiaj to akt wielkiej determinacji i swego rodzaju manifest : jestem prawdziwym fotografem -mam plecak pełny sprzętu + wiadro stałek > poszukuję chęci i motywacji by wyciągnąć to wszystko z plecaka wiszącego w domu.
    Jak zwykle prowokujesz
    Tyle, ze zrobienie banalnego ostrego zdjęcia dziecka na huśtawce - stanowi jak na razie spore wyzwanie dla "nielustrzanek"

Wożę ze sobą E30 z 12-60 i 50-200.
    Jak na razie nie brakuje mi motywacji żeby je używać.
    Ale na plażę zabiorę np 790SW.

Ja wiem, że lustrzanki stają się ślepym zaułkiem sprzętu fotograficznego-ale zanim będzie można je spokojnie zastąpić aparatami bez lustra- jeszcze trochę czasu upłynie.
    Ostatnio edytowane przez Koriolan ; 30.07.09 o 11:41
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    ...
    Tyle, ze zrobienie banalnego ostrego zdjęcia dziecka na huśtawce - stanowi jak na razie spore wyzwanie dla "nielustrzanek"
    ...
    Ale zrobienie tego kompaktem sony W80 jest łatwiejsze niż np. lustrem olympus e-500. Sony jakoś szybciej łapał fokus.
    Fujifilm X10

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów