Strona 69 z 151 PierwszyPierwszy ... 1959676869707179119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rumpel Zobacz posta
    ustawia zaporową cenę dla mas a z PENa robi się dżentelmena - czyli drogą zabawkę dla nielicznych ?
    1) Ale gdzie? W Polsce? Jak przeliczysz sobie ile Penow kupi sobie osoba za srednia w Polsce, a ile na zachodzie, czy w USA, to moze nie jest jak piszesz?

2) Ktos to sobie zaplanowal i policzyl. Zakladam, ze pracuja tam rozsadni ludzie i planuja, ze Olympus jeszcze pobedzie na rynku 20 lat. Nie wymagam myslenia bardziej dlugo terminowego. Zeby tak sie stalo, firma musi generowac cash. Przynosic zysk, nie dac sie zjesc konkurencji, itd. Z pewnoscia zrobila wiele analiz co sie bardziej oplaci: sprzedac wiecej taniej, czy mniej drozej? Jak to wplynie na image. A co z logistyka, itd.

Dodam, ze mimo tego, co nam sie wydaje, korporacjom oplaca sie nie schodzic z cen, nawet w czasie kryzysu, a produkowac i sprzedawa mniej. Jak robi Canon? Jak robi Panasonic? Wiec z ta masowoscia - to rozumiem - emocje, ale rachunki rachunkami

PS: Wypowiedzi Watanabe wyraznie pokazywaly, kogo widza jako odbiorce, nie wspomina posiadaczy BMW, czy Merc

Mimo wszystko zycze Wszystkim i sobie nizszych cen

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    nawet dla zachodniego porfela ~900 ojro to nie drobniaki . Stary PEN konkurował ceną, nowy prestiżem .... i tyle w temacie.
    A że na zachodzie więcej osób to kupi , to oczywista oczywistość .

Dobranoc

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    A w USD jeszcze lepiej

Dobranoc!

rocco
    Gość
    10 złotych zasad lomografii na przykładzie Olympusa Pen E-P1
    Co to ma być? Antyreklama?
    Wydawać parę tysięcy żeby robić lomografię?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Dajcie spokój z tymi cenami... Dokładnie 2 lata temu kupiłem E-410 z dwoma kitami, bo potrzebowałem jak najmniejszego aparatu z dobrą jakością obrazowania. Dałem za niego 3000 zł i była to jedna z najtańszych ofert. Gdybym wtedy mógł za podobną cenę kupić E-P1 z kitem, to pewnie w ogóle nie zainteresowałbym się lustrzanką. Biorąc pod uwagę to, że E-P1 to totalna nowość, której fizycznie nawet jeszcze nie ma na półkach sklepowych, że złotówka stoi słabo, że to dopiero początki systemu (nawet nie ma za bardzo konkurencji wewnątrz systemu - pewnie się pojawi za kilka-kilkanaście miesięcy), to cena jest odpowiednia.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cena jest odpowiedzią na popyt -proste jak drut i skuteczniesprawdza się od wielu tysięcy lat.
    Nikt kto potrzebuje ,chce, czy musi mieć ten aparat nie będzie płakał o cenę bo innej poważnej alternatywy nie ma.
    Jak nie ma na to kasy to ma problem z głowy.
    Do życia potrzeba chleba i wody a nie zabawek z pewexu.
    Jak się rynek nasyci to cena spadnie na łeb na szyję.
    Rynek nasyci się szybko a olympus zrobi w szybkim tempie największy skok na kasę w swojej historii -gratuluję z tej strony> zasłużył w końcu.
    Potem się cenę dopasuje do popytu mniejszego -dołoży bonusy by wykręcić kotka z ostatniej kropelki.
    I pojawi się następca -o równie wysokiej cenie co dzisiaj EP-1
    I znowu rozlegnę się głosy oburzenia tych którzy tego sprzętu nie chcą, nie potrzebują lub kompletnie pomylili bajki.
    Hańba! -zakrzykną onaniści którzy już EP-1 (nagle przestał robić zdjęcia!) -a przedtem każdy inny możliwy model mający w ich mniemaniu "dodać im skrzydeł"- kupili i grzecznie ustawią się w kolejce po następcę.
    Jak zawsze.

Pytam> ile razy trzeba przez to przejść żeby jeden z drugim to wreszcie zrozumiał -ile?
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 30.06.09 o 08:00

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Flash na Amazonie FL14 jest za 99$ podobno, a nie 199 jak zapowiadano.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Widzę, że dyskusja z jojczenia przechodzi do realiów

Cytat Zamieszczone przez rumpel Zobacz posta
    ...czyli do taniego aparatu dla mas ( takie przecież było założenie przed laty )...
    W zaawansowanym technologicznie kraju najtańszy wówczas Olympus kosztował cztery pensje miesięczne. PEN stał się alternatywą dla mas - kosztował już tylko jedną pensję miesięczną
    Pozdrawiam
    Jack

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    Nie tylko nie znają się na sprzęcie fotograficznym, ale również niewiele wiedzą o motoryzacji? Merc? a fe. BMW? błe...

p.s. nie żebym coś miał do E-P1, zwłaszcza, że niewielu go widziało i nikt poważnie go jeszcze nie przetestował. ALE jeździć mercem?? albo jeszcze gorzej BeEmWu?? Prostacy!
    hmm.. ciekawe że posiadacze BMW i Mercedesa to prostacy. Na prawdę ciekawe. Czy proponujesz im Daewoo? Citroena? Poloneza? Ja sam posiadam staregro grata i nie jest to ani Merc ani BMW, ale jeździłem pare razy taksówkami Merca, i przyznam że miło było na tylnym siedzeniu, cicho, przytulnie, wygodnie i ten słaby diesel pracował bardzo kulturalnie, tzn nie słyszałem go wogóle. Z twojej wypowidzi wnioskuję (być może błędnie), że każdy kogo stać na odrobinę komfortu jest prostakiem! A przynajmniej ludzie którzy zagadali z Jack'iem.

Czy uważasz że posiadacze Pena (niby napisałeś że nic nie masz, ale twoja wypowiedź nie wygląda na rozsądną) to też będą prostacy i zamiast tego powinni sobie kupć kompakt?
    Fujifilm X10

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Widzę, że dyskusja z jojczenia przechodzi do realiów

W zaawansowanym technologicznie kraju najtańszy wówczas Olympus kosztował cztery pensje miesięczne. PEN stał się alternatywą dla mas - kosztował już tylko jedną pensję miesięczną
    Pozdrawiam
    Jack
    dokładnie to samo miałem napisać, choć realia są dziś trochę inne bo rynek fotograficzny zasypany jest masą sprzętu, a konkurencja i masowość obniżyły cenę.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów