Strona 59 z 151 PierwszyPierwszy ... 949575859606169109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    trochę w tym momencie pomaga wykrywanie twarzy
    AF ustawia się na twarz, kwadracik zakreślający twarz lata po całym ekranie gdy przesuwamy aparat

ale za krótko go miałem w rękach, nie sprawdziłem tych puntków AF

jak cena spadnie, to może być HIT, naprawdę w rękach robi dobre wrażenie
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    trochę w tym momencie pomaga wykrywanie twarzy
    Szczególnie jak fotografujemy kwiatki.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar slawekk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    W Panasonicu G1, to bieganie punktu ostrości po kadrze przy przekadrowywaniu działa nie tylko "z twarzą" więc w Olympusie być może jest podobnie, że nie tylko z twarzą to działa.
    Potwierdzam, że możliwość ustawienia punktu ostrości w dowolnym! miejscu, czego nie ma w lustrzance, jest rewelacyjne.

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    OK, ale w jaki sposób ustawiasz ten punkt AF w dowolnym miejscu?
    Przecież E-P1 nie ma ekranu dotykowego, więc rozumiem że używasz pokrętła/wybieraczki? I jak to robisz? Kolejno podświetla się tobie KAŻDY z 225 punktów (to by była jakaś gehenna), czy też wybierasz jeden z 11 "obszarów" AF (jak one są rozłożone na matrycy? plaster miodu? romb, krzyż? jakiej wielkości są te pola?).

edit: sorry - pisałeś o G1, ale pewnie sposób wyboru punktu ostrzenia jest podobny i w E-P1
    Ostatnio edytowane przez outsider ; 26.06.09 o 13:19

| OlyJedi Awatar slawekk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Tak, pisałem o G1.
    Punkt ostrości blokuję normalnie spustem. Od teraz przekadrowując, ostrość pozostaje na obiekcie zablokowanym. Widzę to na LCD/EFV, po prostu "kwadracik" punktu ostrości przesuwa się. Nie wiem, czy aparat dalej będzie blokował, jeśli wyjadę z kadrem poza ten zablokowany obiekt
    Poza tym punkt ostrości można ustawić w dowolnym miejscu kursorami. Nie jest to zbyt szybkie, do szybkich strzałów chyba nieprzydatne itd. ale do fotografowania scen nieruchomych bardzo fajne. Kursorami wybiera się też miejsce, gdzie chcemy ostrzyć, przy obiektywach manualnych.

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Może dokładniej wytłumaczę o co mi chodzi:

1) Załóżmy, że mam taką scenę:
    dwie postaci - jedna na pierwszym planie, 2 metry ode mnie, siedzi bokiem po lewej stronie kadru. - druga postać 4 metry ode mnie, po środku kadru stoi przodem do mnie.

Chcę, aby AF ustawił się na pierwszą z tych osób. Robię zdjęcie.
    Następnie chcę aby AF ustawił się na drugą z tych osób. Robię zdjęcie.

Aby tego dokonać MUSZĘ mieć możliwość wyboru pola/obszaru ostrzenia. Jak to jest rozwiązane w G1 /E-P1 ? Mam wyświetlane jakieś punkty ostrzenia na ekranie, które mogę aktywować? Czy też aparat SAM SOBIE ustawia ostrość na cokolwiek, a ja mam się cieszyć, że akurat w danej chwili odgadł co chciałem, żeby było ostre?

2) ustawienie AF kursorami Na to nie wpadłem.... Ciekawe czy ma się wpływ na szybkość przesuwania kursora po ekranie (tak jak kalibracja myszki w kompie). Czy to jest jedyna możliwość wyboru punktu ostrzenia?

| OlyJedi Awatar slawekk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Masz kilka możliwości AF:
    1. Single (?) - ten możesz ustawić kursorami w dowolnym miejscu kadru.
    2. Face detection - wiadomo.
    3. AF track (?) - w centrum kadru masz kwadracik. Blokujesz ostrość, teraz przekadrowując, AF ciągle trzyma się obiektu na którym zablokowałeś.
    4. Ciągły AF - wiadomo.

W Twoim przypadku możesz użyć 1 lub 3. W przypadku wersji 3 blokujesz ostrość na postaci bliższej z lewej strony kadru (centralnym punktem), przekadrowujesz i wiesz (widzisz), że punkt ostrości pozostaje na tej osobie.

AF nie ma z góry narzuconych kilku/kilkunastu/kilkudziesięciu punktów ostrości. To działa na całym obszarze kadru.

Przypomniam, że piszę o G1. Nie wiem, czy Olympus EP1 ma tak samo.
    Ostatnio edytowane przez slawekk ; 26.06.09 o 15:30

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    no i wielka afera się robi, że EPka jest z tworzywa sztucznego. LOL
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=32207680

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Przy okazji ciekawy komentarz: "A good use of plastics: lens mounts. I see dozens of cameras every year that have been dropped. Plastic bayonet mounts shear off, usually saving the camera body from severe damage. Metal lens mounts, when dropped, often tear the mount from the body, causing much more extensive damage."
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    no i wielka afera się robi, że EPka jest z tworzywa sztucznego. LOL
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=32207680
    z zewnątrz solidny, ciężki metal
    a w środku... no cóż...
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów