Strona 58 z 151 PierwszyPierwszy ... 848565758596068108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Najbardziej mnie raduje to "professional photographers wishing" bo twardo mnie tu przekonywano, że taki wizjer jest zupełnie niepotrzebny
    W zasadzie wizjer jest mi potrzebny do szybkiego ustawiania punktów AF.

Szukam zdjęcia/informacji jak sprawdza się szybkie ustawianie punktów AF w E-P1. Zwłaszcza jak wygląda ręcznie przełączanie 11 "obszarów" AF i 225 punktów AF.

Focus Area Selectable • Automatic
    • Manual
    Auto from all 11 area, Single area from 11 area
    • Auto from 25 area when Face detection is ON
    • Free selection (from 225points) when Magnified View Mode is selected

W Canonie mam 9 punktów AF i zmieniam je dosyć szybko pokrętłem. Czy 11 obszarów AF działa podobnie (pokrętło) i na ile jest to wygodne i dokładne? Rozumiem, że to JA mogę wskazywać który z tych 11 obszarów AF ma być w danej chwili aktywny. Tylko nigdzie nie mogę namierzyć zdjęcia, bądź rysunku przedstawiającego wszystkie te 11 obszarów jednocześnie. Czy jest to ułożone w formie plastra miodu na całym ekranie? Czy to ma wygląd rombu?
    Ostatnio edytowane przez outsider ; 26.06.09 o 09:37

| OlyJedi Awatar outback
    Mieszka w
    Crows Nest
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    a jest ich 6 w tym momencie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    Czy ZD 28/2.8 działa z AF-contrast?
    Tak działa.

Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outback Zobacz posta
    wszystkie z niebieskim paskiem określane są jako "high speed contrast af", inne pewnie tez ostrza po kontraście ale dużo wolniej, tak mi się wydaje.
    http://www2.olympus.pl/consumer/down...ap_2009_en.pdf
    Dzięki!
    Trochę dziwne, że 14-54 II jest z żółtym paskiem. Wydawało mi się, że własnie wersja II miała obsługiwać detekcję kontrastu....

| OlyJedi Awatar outback
    Mieszka w
    Crows Nest
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzięki!
    Trochę dziwne, że 14-54 II jest z żółtym paskiem. Wydawało mi się, że własnie wersja II miała obsługiwać detekcję kontrastu....
    przyjrzyj się dobrze ma niebieski i zaliczany jest do "high speed contrast AF"

Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outback Zobacz posta
    przyjrzyj się dobrze ma niebieski i zaliczany jest do "high speed contrast AF"
    Sorry.... skupiłem się na kolorze pasków z napisem "top pro lenses", "pro lenses" i "standard lenses" i wyszyło mi "nieco" więcej szkieł obsługujących AF contrast . Nie wpadłem na to, że trzeba powiększyć listę 400% i skupić się na zdjęciu szkła w poszukiwaniu niebieskiej obwódki...

Czyli (jeśli dobrze dostrzegłem) są to szkła:
    14-54II
    14-35
    12-60
    9-18
    14-42
    40-150
    70-300
    25

7 szkieł ?

| OlyJedi Awatar outback
    Mieszka w
    Crows Nest
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Sorry.... skupiłem się na kolorze pasków z napisem "top pro lenses", "pro lenses" i "standard lenses" i wyszyło mi "nieco" więcej szkieł obsługujących AF contrast . Nie wpadłem na to, że trzeba powiększyć listę 400% i skupić się na zdjęciu szkła w poszukiwaniu niebieskiej obwódki...

Czyli (jeśli dobrze dostrzegłem) są to szkła:
    14-54II
    14-35
    12-60
    9-18
    14-42
    40-150
    70-300
    25

7 szkieł ?
    na twojej liscie jest 8, 14-35 i 12-60 do tej grupy nie nalezą, wiem maja niebieski pasek ale nie należą. Na dole zestawienia jest legenda, ułatwi ci to sprawę w rozpoznaniu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    W zasadzie wizjer jest mi potrzebny do szybkiego ustawiania punktów AF.
    Szukam zdjęcia/informacji jak sprawdza się szybkie ustawianie punktów AF w E-P1. Zwłaszcza jak wygląda ręcznie przełączanie 11 "obszarów" AF i 225 punktów AF.
    Czuc w pytaniu paradygmat uzytkownika LUSTRA
    Tez takie mialem!

Outsider, widziales jak dziala LV AF w 50D, 5D II, pewnie i 5000D i 1000D? Pojecie ilosci punktow AF rzedu 9 czy 11 jest pochodna przestarzalej technologii AF, lustra, itd. W LV jezdzisz kursorem po calym ekranie LCD i juz. Ponadto - przynajmniej w G(H)1 mozesz dodatkowo zwiekszac\zmniejszac obszar brany pod uwage przy ostrzeniu.
    A omawiane 9 czy 11 pol jest w G(H)1 uzywane w trybie AUTO, kiedy aparat decyduje co zlapal, a co nie, czyli raczej malo uzyteczne dla osoby "swiadomej".

Czyzby Olympus zaimplementowal to inaczej nz LV AF Canona i Panasonica?
    Moglby ktos potwierdzic?

Reasumujac, za pomoca kilku klikow, mozna wskazac w G(H)1 miejsce na calym ekranie, gdzie aparat ma ostrzyc. Nie ma tu ograniczen do sztywno zdefiniowanych punktow, jak w lustrzankach. Nie dziala to tak jak w C, ze jednym kliknieciem wybierasz jeden z dziewieciu.

Zobacz jak dziala LV AF w 50D, czy 5D II - a zrozumiesz, ze pytanie troche nie ma sensu

Pozdrawiam!

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Byle nie przesadzą z robieniem tego pro pod względem ceny. Ciekawe czy zdecydują się na uszczelnienia.
    OLY stawia na DESIGN i tu, wśród powoli rosnącej konkurencji kompaktów z wymienną optyką, ma spory kawałek tortu do zgarnięcia. I ma spore szanse, nawet przy wyższych cenach, bo wykorzystuje resentyment do marki i konkretnego modelu. Tu nasuwa mi się analogia do motoryzacji (garbus > New Beetle; mini cooper; fiat) i to działa! W Polsce na pewno może być inaczej, bo za komuny mało było posiadaczy Pena, a w świecie sprzedano ich kilka milionów więc tam potencjał zakupowy jest.
    W tym segmencie uszczelnienia nie są priorytetem, więc ich nie będzie.
    Oly modelem E-Pen chce wysforować się na pozycję między podobnych sobie kompaktów z wymienną optyką (H1, wkrótce Samsung) a legendzie dalmierzowców Leici serii M.

A odnośnie cen, w tej części tortu do podziału na rynku ceny nie grają AŻ takiej roli. Zresztą jeżeli dobrze kojarzę to w 2003/2004 roku nowy Olympus E-1 kosztował ca 7 000zł... .
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Faktycznie jakoś troszkę trudno mi sobie wyobrazić świadome ostrzenie bez możliwości wyboru konkretnych punktów/obszarów AF. Jeśli dowolne miejsce na ekranie może stać się nowym punktem AF to jest to genialne rozwiązanie (i nawet nie potrzeba wizjera), jednak pod warunkiem, że jest to ekran dotykowy i jednym dotknięciem zapałką (bądź specjalnie wyostrzonym na tą okoliczność paznokciem) wskazuję aparatowi, na czym ma ustawić ostrość.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów