Strona 56 z 151 PierwszyPierwszy ... 646545556575866106 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Outsider - a propo rozmiaru - najlepiej samemu wziac w rece. GH1 najczesciej na zdjeciach wlasnie jest widoczny z nie najmniejszym 14-140mm HD, co moze powodowac wrazenie wiekszego body.

A propo szkiel - trzeba poczekac na nadchodzace jasne stalki. Dodatkowo LEICA ma zacza produkowac szkla pod u43.

A jak nie chcesz czekac, mozesz podpiac takiego SUMMILUXA 25mm f/1.4 (do nabycia za ~3 200 PLN). Jasne szklo, zyleta! AF dziala. Jedynie gabaryty 43, a nie u43.

Zapraszam do watku o GH1. Bede wrzucal troche zdjec w najblizszym czasie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Szkła Leici mają być "very expensive". Cena 25/1.4 może się okazać przy tym pestką. Ciekawe jak Sigma 30mm/1.4 będzie działać z AF z E-P1, ale pewnie nie za dobrze.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Miałem dziś okazję jakiś kwadrans pobawić się EP-1. Zupełenie niespodziewana okazja.

Wrażenia:
    - bardzo solidnie zrobiony, metal, metal, metal, troszeczkę plastiku (kółka, niektóre przyciski)
    - ekranik całkiem niezły, nie ma powodu do narzekań, choć jestem przyzwyczajony do LCD z 5D (ten jest od niego lepszy i większy)
    - aparat jest solidny, ciężki jak na swój rozmiar (metal)
    - 14-42 nie pasuje do niego, jest lekki i plastikowy, jest mały ale za duży dla EP-1 (tj. pasuje, ale z 14-42 nie schowam aparatu do kieszeni spodni czy bocznej marynarki, a z naleśnikiem już bym schował), ma blokadę i po jej odblokowaniu wysuwa się od razu zwiększając rozmiary - przez ten obiektyw aparat jest większy niż oczekiwałem, naleśnik dla niego to będzie idealny obiektyw, zoomy są dla G1
    - AF - nie jest tak źle jak myślałem, nie jest jakiś dramatycznie powolny, ale nie jest też szybki jak lustro, choć pracuje szybciej niż mój stary E500 z 50 f/2 macro na pewno, coś jak szybki kompakt, ogólnie wrażnie lepsze niż się spodziewałem, a pewnie byłby szybszy z jaśniejszym 17 f/2.8 niż ciemnym 14-42. Odpada raczej łapanie w biegu ruchliwych dzieci, ale normalne stacjonarne zdjęcia ludzi bez problemu (z 14-42)
    z 14-42 nie chodzi wolniej niż moja stara, budżetowa, analogowa Minotla, zanim złapie ostrość poruszy troszeczkę obiektywem w tą i z powrotem.
    - obsługa całkiem niezła, ergonomicznie, przyciski, kółka (choć trochę inaczej niż w mojej obecniej lustrzance i niż w 5D), da się opanować bez instrukcji, miejscami nawet łatwiej się zmienia parametry niż w moim 5D
    - histogram na żywo, fajna rzecz, choć trochę malutki (pierwszy raz miałem do czynienia z tym, robi miłe wrażenie)
    - korekta ekspozycji / braketing na żywo - też fajna ciekawostka
    - ISO 6400 paskudnie zaszumione, raczej nieużywalne (ocena z ekraniku, jeszcze nie mam fotek na kompie)
    - ISO 3200 (z podglądu na ekraniku) do czegoś się nada, małe odbitki pewnie bez problemu
    - ISO 800 - nie ma powodu do narzekań, ISO 1600 też będzie używalne
    - słychać jak robi zdjęcie, choć dużo ciszej niż lustrzanka
    - cały czas latało po ekranie wykrywanie twarzy (kwadracik skutecznie przyczepi się do twarzy, czy dwóch), nie wiedziałem jak to wyłączyć
    - filmy są OK, próbowałem krótko, ale miałem wrażnie że sam jakoś doostrza gdy wyceluję na inną osobę (nie jestem pewien, ale chyba autofocus sam wtedy działa, może to przez włączone wykrywanie twarzy?)

Ogólnie.
    Świetny aparacik, malutki. Ale stworzony do stałek-naleśników, a nie dla zoomów. Z nimi dopiero ma rewelacyjne wymiary. Trochę a la cyfrowa Leica - mały, solidny, ciężki. Gdyby jeszcze stałki miały porządne, metalowe wykonanie, bo ten plastikowy 14-42 jakoś nie pasuje...
    Mimo że AF nie jest tak szybki jak w G1, nie jest źle.
    Jak stanieje, zakup obowiązkowy.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    http://www.komputronik.pl/Fotografia...4,cpsrc,ceneo/

ceny przedsprzedażowe coraz niższe

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja go mam w rękach i po prze łączeniu AF na centralny punkt działa bez zastrzeżeń. Jak dla mnie aparacik jest cacy.
    Rocco- z tym celownikiem to blefowałem aby dodać sobie odwagi. Mam pewną wadę konstrukcyjną i byłem pełen obaw. Ale naprawdę spoko i bez celownika jest OK. Przyzwyczaiłem się w pięć w porywach do sześciu minut. Bez obaw dasz radę. Pozdrawiam!

rocco
    Gość
    Pierwsze Olympusy Pen E-P1 już w sprzedaży!
    Właśnie o Komputroniku piszą a tam jeszcze nie ma

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Na poczatku wrzesnia jade w Bieszczady. Glownie spedze czas na rowerze i wybawieniem byloby dla mnie sprzedanie obecnych klamotow i przytulenie EP1 + 17/2.8.
    Rolleicord, Canon
    flickr

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Pierwsze Olympusy Pen E-P1 już w sprzedaży!
    Właśnie o Komputroniku piszą a tam jeszcze nie ma
    rocco- wszystkie ptaki ćwierkają, że będziesz pierwszym nabywcą tego zestawu na Forum....Gratulacje ! ...pochwal się fotkami z urlopowych wojaży, dobrze
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nie czytałam całego tasiemca, bo się po prostu nie da... Ale powiedzcie mi, jak wygląda współpraca maleństwa z lampami 4/3? Z lampami na stopce pewnie działa, a jak z RC? Nie widzę portu jak na gripie w 4/3, więc raczej nie...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Nie czytałam całego tasiemca, bo się po prostu nie da... Ale powiedzcie mi, jak wygląda współpraca maleństwa z lampami 4/3? Z lampami na stopce pewnie działa, a jak z RC? Nie widzę portu jak na gripie w 4/3, więc raczej nie...
    Z tego co mi się udało trafić przypadkowo, to nie działa tryb bezprzewodowego sterowania z lamp 50R i 36R, reszta chyba działa.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów