www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
To fakt jak kiedyś chciałem kota sfotografować przy LV to zanim się ustawiło to mi się tyłkiem odwrócił.
http://www.imaging-resource.com/PROD...600_NR_OFF.HTM - EP-1 na ISO1600 z wyłączoną redukcją szumu. (edit: w sumie porównałem do zdjęcia z E-520 i nie ma aż takiej różnicy, po prostu jest ostrzej)
Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 24.06.09 o 16:31
Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether
Wahalem sie miedzy GH1, a E-P1. Do moich potrzeb nalezy nie tylko foto, ale na rowni video.
Oba aparaty mi sie podobaja - chodzi calosciowo o system, kierunek u43. Przesiadlem sie z FF (5D II). Zeby byc dokladnym - musialem sie wyzbyc sprzetu z powodow losowych. Nie to, ze bylem niezadowolony. No i szukajac tanszej alternatywy, czytalem sporo na temat czego uzywaja wlasciciele FF jako drugiego body.
Tak trafilem na G1. I Summilux 25mm f/1.4. Potem wiecej o u43, potem o GH1, potem o E-P1
Ze wzgledu na jakosc video (wlaczajac nie tylko wlasciwosci body ale i szklo 14-140mm HD), funkcjonalnosc AF, odchylane LCD (video) zdecydowalem sie na GH1.
Ktos spyta - czy zaluje zmiany z FF na u43? Powiem tak:
- tak, zaluje... Najbardziej tych momentow, kiedy FF nie bylo przy mnie
(Pol zartem, pol serio)
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Na 43rumors.com napisano, iż Lecia będzie robić obiektywy do micro4/3.
Nie wypuści żadnego body w tym systemie, ale zrobi nowe szkiełka.
Było nie było, obiektywy do dalmierzowców powinny być zbliżone konstrukcyjnie do obiektywów do micro4/3. Jedno i drugie nie ma przecież lustra.
Pytanie tylko czy z AF czy bez.
Na mój gust z AF, bo przecież zwykłe M-ki można już dziś przypiąć przez adapter i ostrzyć na manualu.
były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
jest: FF Canona
będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ja głęboko zastanawiam się nad przesiadką z dx na m4/3. Poczekam jednak na więcej testów (zwłaszcza jak jest na prawdę z tym AF, niepokoi mnie też obsługa sprzętu bo nie lubię zbytnio grzebać w menu) i lekki spadek cen.
To co pociąga mnie najbardziej w tym systemie to stosunek wielkości sprzętu do jakości zdjęć.
Też zastanawiam się nad GH1 i E-P1, jednak GH1 gabarytami niewiele odstępuje od E620.
W systemie 4/3 brakuje mi jasnych, szerokich stałek w rozsądnej cenie.
W zasadzie oprócz micro-olympusa 17/2.8 w planach mam zakup sigmy 30/1.4 i ew. olympusa 50/2.0 macro (obydwa z przejściówką na 4/3). Nie wiem czy to dobry wybór, ale sigmę znam z systemu canona i była niezła. ...a micro 17/2.8 to chyba na razie jedyne, w miarę jasne, szerokie szkło za rozsądną cenę....
Ostatnio edytowane przez outsider ; 25.06.09 o 13:30