Strona 41 z 151 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191141 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Pierwszy post na forum więc Witam wszystkich serdecznie.

Mam pytanie. Jak wygląda sprawa współpracy AF E-P1 z obiektywami Zuiko 4/3 przez adapter? Jakoś nie mogę dokopać się do zestawienia obiektywów działających przy ostrzeniu na kontrast. I co dzieje się gdy obiektyw nie ma wspiera takiego ostrzenia? AF działa wolniej, mniej pewnie czy po prostu trzeba ostrzyć ręcznie?

Pozdrawiam,
    Piotr
    Ostatnio edytowane przez Piotr_ ; 18.06.09 o 10:23
    Zatwardziały użyszkodnik Nikona.*

*ale kto wie co będzie dalej?

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Sample pokazywane w necie, trzeba przyznać, dają bardzo pozytywne wrażenie.
    Ostatnio edytowane przez Berni ; 18.06.09 o 12:13

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    (Nie wiem, czy było...)

Coś dla Rafała

http://fourthirds-user.com/2009/06/o...son_review.php

Q. How much noise does the E-P1 make?
    A. Although not as quiet as a typical compact camera with a leaf shutter, the E-P1 is commendably quiet, and much more so than any DSLR. Although I haven't compared them side by side, I'd even stick my neck out and suggest that the E-P1 is quieter than a Panasonic G1, which has a slight high pitched twang it its shutter mechanism action. The E-P1's shutter is well muffled by comparison. Both the 17mm and 41-42mm m.Zuiko Digital lenses are much quieter than comparable Four Thirds lenses. So overall, the E-P1 scores well in the quietness category.
    Cheers!
    "There's no such thing as free titties"

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    jeszcze jeden fajny iso test: Olympus E-P1 ISO Comparison : un album sur Flickr (chyba nie było).
    było sobie życie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nie jestem specem od historii techniki fotografii, ale odkąd pamiętam zawsze pojawiały się konstrukcje, które było trudno zaszufladkować w jakiejś kategorii sprzętu. W kategorii kompaktów, choć na pierwszy rzut oka zdawało się, że nimi są nie mieściły się przynajmniej z powodu niebotycznej ceny. Z drugiej strony pomimo tej ceny trudno było mówić o tym, że sprzęt mieści się w klasie profesjonalnej. Nie były to też flagowe modele, pomimo, że wyróżniały się znacznie z szeregu innych aparatów. Wykonane były z super materiałów, często z tytanu a we wnętrzach stosowano najnowsze technologie i zdobycze optyki. Wystarczy wspomnieć Leica Minilux czy Minilux Zoom, Minolta TC1, Nikon Ti 35 czy Konica Hexar. Poza ostatnim modelem, który pod koniec istnienia firmy zaproponował wersję Hexsar z wymienną optyką aparaty te posiadały niewymienne obiektywy, ale producent Konica i Nikon oferowali dwie wersje z różnymi obiektywami. I w takiej kategorii lub raczej poza nią znajduje się EP-1. Miał nie być kompaktem i nie jest przynajmniej z powodu wymiennej optyki. Lustrzanką też nie jest, bo nie ma lustra a aby nie było wątpliwości nie ma też celownika. I nie ma wbudowanej lampy błyskowej. Ale w razie by co to można dokupić w wyposażeniu dodatkowym i lampę i celownik. Ale tego w razie by co to zapewne nie będzie lub nie będzie za często. Jak by nie patrzeć każdy przed pojawieniem się tego modelu miał jakieś oczekiwania pod kątem swoich zastosowań i w większości przypadków się nie spełniły. I zapewne u pierwszych nabywców zaczną spełniać się oczekiwania lub okaże się, że to raczej aparat je przerasta i dzięki jego możliwościom można będzie spojrzeć na fotografię jak by świeższym wzrokiem w inny sposób niż dotychczas. Jest grupa odbiorców, która nie interesuje się szumami, czułościami, GO, AF i większością rzeczy, która wymieniona jest w tym wątku. Zbędny dla niej jest celownik i lampa błyskowa. Ale ważny będzie wygląd i kolor. A z drugiej strony to ta grupa w większości odpowiedzialna jest za budżet domowy i szybko i skutecznie wywrze odpowiedni nacisk aby takowy sprzęt mieć w posiadaniu.

Zastanawia mnie jedna rzecz. Jeśli seria Pen z lat 60 miała format pół klatki to celownik jak by nie patrzeć powinien być w pionie. Aby robić zdjęcia w poziomie należało przekręcić aparat. ( tak mi się zdaje ) Więcej zdjęć się robi w pionie czy w poziomie? Można przyjąć, że jest to wada czy niedogodność? Pomimo wszystko aparatów z tego systemu zeszło 17mln sztuk. Coś misie zdaje, że do pewnych niedogodności w EP1 równie szybko się przyzwyczaimy bo nie będą miały dla nas większego znaczenia.

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta
    Zastanawia mnie jedna rzecz. Jeśli seria Pen z lat 60 miała format pół klatki to celownik jak by nie patrzeć powinien być w pionie. Aby robić zdjęcia w poziomie należało przekręcić aparat. ( tak mi się zdaje )
    Zgadza się - stary PEN w "normalnym" ułożeniu aparatu robił pionowe kadry .

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rumpel Zobacz posta
    Zgadza się - stary PEN w "normalnym" ułożeniu aparatu robił pionowe kadry .
    Czyżby Pen był prekursorem obecnego formatu fotografowania telefonami?

Animator | OlyJedi Awatar Bartek Ezier
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    E-P1 zaskoczył mnie całkowicie.. co najciekawsze miałem go w rękach już pierwszego dnia po premierze w Berlinie /a to dzięki szkoleniu olympusa prowadzonego przez Pana Jacka Kowalczyka i Dyrektora Pana Jacka Jamiołkowskiego. W-wie./ W kazym razie od razu czuć solidność wykonania - moim zdaniem nie widać tego na zdjęciach ale po wzięciu do ręki czuć bardzo wysoką jakość wykonania. Menu co prawda nie mogłem ogarnąć zupełnie inne niż te znane z E-system. ale fukcjonalnie bliskie e620 (z wbudowaną w soft poziomicą . Byłem pewny że spodoba się tylko fotoamatorom pamiętającym lata 60 a tutaj prosze... urzekł nawet moją żonę której fotograficzne hobby kojarzy się jedynie z rujnacją domowego budżetu
    mój wątek tutaj >>>klik<<<

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez emc2 Zobacz posta
    Czyżby Pen był prekursorem obecnego formatu fotografowania telefonami?
    Świetne porównanie. Tylko jak blisko jest od telefonu do nowego EP1. Jak by nie patrzył fotografowanie i jednym i drugim jest nieco podobne. Dla wielu telefon to dzisiaj też pierwszy w życiu aparat fotograficzny.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ezier Zobacz posta
    ale fukcjonalnie bliskie e620 (z wbudowaną w soft poziomicą
    Tzn.?
    .....
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów