Witam!
DPReview zamieściło bardzo ciekawy wywiad z managerem Olympusa:
http://www.dpreview.com/news/0906/09...einterview.asp
Dowiemy się m.in., że:
- Olympus pracuje obecnie nad aparatem z EVF
- Olympus przy tworzeniu szkieł pod Micro 4/3 poszedł tą samą drogą, co Panasonic: stworzył mniejsze i tańsze obiektywy kosztem zniekształcenia obrazu (beczka, etc.) i wprowadził do E-P1 programową korekcję.
Z innych ciekawostek:
gdzieś na forum DPReview jest wypowiedź szefów DPReview, że nie będzie EVF pod E-P1 - z prostej przyczyny: za mało kontaktów w stopce.
Pozdrawiam
maestro, pomyliłeś wątki? Tutaj jest dyskusja o E-P1, a nie pisanie opowiadań sci-fi o FF w każdej puszcze.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
maestro czy to nie Ty od paru miesięcy zmieniasz system z Olympusa na coś lepszego? nie wiem ile można w kółko pisać o tym jaki to olympus jest zły, bo nie ma FF, idź sobie kup tego 5D czy D700 i przestań narzekać.
Ja jakoś nie widzę tego odstawania zwłaszcza w najnowszych canonach, ale wzrok mi się psuje może dlatego..nie widzę tej plastyki.
A tak na poważnie to ciekawe czy Canon dalej będzie brnął w mpx, czy pójdzie za nikonem :P, bo już ma troszkę do zrobienia.
Widzę natomiast, że z każdym modelem poprawia się jakość obrazowania. tak jak to zapowiedział Olympus. To mnie niezmiernie cieszy i dobrze rokuje dla E4 czy E5
Ostatnio edytowane przez zibi1303 ; 16.06.09 o 18:10
/*...................*/
/* ...........................*/
myślę że nie.
Piszę o Ep1 i odnoszę się do pewnych przełomowych kwestii . W końcu Ep1 to niewątplwie przełom w świecie aparatów foto, można sobie pogdybać jaki będzie kolejny krok.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Zmieniam E-510 na coś lepszego - to różnica , nie wiem skąd to się bierze, że ludzie ciągle nie umieją czytać ze zrozumieniem. Piszę o chęci zmiany body na coś lepszego, to już mają mnie za wroga nr 1 bo biorę pod uwagę również konkurencyjne rozwiązania.
hmmm. powoli zaczynam rozumieć skąd się wzięło określenie - Olytalibowie![]()
Ostatnio edytowane przez maestro ; 16.06.09 o 18:13 Powód: Automatyczne scalenie postów
A mnie brak wizjera zupełnie nie przeszkadza. Na pewno nie kupię tego zewnętrznego, bo mi nie będzie potrzebny. Do Rikosia też nie kupiłem. Bardzo fajnie kadruje się na LCD. Na pewno lepiej niż przez ciemne tuneliki w większości tanich lustrzanek.
Jedyne czego żałuję, to że w Penie LCD nie jest odchylany.
ps. Jeśli Was denerwuje marudzenie Maestro to od czego macie przycisk reputacji?
Z wizjerem popieram, ale w ostrym słońcu kadrowanie na LCD może stanowić problem, zwłaszcza jeśli chodzi o ustawianie ostrości.
Co do reputacji - możecie sobie ulżyć moim kosztem. Jeśli ma to komuś poprawić humor, czy umilić czas, a może ulżyć po ciężkim dniu to polecam się teraz i na przyszłość![]()
Czyli w najbliższych DSLR 4/3 można spokojnie liczyć na lepszą jakość obrazowania i filmy
Powyżej już został przytoczony wywiad, będą m4/3 z EVF, będą stałki i inne obiektywy od Olympusa na wiosnę.
Jeszcze zostało mi 6 punktów - śmiało![]()