Strona 21 z 151 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    zamienię filmowanie na AF z G1

Jeśli Olek obciął szybki AF to zachował się brzydko - tak samo Canon z nowym 5DmkII który ma taki sam AF jak 5D sprzed kilku lat (gdy tymczasem 40D i 50D mają lepszy AF). Myślę jednak że chciwy Panas nie podzielił się technologią, żebym teraz czekał na premierę jego kompaktu m4/3. Pewnie będzie miał AF z G1, za to we wszystkim innym będzie ustępował EP-1. Cholera jasna!
    Pytanie 1> miałęś EP-1 w rękach ? (jak nie odpowiesz każdy Twój kolejny post w tym wątku będę kasował ).
    Ostatnio edytowane przez fotomic ; 16.06.09 o 12:04
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    dobra

PRZYJELIŚMY DO WIADOMOŚCI ZE E-P! MA SŁABY AF BO TESTOWAŁES I JESTEŚ PEWIEN, ŻE TAK JEST... ale nie musisz tego przypominać co drugi post w wątku.

p.s. to jest ostrzeżenie.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ciekawe, czy ten wizjer będzie miał zoom (czy jak to tam się nazywa w tego typu wizjerach).

Na optycznych napisali: VF-1 – zewnętrzny celownik optyczny Przeznaczony do współpracy w obiektywem M.Zuiko Digital 17 mm f/2.8. Jest to możliwe, żeby OVF współpracował z jednym tylko obiektywem? Jeśli tak, to w OVF nie ma "zoomu" znanego z dalmierzowców bo współpracuje on z obiektywem stałoogniskowym.

http://optyczne.pl/1958-nowo%C5%9B%C...y_Trzecie.html
    Ostatnio edytowane przez Berni ; 16.06.09 o 12:14

EuroLiberty
    Gość
    Pierwsza cena jest dla frajerów co muszą mieć już, teraz.
    Zanim produkcja na dobre sie rozkręci, pierwsze sztuki sprzedają sie po ekstra cenie. Jak już ci bogaci frajerzy kupią, cena spada dla "normalnych". Potem gdy wejdzie konkurencja (Panas, Samsung) spadnie jeszcze bardziej. Potem promocje (wizjer, pilot, lampa w cenie).
    A potem cena na koniec, przed wprowadzniem następcy.
    Piotrze hamuj. Jakby wszyscy byli tacy mądrzy i rezolutni jak Ty, to nie miałbyś czym błyszczeć.

1) AF jest (wg dpreview) za wolny.
    2) Za wolny AF.
    3) AF nie jest taki sam jak w Panasonicu G1.
    4) Są (wg dpreview) kompakty (nie G1) z szybszym AF.
    5) To nie jest lustrzanka w mniejszym opakowaniu, bo lustrzanki mają szybszy AF.
    6) Nie zastąpi w pełni lustrzanki, bo mimo podobnej rozmiarami matrycy i wymiennej optyki, AF nie może się równać z tym stosowanym w lustrzankach.
    7) Nie może mieć ceny lustrzanki, bo ustępuje jej AF-em.
    zamienię filmowanie na AF z G1
    Kup G1. Co, Cię powstrzymuje?

Możliwe, że E-P1 ma AF na poziomie kompaktów. Chciałeś używać E-P1 do reporterki sportowej? Leica M8.2 nie ma w ogóle AF. Wielu jej użytkowników widziałeś zanoszących się z tego powodu łzami?
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 16.06.09 o 12:29

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    nie miałem EP-1 w rękach, ale mieli go dziennikarze którzy mieli pewnie ZNACZNIE WIĘCEJ różnych aparatów w rękach niż ja, i cytuję dpreview:

"For the G1 and GH1 Panasonic developed an incredibly fast new imager AF system and has been praised for getting contrast detect AF speeds up to near those offered by entry-level phase detect focus systems (as used on all SLRs). Unfortunately Panasonic didn't share that technology with Olympus, and the E-P1 uses essentially the same focus system as cameras such as the E-620, meaning that it feels sluggish even compared to most compacts (that said, we're playing with a very early IP (initial production) unit here - without the final firmware - so will reserve judgment until we've got the finished product).

The focus speed certainly feels a little (but not a lot) faster than the CD-AF on, say, the E-620, thanks we'd imagine to the faster TruePic V processor and optimized lenses, but it's not a patch on Panasonic's system, and in low light at the long end of the zoom is pretty painful. You get autofocus with Four Thirds lenses too (using the optional adaptor), and we're assured there won't be a single Four Thirds Zuiko that won't AF (and it looks like there'll be no performance hit either; it's slow whatever lens you use). The AF system can provide focus confirmation when using manual focus lenses."

Skoro napisali że "Unfortunately Panasonic didn't share that technology with Olympus" to myślę, że jak go wezmę w ręce to technolgia G1 nie teleportuje się cudownie do mojego egzemplarza body.

Skoro napisali, że "it feels sluggish even compared to most compacts".
    "sluggish" oznacza, wg słownika "ociężały, ospały,powolny"
    NAWET W PORÓWNANIU DO WIELU KOMPAKTÓW.

Choć mała nadzieja w tym, że "we're playing with a very early IP (initial production) unit here - without the final firmware ", więc może będą jeszcze jakieś zmiany na plus. Jednak wątpię, by Olek rozdał dziennikarzom (bardzo wpływowym) jakieś felerne egzemplarze, dramatycznie inne od docelowych. Tak więc, jeśli w G1 Panas wsadził rzeczywiście duzo lepszy od kompaktowych autofocus, to wygląda na to, że nawet w podciągniętym nowszym firmware EP-1 autofocus nie będzie wyraźnie lepszy, niż w kompaktach.

A miałem taką nadzieję.
    Wtedy nie przejmowałbym się tak bardzo ceną.

PS.
    G1 nie kupię, bo za duży. Zbyt zbliżony rozmiarami do E620 czy E450. Mam już 5D i chciałbym mieć coś co mieści się w kieszeni. Pewnie kupię EP-1 (bo nic lepszego teraz nie ma) ale miałem DUŻĄ nadzieję na ostrzenie równie szybkie co w G1.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 16.06.09 o 12:18
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Wie ktoś może, czy będzie można zobaczyć tego "malca" w Zamościu na zlocie ?
    Jeśli by Władze miały taką puszkę, to oficjalnie otwieram listę kolejkową .....do obmacywania.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Dobrze, już wiem, nie miałeś, czyli się opierasz na czyjejś subiektywnej opini. Reasumując, napisałeś to 5-6 raz i przyjeli wszyscy do wiadomości. AF jest do ****. Kolejne Twoje posty poruszające to zagadnienie w przeciągu 7dni będą kasowane. Bez urazy, ale mnie to irytuje.

Pozdrawiam
    było sobie życie

EuroLiberty
    Gość
    Cena sugerowana 949EUR za set E-P1 z D 14-42 mm f/3.5-5.6, ED 17 mm f/2.8 i wizjerem jest IMO rozsądna biorąc pod uwagę, że street price będzie zapewne znacząco niższa.

Pierwszy aparat, ktory w domu ucieszy nie tylko mnie I jak łatwo będziemy mogli wytłumaczyć swoim Paniom powód zakupu. "Kotku chciałem sprawić Ci przyjemność i kupiłem dla Ciebie aparat. Myślę, że Ci się spodoba. Ładny... prawda?"

Pozdrawiam
    k@mil
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 16.06.09 o 13:09

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Piotr_0602, dajże już spokój z tym AF. Pewnie nie jest tak szybki, jak w G1. I wcale nie musi być... To nie jest aparat do sportu, do którego podepniesz długiego jasnego zooma. To kieszonkowy aparat na wakacje, do streetu, na spacery - żeby nie dźwigać ze sobą zbędnego balastu. Szybkość AF na poziomie typowego kompaktu tutaj w zupełności wystarczy. I na pewno AF nie będzie tak wolny, jak w E-620. Olek nie mógłby popełnić takiego błędu, wypuszczając tak upośledzony aparat.

A co do cen:

- ceny sugerowane są zawsze zawyżone w stosunku do rynkowych
    - nowości zawsze kosztują dużo więcej, niż są warte
    - złotówka jest słaba, więc i tak wszystko jest zbyt drogie, niż być powinno
    - nie ma co płakać - wczesną jesienią ten aparat z kitem będzie pewnie kosztował ok. 2000 zł
    - przypominam, że najtańsze lustrzanki kręcące filmy to dzisiaj wydatek ok. 3000 zł, a są duże, nieporęczne, głośne, tryb filmowy mają niedopracowany... więc niby dlaczego Olek miałby sprzedawać E-P1 za pół ceny?
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 16.06.09 o 12:48
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

diabolique
    Gość
    Od jakiej prędkości AF zaliczany jest do kategorii "do ****"?
    Mam nadzieję, że żona te ćwierć sekundy ustoi z Koloseum tudzież innym świnksem w tle.

Piotr_0602 dziwię się, że nie miałeś nadziei na szkła f/1.4, przecież "jasne stałki" to nieodzowny element narzekań. Popraw się!

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów