Strona 144 z 151 PierwszyPierwszy ... 4494134142143144145146 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.431 do 1.440 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzysiek29 Zobacz posta
    EPL1 + Panasonic lens poz nr 4 jest szybsza niż EPL1 z Olkowym kitem (poz nr 3) !!
    mnie akurat zainteresowało porównanie E-PL1 i E-P2 ale ten test i tak jest już dla mnie nieprzydatny bo zrobiony na starym firmwarze E-P2.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Zrobilem update. Z pewnoscia na 70% ostrzy szybciej. Pojawila sie nowa funkcja - zaciachy na ekranie podczas kadrowania. Na ulamki sekund robi sie freeze, jakby procesor nie dawal rady.
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Już po aktualizacji korpusu z v1.3 do v.1.4 (6minut - 3 na wgranie, 3 na weryfikację po pojawieniu się napisu "OK" i naciśnięciu przycisku "dalej"):

AF w E-P1 z o14-42 jest tak samo szybki jak z o17mm. Nie mam sprzętu do precyzyjnego mierzenia czasu, ale zmiana ostrzenia na punkt oddalony ode mnie o jakieś 40cm, a następnie na obiekt w odległości około 3 metrów trwa około 1 sekundy (zdążyłem powiedzieć szybko "101" ). Sztuczne światło z 2 energooszędnych żarówek i monitora LCD, w mieszkaniu z zaciągniętymi firankami o godzinie 21:10.

Tak więc subiektywnie wygląda na to, że firmware przyspieszył AF w o17mm prawie o połowę (43,753321%?, a w o14-42 nawet więcej (52,599382%?) .

AF z P20/1.7 też przyspieszył, ale już nie tak znacząco jak w zoomie. Jest dla mnie minimalnie wolniejszy od tych dwóch olków.... może o pół sekundy? może mniej? Różnice na prawdę niewielkie.

Ostatecznie stwierdzam, że z firmware 1.4 wszystkie moje trzy szkła ostrzą mniej więcej tak samo szybko. Nie jest to taka błyskawica co w przypadku dslr (na oko pół sekundy różnicy??), ale nie jest to już mikro-żółwik.

Panasonic jest jednak zdecydowanie głośniejszy od olków podczas ustawiania ostrości. Wyraźnie słychać "bzzzyk hrum". Olkowa 17-tka jest prawie bezgłośna w porównaniu do panasa. Zoom wydaje nieco głośniejszy dźwięk od olkowej stałki, ale nie tak głośny jak panas (pod koniec ostrzenia panas wydaje taki dźwięk jakby szorował po jakiejś metalowej powłoce , ale i tak zostaje ze mną.... f1.7 jest bardzo sympatyczne).

p.s.
    po aktualizacji nie zauważyłem żadnych "zaciachów" na ekranie podczas kadrowania.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

dpreview przetestował nowy firmware... mają lepszy sprzęt do mierzenia prędkości AF niż ja
    Wygląda na to, że pomyliłem się w swoich obliczeniach o około 0,2sekundy.
    Prędkość AF w E-P1 i E-P2 powinna być taka sama (ta sama konstrukcja).

oto wyniki:
    test E-P2, EPL1, G1 z oly14-42
    EPL1 dodatkowo przetestowany z panasem 14-45

p.s.2 teraz widzę, że Krzysiek29 podał wcześniej linka do tego testu...
    Ostatnio edytowane przez outsider ; 22.04.10 o 23:26 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    bydg
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez roxxsc Zobacz posta
    Stabilizacje mam z reguły włączoną ale nie wydaje mi się, żeby w niej tkwił problem.
    ja jednak sprawdziłbym, czy w przypadku wyłączonej stabilizacji zdjęcia wychodzą podobnie

Co do problemu odwzorowania barw, to sprawdziłem i rzeczywiście e-p1 ma zbytnio podkręconą saturację, bo też podłogę widzę na pomarańczowo, z kolei na monitorze i e-510 kolory są do siebie zbliżone. Mnie to osobiście nie przeszkadza, bo i tak obrabiam wszystkie zdjęcie po selekcji, ale rozumiem, że to może denerwować.

Pozdrawiam.
    dzięki, że to sprawdziłeś zaoszczędziłeś mi biegania z baterią i kartą pamięci do sklepu żeby przekonać się czy aby na pewno nie tylko ja tak mam.. nowe modele aparatów to dla mnie - przynajmniej teoretycznie - nowe, lepsze, rozwiązania i progres technologiczny innymi słowy krok w przód.. dlatego odwzorowanie barw przez lcd w e-p1 to dla mnie nieporozumienie

jeszcze jedna rzecz mnie denerwuje - brak wsparcia w olympus studio dla kontroli e-p1 za pośrednictwem komputera..

pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    mnie akurat zainteresowało porównanie E-PL1 i E-P2 ale ten test i tak jest już dla mnie nieprzydatny bo zrobiony na starym firmwarze E-P2.
    z nowym firmware najprawdopodobniej brak między nimi różnic

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

obiektywy do pena

Witam,
    chciałabym zapytać będących w temacie forumowiczów czy do e-p1 mogę bezpośrednio podczepić obiektyw z innego olympusa? np. obiektyw Olympus Zuiko Digital 14-42mm f/3,5-5,6, który został mi po aparacie olympus e-420
    Czy też konieczny będzie adapter?
    Z góry dziękuję za odpowiedź

| OlyJedi Awatar rol6
    Mieszka w
    Skórzewo/Poznań
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Koleżanko, niestety konieczny będzie adapter MMF-1...
    który kosztuje od 699 zł w górę.

Pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    jaka jest różnica między MMF-1, a MMF-2?
    Ostatnio edytowane przez blackcat ; 3.05.10 o 21:11 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar rol6
    Mieszka w
    Skórzewo/Poznań
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Ja posiadam akurat MMF-1 i przede wszystkim o nim mogę się wypowiadać.
    MMF-2 znam tylko z ofert sklepów internetowych...
    i mogę powiedzieć, że różni się kolorem - jest czarny
    Niedawno była dyskusja na ten temat:
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=72409
    Ostatnio edytowane przez rol6 ; 5.05.10 o 13:22

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dzięki

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    ...podobno MMF-2 jest bardziej plastikowy, a przez to tańszy... no i jest czarny . MMF-1 podobno przestano produkować. Oprócz 'plastikowości' i koloru, oba adaptery niczym więcej się nie różnią.

mini-dyskusja (english) - tutaj

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów