Zrobilem update. Z pewnoscia na 70% ostrzy szybciej. Pojawila sie nowa funkcja - zaciachy na ekranie podczas kadrowania. Na ulamki sekund robi sie freeze, jakby procesor nie dawal rady.
Rolleicord, Canon
flickr
Już po aktualizacji korpusu z v1.3 do v.1.4 (6minut - 3 na wgranie, 3 na weryfikację po pojawieniu się napisu "OK" i naciśnięciu przycisku "dalej"):
AF w E-P1 z o14-42 jest tak samo szybki jak z o17mm. Nie mam sprzętu do precyzyjnego mierzenia czasu, ale zmiana ostrzenia na punkt oddalony ode mnie o jakieś 40cm, a następnie na obiekt w odległości około 3 metrów trwa około 1 sekundy (zdążyłem powiedzieć szybko "101"). Sztuczne światło z 2 energooszędnych żarówek i monitora LCD, w mieszkaniu z zaciągniętymi firankami o godzinie 21:10.
Tak więc subiektywnie wygląda na to, że firmware przyspieszył AF w o17mm prawie o połowę (43,753321%?, a w o14-42 nawet więcej (52,599382%?).
AF z P20/1.7 też przyspieszył, ale już nie tak znacząco jak w zoomie. Jest dla mnie minimalnie wolniejszy od tych dwóch olków.... może o pół sekundy? może mniej? Różnice na prawdę niewielkie.
Ostatecznie stwierdzam, że z firmware 1.4 wszystkie moje trzy szkła ostrzą mniej więcej tak samo szybko. Nie jest to taka błyskawica co w przypadku dslr (na oko pół sekundy różnicy??), ale nie jest to już mikro-żółwik.
Panasonic jest jednak zdecydowanie głośniejszy od olków podczas ustawiania ostrości. Wyraźnie słychać "bzzzyk hrum". Olkowa 17-tka jest prawie bezgłośna w porównaniu do panasa. Zoom wydaje nieco głośniejszy dźwięk od olkowej stałki, ale nie tak głośny jak panas (pod koniec ostrzenia panas wydaje taki dźwięk jakby szorował po jakiejś metalowej powłoce, ale i tak zostaje ze mną.... f1.7 jest bardzo sympatyczne).
p.s.
po aktualizacji nie zauważyłem żadnych "zaciachów" na ekranie podczas kadrowania.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
dpreview przetestował nowy firmware... mają lepszy sprzęt do mierzenia prędkości AF niż ja
Wygląda na to, że pomyliłem się w swoich obliczeniach o około 0,2sekundy.
Prędkość AF w E-P1 i E-P2 powinna być taka sama (ta sama konstrukcja).
oto wyniki:
test E-P2, EPL1, G1 z oly14-42
EPL1 dodatkowo przetestowany z panasem 14-45
p.s.2 teraz widzę, że Krzysiek29 podał wcześniej linka do tego testu...![]()
Ostatnio edytowane przez outsider ; 22.04.10 o 23:26 Powód: Automatyczne scalenie postów
ja jednak sprawdziłbym, czy w przypadku wyłączonej stabilizacji zdjęcia wychodzą podobnie
dzięki, że to sprawdziłeś zaoszczędziłeś mi biegania z baterią i kartą pamięci do sklepu żeby przekonać się czy aby na pewno nie tylko ja tak mam.. nowe modele aparatów to dla mnie - przynajmniej teoretycznie - nowe, lepsze, rozwiązania i progres technologiczny innymi słowy krok w przód.. dlatego odwzorowanie barw przez lcd w e-p1 to dla mnie nieporozumienieCo do problemu odwzorowania barw, to sprawdziłem i rzeczywiście e-p1 ma zbytnio podkręconą saturację, bo też podłogę widzę na pomarańczowo, z kolei na monitorze i e-510 kolory są do siebie zbliżone. Mnie to osobiście nie przeszkadza, bo i tak obrabiam wszystkie zdjęcie po selekcji, ale rozumiem, że to może denerwować.
Pozdrawiam.
jeszcze jedna rzecz mnie denerwuje - brak wsparcia w olympus studio dla kontroli e-p1 za pośrednictwem komputera..
pozdrawiam
z nowym firmware najprawdopodobniej brak między nimi różnic
Witam,
chciałabym zapytać będących w temacie forumowiczów czy do e-p1 mogę bezpośrednio podczepić obiektyw z innego olympusa? np. obiektyw Olympus Zuiko Digital 14-42mm f/3,5-5,6, który został mi po aparacie olympus e-420
Czy też konieczny będzie adapter?
Z góry dziękuję za odpowiedź![]()
Koleżanko, niestety konieczny będzie adapter MMF-1...
który kosztuje od 699 zł w górę.
Pozdrawiam
jaka jest różnica między MMF-1, a MMF-2?
Ostatnio edytowane przez blackcat ; 3.05.10 o 21:11 Powód: Automatyczne scalenie postów
Ja posiadam akurat MMF-1 i przede wszystkim o nim mogę się wypowiadać.
MMF-2 znam tylko z ofert sklepów internetowych...
i mogę powiedzieć, że różni się kolorem - jest czarny
Niedawno była dyskusja na ten temat:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=72409
Ostatnio edytowane przez rol6 ; 5.05.10 o 13:22
dzięki![]()
...podobno MMF-2 jest bardziej plastikowy, a przez to tańszy... no i jest czarny. MMF-1 podobno przestano produkować. Oprócz 'plastikowości' i koloru, oba adaptery niczym więcej się nie różnią.
mini-dyskusja (english) - tutaj