Strona 138 z 151 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.371 do 1.380 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Przy sztucznym oświetleniu balans bieli należy ustawić ręcznie - jeśli nie na białą kartę, to wybrać jedno ze zdefiniowanych ustawień. Jeszcze się nie spotkałem z aparatem, który dobrze ustawia balans bieli w takich warunkach na AWB.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    U mnie efekt jest widoczny od razu na LCD, jak i na zrobionym zdjęciu, ale to normalne przy takim oświetleniu.
    Robię zdjęcia w RAWach i potem sobie WB koryguję już na komputerze.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    U mnie efekt jest widoczny od razu na LCD, jak i na zrobionym zdjęciu, ale to normalne przy takim oświetleniu.
    tak myśle , czy u kolegii insane to nie będzie problem włączenia jakiegoś dodatku - nie zna aparatu-ma włączone coś co przetwrza mu w czasie rzeczywistym obraz na LCD i stąd problem.

Mieszka w
    bydg
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    We wszystkich modelach z serii" E " jest taka możliwość więc, przypuszczam , że tu, również będzie to możliwe , ale konkrety, to proś kol RadioErewan, zresztą sam jestem ciekaw .
    więc jeśli kolega RadioErewan to czyta i jest w posiadaniu takiej wiedzy to ja chętnie bym ją zgłębił

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    no właśnie rzecz polega na tym, że na LCD nasycenie kolorów jest złe (bez względu na to czy jest to LV czy poprostu przeglądamy zrobione już zdjęcia) gdy przeglądamy zdjęcia na komputerze - lub w LCD innego aparatu -nasycenie jest dobre
    podobny problem opisuje autor - posiadacz e-30 - tego wątku

Cytat Zamieszczone przez maestro Zobacz posta
    Było o zaletach teraz wady, konkretnie jedna ale za to dość duża wada a mianowicie LCD.
    LCD w E-30 bardzo "kłamie" jeśli chodzi o odwzorowanie barw. Na początku myślałem, że aparat bardzo słabo radzi sobie z WB. Oglądając zdjęcia na wyświetlaczu postanowiłem pogrzebać w ustawieniach z WB, aby poprawić nieco zdjęcia, gdyż wydawało mi się że aparat najwyraźniej źle sobie z tym radzi. Kolory są bardzo nasycone, zwłaszcza czerwienie, pomarańcze wyglądają wręcz nienaturalnie. Jakie było moje zdumienie kiedy odtworzyłem te same zdjęcia na monitorze komputera i okazało się że to własnie aparat dobrze ustawiał WB, a moje ustawienia mające na celu wyeliminowanie nienaturalnych kolorów okazały się nietrafione.
    Wniosek z tego taki, że LCD wymusza poniekąd robienie RAWów, bo jest niewiarygodny. E 510 z tym problemu nie miał, kolory ma stonowane raczej naturalne, nic nie jest przesycone - sprawdzałem wielokrotnie. Dzwoniłem w tej sprawie do serwisu Olympusa i potwierdzono mi, że tak po prostu jest, ale nie jest to wadą E-30tki - po prostu najwyraźniej założeniem producenta było aby zdjęcia wyglądały ładniej na LCD. Nadmienię, że oba aparaty (E-30 i E-510) mają LCD 230tys. punktów więc wyświetlanie powinno być w obu modelach takie samo i jak najbardziej zbliżone do rzeczywistości. Pewnie w następcy ta wada (jak dla mnie oczywista) zostanie wyeliminowana.
    i

Cytat Zamieszczone przez bikeart Zobacz posta
    W e1, e3, e510, e410 jak pamiętam zawsze było porównywalnie z tym co widziałem na skalibrowanym monitorze i pomiędzy aparatami chociaż różnice były nie powiem, natomiast e-30 przekłamuje kolory znacząco. Szczególnie jest to widoczne w zdjęciach robionych w pomieszczeniach z lampą przy świetle żarowym, wygląda jakby wszystko było okropnie pomarańczowe, ale przełożona karta do e-3 i wygląda ok.... na kompie rzecz jasna też; w pierwszym momencie myślałem, że e-30 ma skopany abw, a to wina lcd.
    jeśli ktoś z posiadaczy e-p1 byłby skłonny sprawdzić czy na jego wyświetlaczu występują zaobserwowane przeze mnie różnice (w porównaniu do faktycznego nasycenia kolorów zdjęcia) chętnie prześle zdjęcie, na którym zaobserwowałem ten problem

tak myśle , czy u kolegii insane to nie będzie problem włączenia jakiegoś dodatku - nie zna aparatu-ma włączone coś co przetwrza mu w czasie rzeczywistym obraz na LCD i stąd problem.
    ze względu na fakt, że rzeczywiście nie znam jeszcze dobrze aparatu nie wykluczam takiej możliwości nie wiem jednak co mogłoby ewentualnie powodować takie zachowanie aparatu

rodzyn
    Gość
    To może wklej sample - być może po samplu dojdziemy czy jest właczony jakiś filtr.

Mieszka w
    bydg
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    To może wklej sample - być może po samplu dojdziemy czy jest właczony jakiś filtr.
    oryginał z e-p1 - wybaczcie, że nieostre robiłem z ręki

różnica między e-p1 a monitorem - strzelona z głupka, która wprawdzie nie oddaje pod względem kolorystyki stanu faktycznego ale pokazuje dysonans

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez insane Zobacz posta

różnica między e-p1 a monitorem - strzelona z głupka, która wprawdzie nie oddaje pod względem kolorystyki stanu faktycznego ale pokazuje dysonans

Jak używasz CS4 powinieneś sobie dąć radę z resztą.Rozumiem , że nieczęsto spotykasz się z bezinteresowną życzliwością , gorzej gdy będziesz kiedyś naprawdę jej potrzebował i zostaniesz np . bez pomocy na chodniku pod szpitalem.
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 11.03.10 o 21:59

Mieszka w
    bydg
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Jak używasz CS4 powinieneś sobie dąć radę z resztą.Rozumiem , że nieczęsto spotykasz się z bezinteresowną życzliwością , gorzej gdy będziesz kiedyś naprawdę jej potrzebował i zostaniesz np . bez pomocy na chodniku pod szpitalem.
    używam cs4 ale nie bardzo rozumiem w jaki sposób mogłoby mi to pomóc z problemem, o którym pisze

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Ustawiłeś temperaturę barw wyświetlacza na minimum?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

rodzyn
    Gość
    używam cs4 ale nie bardzo rozumiem w jaki sposób mogłoby mi to pomóc z problemem, o którym pisze
    Wybacz może trochę tego CS4 nadinterpretowałem-
    miałem dzisiaj trochę problem z jednym z kolegów, i przez to dużo nerwów,
    a teraz w temacie nieszczęsnej E-P1 jak możesz to wyświetl na LCD funkcję korekcji wyświetlacza, zrób fotę i wstaw, zobaczymy co masz ustawione i co w ogóle można ustawić, wtedy bez nerwów może coś wymyślimy.
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 11.03.10 o 22:38

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów