Strona 136 z 151 PierwszyPierwszy ... 3686126134135136137138146 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.351 do 1.360 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

jungli
    Gość
    No coz, zygmunt do wygodnych na G1 nie nalezy, na Olkach, to juz na pewno bedzie tylko gorzej ze wzgledu na brak gripexa, na pelnej dziurze znikome aberacje, ostry w calym przedziale gdzie normalnie powyzej 180 w sigmie zaczyna sie lekkie mydelko...Niestety sampelki mi wessalo musisz wierzyc na slowo, ze jest bdb, doradzam jednak, jesli zalezy na jasnosci, uzbroic sie w jakies stalki, nawet te najtansze radziecko-dderowe daja rade.

pozdroofka
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3.JPG
Wyświetleń:	107
Rozmiar:	66,3 KB
ID:	28811  

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robuhoo Zobacz posta
    Sigma 70-200 2,8 <zwłaszcza dla interesującego mnie bardziej pierwszego przedziału : 70-135 mm> Googluje sporo, ale poza mało mówiącym http://www.four-thirds.org/en/produc...ing/index.html - tzn. że E-P1 przez MMF1 z Sigmą tą II Macro zadziała (ale jak ?) nie piszą.

przez przejściówkę Nikona G bodaj. Kolega Jungli wspominał o używaniu tej Sigmy - ale do G1 czy GF1 przez przejściówkę Pentaxa z kolei.
    Przez przejściówkę Pentaxa, czy Nikona to będzie tylko MF.
    Więc raczej mało wygodne użycie tego szkła niestety.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

robuhoo
    Gość
    Jak już może paru zainteresowanych wie, ale bodaj nie wszyscy : takie szkła jak ZD 14-54 czy ZD 9-18 nie ostrzą w C-AF z E-p1 przez przejściówkę MMF-1 jak idzie o kręcenie f i l m u. Film C-AF to trzeba przez dedykowane do micro szkła widzę ( a i też pewnie nie wszystkie)

Pozdrawiam

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Autofocus C-AF w Olku E-P1 nie za bardzo na film się nadaje. A już z bardzo jasnym i długim szkłem to poważny problem. GO za mała, polowanie na ostrość.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez robuhoo Zobacz posta
    Szukam jakiegoś tele do E-P1 bo te co już są w micro albo będą niedługo jakoś nie przemawiają do mnie jakością obrazu. Rozważam stare manuale, zd 50-200, ostatecznie zd 70-300 Ale... najbardziej przemawia mi któraś ... Sigma 70-200 2,8 [...] Kolega Jungli wspominał o używaniu tej Sigmy - ale do G1 czy GF1 przez przejściówkę Pentaxa z kolei. Kombinacji tu jest sporo . Myślę , że wstrzymam się z zakupem lepszego tele do E-P1 jeszcze trochę. Gdyby ktoś próbował jednej z tych Sigm 70-200 z Penem - może dałby znać ? (Gabaryty nie odstraszają , powolniejsze ostrzenie też nie - używałbym tego nie co dzień, na specjalne wyjazdy bardziej)
    Skoro rozważałeś manualne, to poszukaj w dobrym stanie ZUIKO OM 35mm f/2.0 oraz ZUIKO OM 135mm f/2.8 lub pomyśl o nowych obiektywach Voigtlaender 35/45mm /f 1.4 i 75mm /f 2,5 Color Heliar.

Uważam, że podpinanie takich kobył pod E-P1/P2 nie ma sensu.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 7.02.10 o 01:01

robuhoo
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Skoro rozważałeś manualne, to poszukaj w dobrym stanie ZUIKO OM 35mm f/2.0 oraz ZUIKO OM 135mm f/2.8 lub pomyśl o nowych obiektywach Voigtlaender 35/45mm /f 1.4 i 75mm /f 2,5 Color Heliar.

Uważam, że podpinanie takich kobył pod E-P1/P2 nie ma sensu.

Pozdrawiam

Dziękuję. Zobaczę . Ale co do podpinania to sens jak dla kogo. Ja podpinam zd 14-54 np (Pod płaszczem mam malusiego "cycka" nad pępkiem - właściwie :brzuchacz ) .Przy Sigmie 70-200 bez tulipana nie byloby o wiele inaczej. ) Wolę podpinać do E-p1 niż do e-510 - który też jeszcze mam Pozdr.

| OlyJedi Awatar Roba66
    Mieszka w
    Galicja... koło Oświęcimia
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Olek zapowiada nowy firmware do E-P1. Ma się okazać początkiem marca. Ma eliminować problem, w wyniku którego na ekranie LCD zawieszał się wskaźnik poziomu podczas manualnego ostrzenia.
    "Fotografia jest jak seks - jak nie ma w niej uczucia, to technika niewiele pomoże"

Awatar F3HP
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam wlascicieli i fanow Olympusa EP-1.
    Przeczytalem niemal caly watek i chcialbym sie podzielic swoimi doswiadczeniami z uzywania tego aparatu.

1. Jest piekny i niepowtarzalny Dla mnie to ma znaczenie. Z celownikiem prezentuje sie swietnie i przypomina stare kamerki analogowe.
    2. Jakosc zdjec znakomita. Nie widze tych nieostrosci, o ktorych byla mowa, choc ich nie moge wykluczyc na 100%, bo uzywalem czasow krotszych niz 1/160s i dluzszych niz 1/100s.
    3. Obiektywy ciemne, ale rysuja bardzo dobrze. Dla mnie zoom ostrzy nieco szybciej niz 17mm i po wgraniu oprogramowania wydaje mi sie, ze pancake nieco przyspieszyl.
    4. Ergonomia dobra, przyciski srednie, wymagaja dostosowania.
    5. Nadaje sie do fotografii kazdego rodzaju, z wyjatkiem szybkiej fotografii prasowej, slubow itp. Jest zbyt wolny i taka eksploatacja moglaby ten sprzet wykonczyc. Dla foto-ulicznikow polecam jak najbardziej
    6. Pasek firmowy przeszkadza w operowaniu spustem, nalezy go zmienic na bardziej miekki.
    7. Filmy mozna krecic, ale w trybie S-AF MF. Dzwieki obiektywu sa nie do zaakceptowania, mimo poprawy w nowym orogramowaniu.[w modelu E-P2 juz jest zewnetrzny mikrofon.]
    8. W czasie fotografowania latwo o przypadkowa zmiane ustawien, wiec nalezy wylaczyc kolko nawigacyjne i wszystkie przyciski, ktore sie da.
    9. Soft O.Master dosc przyjazny, ale bardzo wolny.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez F3HP ; 11.02.10 o 23:38

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    [QUOTE=F3HP;600274]
    2. Jakosc zdjec znakomita. Nie widze tych nieostrosci, o ktorych byla mowa, choc ich nie moge wykluczyc na 100%, bo uzywalem czasow

Czy mółbyś proszę doprecyzować co miałeś ma mysli pisząc "bo używałem czasów"?

Awatar F3HP
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    [quote=krzjak;600355]
    Cytat Zamieszczone przez F3HP Zobacz posta
    2. Jakosc zdjec znakomita. Nie widze tych nieostrosci, o ktorych byla mowa, choc ich nie moge wykluczyc na 100%, bo uzywalem czasow

Czy mółbyś proszę doprecyzować co miałeś ma mysli pisząc "bo używałem czasów"?
    Przepraszam, juz poprawilem. Chodzilo o czasy miedzy 1/100 a 1/160 s. Tak sie zlozylo, ze tych zakresow uzywalem sporadycznie.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów