Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Pod tym adresem cała prawda o 'upgrade' AF w E-P1 i porównanie do AF panasa.... (uwaga: video troszkę długo się ładuje):
http://gallery.me.com/tbanet#100046
Załadowałem rano, poszedłem w plener. Różnica... może jest, ale mnie nie powaliła. Właściwie to nie mogę powiedzieć ani że jest, ani że nie ma. Może podczas kręcenia filmów. Z drugiej strony zawsze używam tylko środkowego punktu, ostrzę na coś kontrastowego i przekadrowuję, zatem i przy starym oprogramowaniu działało mi to dobrze (z wyjątkiem filmów, bo tam to lepiej z ciągłego nie korzystać). Przyjrzę się temu jeszcze...
No to jak mozesz - sprawdz, czy jest roznica miedzy AEL/AFL i nacisnieciem migawki, a takze, czy BEEP nie dzwieczy szybciej niz zapala sie zielone swiatlo.
Dziwne rzeczy na forum DP Review pisza...
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Aleś wymyślił... af pod przycisk i pikanie... obie te rzeczy wyłączam i zapominam.
Nie, nic nie pika szybciej ani nie jest szybciej niż przy ''klasycznym'' ostrzeniu. Np. na monitor wyostrza tak ''bzyk'' i już (takie ''bzyk'' jak w najszybszych kompaktach), ale już na moją piękną kromkę z szyneczką brrrr... no, chwilę. Tylko tu ciemno (1''/5,6/400iso). W każdym razie trochę szybciej niż na tym filmie z posta wyżej, ale tam gość się pastwi i nie daje szczegółów w punkcie ostrzenia.
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Dawno sie nie odzywalem, ale cierpliwie meczylem E-P1Teraz chcialbym sie podzielic spostrzezeniami:
Aparatu uzywam jako zwykly zjadacz chleba, mam dwojke malych klonow, ktore sa glownym tematem moich dzialan.
minusy:
1. Beznadziejne menu, szlag mnie trafia, za duzo opcji, za duzo szukania, wywalilbym 2/3 i by bylo OK... a moze lubie minimalizm jaki byl w e-330...
2. Obiektyw kitowy 14-45: nie powinni czegos takiego dawac do aparatow z funkcja wideo, czas jego ostrzenia przekracza poza ludzkie mozliwosci tolerancji... Do reporterki to szkielko tez przez powyzsze wady pewnie sie nie nadaje - nie wiem czemu, ale olympus cos nie odrobil pracy domowej, panasonic plodzi piekne nowe szkielka (niedostepne jeszcze w PL), a tutaj cieeeeniuuutko...
3. Nedza jesli chodzi o dostepnosc szkiel, a przez adapter nie maja autofocusa w wideo
plusy:
1. maly kompakcik, wreszcie nosze go przy 4 literach
2. dobra jakosc zdjec, widac ze ten maluch wiele potrafi, waskim gardlem jest szklo
3. tryb wideo - w swojej klasie cenowej aparat nie ma konkurencji, w rezultacie przestalem walczyc z oswietleniem zeby zlapac dzieci w ruchu a wszystko sobie nagrywam - jakosc przyzwoita, radosc ogromna
Konkluzja - zle nie kupilem GH1 - ale to sie zmieni :P Kumpel odkupuje olka, a ja juz szukam Panasonica ktory mam nadzieje spelni moje potrzeby jesli chodzi o wideo (zakladam ze foto robi na poziomie E-P1, czyli jak najbardziej OK)... Jakby ktos slyszal o ofercie ponizej 5400 brutto, to prosze o info
Pozdrawiam, Michal
Panasonic LC1 > Panasonic GF1 > Panasonic GF3 > Panasonic GX1 > Panasonic GH1 > Panasonic GX80 > Panasonic G80 > Sony A7
filmik z ostrzenia E-P1 po załadowaniu firmware 1.1
http://gallery.me.com/tbanet#100046
na mój gust Panas G1 jest wyraźnie szybszy.
były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
jest: FF Canona
będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami