Mam pytanko czy warto zakupić do wbudowanej lapmy tego typu dyfuzor? Ma może ktoś doświadczenie z tym dyfuzorkiem, czy się dobrze sprawuje i spełnia swoją rolę?
Mam pytanko czy warto zakupić do wbudowanej lapmy tego typu dyfuzor? Ma może ktoś doświadczenie z tym dyfuzorkiem, czy się dobrze sprawuje i spełnia swoją rolę?
E-510 + 14-42 mm + 40-150 starsza wersja; METZ 48 AF-1 ; Polarek
Mam. Używam póki co. Dobrze się sprawuje. Zmiękcza światło, rozprasza, ale to proteza i lampy zewnętrznej nie zastąpi. Warto wydać te 30 zł. i zbierać na FLkę. Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Karol ; 5.06.09 o 19:25
Tak,warto! O dziwo sprawdza sie.Wczesniej uzywałem go z E 510 a teraz z innym aparatem
Fajnie bardzo dziękuję za odpowiedzi już sobie zamówiłem no i oczywiście że na FL-kę zbieram. Pozdro
Ja Ci takie coś proponuje świetnie działało z 510.. i mało miejsca po ściągnięciu
http://www.allegro.pl/item653799602_...kt_polski.html
zZz
ooo tez fajne tak się zastanawiam, które lepsze, bo ten plastikowy ma stałą odległość od lampy, a to to materiałowe może się załamać pomarszczyś i może jakieś cienie powodować chyba ze się mylę.
a ja proponuję wyciąć dziurę w mlecznym pudełku po filmie. Dla mnie bomba![]()
Też właśnie zacząłem szukać podobnego rozwiązania, tylko nie wiem które się najlepiej sprawdzi. Skłaniam się osobiście do piłeczki materiałowej.
Chciałem kiedyś kupić takie plastikowe jak w pierwszym poście, ale ostatecznie zrezygnowałem, bo lampę kupiłem. Piłeczka wygląda zachęcająco, jest nawet wersja na lampę zewnętrzną. Może ktoś ma doświadczenia w porównaniu do standardowej "mydelniczki"? Zależy jaka przepuszczalność świata, ale piłka daje większą powierzchnię świecenia.
Ta mała piłeczka będzie działała dobrze, jeśli tylko można ją w miarę stabilnie usadowić w odległości od palnika. Duży plus, że można do kieszeni schować. To plastikowe rozproszy światło z przodu, a część ma chyba szansę się poodbijać od otoczenia. Piłeczka "bierze" całe światło i rozprasza, więc od otoczenia odbije się mniej światła. Tak mi się rozumuje. Może ktoś bardziej obeznany podpowie![]()