Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Problem z komunikacją C-350 - Windows XP

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Problem z komunikacją C-350 - Windows XP

Jako że jestem nowym uczestnikiem tego forum to witam wszystkich serdecznie. Na dzień dobry chciałbym od razu zapytać czy ktoś wie jak rozwiązać taki problem:
    Mój Olympuc c-350 Z nie chce się komunikować z Windowsem XP. Objawia się to tym że po podłączeniu aparatu do USB komputer wykrywa że coś zostało podłączone, ale informuje że urządzenie jest uszkodzone i nie może tego naprawić. Aparat był sprawdzany na innych komputerach z Windowsem XP i działał bez problemu. Na moim kompie jak podłącze do USB np skaner do też działa bez zarzutu. Co więcej jak przeinstaluję w moim kompie system na Windows 98 SE i zainstaluje sterowniki z płyty aparatu to mój komputer bez problemu komunikujesię z aparatem, a na XP nie chce. Objawem braku komunikacji jest jeszcze to że każdym razem jak go podłącze do kompa (ale tylko wtedy gdy jest XP) to komp "zawiesza" mi aparat, jest konieczne wtedy wyjęcie na chwilę baterii z aparatu. Jeżeli ktoś wie jak rozwiązać ten problem to bardzo proszę o radę bo nie uśmiecha mi się kupowanie za 125 zł czytnika kart XD, albo używanie Windowsa 98 SE

Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    hej !
    tez jestem posiadaczem Olka C350 i powiem, że miałem ten sam problem, ale jakos sobie radziłem, bo komp tylko czasami zwieszal aparat... robilem dokladnie to samo z bateriami co Ty... wgrałem kiedyś nowsze stery do mojego Epoxa 8K9AI i jakby sie polepszyło... ostatnio instalowalem na nowo xp'ka bo cos sie zesypało i teraz jak podlaczam cyfraka do kompa to wyskakuje mi se "nie rozpoznano urzadzenia", ale fotki można zgrywać normalnie, wszystko jest ok... nie wiem jak to mozliwe ale działa... sproboj sciagnac nowsze stery do plyty glownej albo podłącz kabelek do innego portu USB

ps... jeszcze jedno pytanko... czy na LCDku w C 350 pojawily Ci sie plamy, od srodka których nie idzie zetrzec? mi sie cos takiego stało i widac je jak sie ustawi LCDka pod katem do swiatla... ale zrobilo mi sie to po 8 miesiacahc uzywania, nie wiem jak go masz długo... dziwne, wina LCDka? uzytkowania? nie mam pojecia...
    Olympus C-350 ZOOM z dziwnymi plamami na wyswietlaczu LCD , 128MB+16MB XD, 2xPanasonic 2000mAh 4xDuracell 1800mAh, pokrowiec...

Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    a ten XPek ma zainstalowany Sp1 ?
    http://explora.koszalin.art.pl
    C-740UZ(+) + [128+64+16MB]xD + [UV SHMC + POLAR CIR. + NDx4] 52mm

Awatar Rick van Dyke
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja nie mialem wogole takich problemow z moim D-560(C-350) na XP-eku. Jesli masz wiecej niz 2 porty USB, to sproboj podlaczyc cyfre do drugiego koncentratora USB. WIadomo XP nie jest idealnym OS'em, wiec czasami trzeba go przechytrzyc
    Olympus D-560Z
    Nikon D50 | 18-55 | 55-200| 50/1.8D

Mieszka w
    ex RADLIN, obecnie Czechowice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam jestem tu nowy, więc chciałbym wszystkich serdecznie przywitać krótkim CZEŚĆ! Mam też już pierwszą podpowiedź co do kłopotów z łączeniem się aparatu z OS XP. Ja mam taki problem z moim C 740 i kartą Fuji 256 MB (z 16 MB chodzi bez problemu), podczas czytania wiesza się aparat i basta. Po kilku dniach medytacji doszedłem do zaskakującego wniosku, otóż jestem użytkowikiem Neostrady i "wspaniałego" modemu od TePsy Sagem F@st 800 i to on jest sprawcą tych problemów! Po odłączeniu go i podłączeniu C 740, aparat chodzi jak ta lala, szkoda tylko, że straciłem przy tym z 50 całkiem fajnych zdjęć. To tyle daj znać czy pomogło.
    C 740 UZ, 4x GP 2,1 Ah i 4x GP 1300 Ah + xD Olympus 16 MB i xD FUJI 256 MB+ statyw Hama

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nie mam neostrady, ale mam inny modem. Będę musiał spróbować z nim pokombinować. Dzięki za podpowiedź. Dam znać jaki efekt dały moje wysiłki.

Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    czasem powodem moze byc...myszka... na USB lub inne urzadzenia typu modem, drukarka lub skaner ... i czasem sterownik do aparatu kolegi na USB
    http://explora.koszalin.art.pl
    C-740UZ(+) + [128+64+16MB]xD + [UV SHMC + POLAR CIR. + NDx4] 52mm

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wszystkie kombinacje zostału wykorzystane: Windows XP z SP1, sprawdzone wszystkie wejścia USB, poodłanczane inne urządzenia. Bez rezultatów. Jak nie było komunikacji tak nie ma, może z jednym wyjątkiem, po zaistalowaniu świeżego systemu pierwsze podłączenie aparatu komunikacja była, ale za chwilę po wyłączeniu kompa i ponownym włączeniu już kompa aparatu nie widział Niemniej dziękuję za zainteresowanie problemem i wszystkie rady

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wreszcie się udało. XP widzi aparat. Dla informacji podam że mam płytę główną na chipsecie VIA i właśnie ze strony VIA ściągnąłem jakieś sterowniki/filtry dla Windowsa XP do portów USB (sam się zdziwiłem że takowe są ponieważ XP ma już w sobie stery dla USB). W komentarzu napisane było że są one wypuszczone ponieważ pojawiły się problemy z podłączaniem urządzeń zewnętrznych takich jak drukarki, skanery, kamery.