Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: Jasny obiektyw tanim kosztem.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    przyznam szczerze,że nie słyszę nic przy ostrzeniu"na oko"
    dźwięk mam wyłączony
    jedynie czerwona kropeczka do mnie zamruga
    systemowe obiektywy też
    ale wydaje mi się,że pewnych pomysłów nie da się nimi osiągnąć
    może nie tyle przerzucę się od razu na analoga....
    co dam sobie namiastkę tego czegoś ...
    bez dużych wydatków

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    [QUOTE=gryps;323852]
    ale wydaje mi się,że pewnych pomysłów nie da się nimi osiągnąć
    [QUOTE]

A czego nie da się osiągnąć systemowymi szkłami? Pytam z ciekawości. Z pierwszego postu wynika, że w tej chwili posiadasz tylko kitowe szkła. Proponuje wybrać się na jakiś zlot czy plener forumowiczów. Czasami można wypróbować rzadko spotykane (na sklepowych wystawach) obiektywy systemowe jak i wynalazki z allegro systemów m42 lub OM. Wówczas z pełną świadomością stwierdzisz czego nie da się zrobić szklarnią systemową.

Cytat Zamieszczone przez gryps Zobacz posta
    może nie tyle przerzucę się od razu na analoga....
    co dam sobie namiastkę tego czegoś ...
    bez dużych wydatków
    Wydatki z pewnością będą małe.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Jeśli już to dłuższe tele ale po co skoro są takie fajne systemowe?
    Myślę, że jedną z przyczyn może być to, że 200/3.5 na M42 można kupić np. za 40zł.
    Co do matówki z klinem/rastrem to bez niej też da się robić zdjęcia, mam analogi bez takowych i nie narzekam..
    Mam też cyfrowego olka z małym i ciemnym wizjer, bez potwierdzenia ostrości i też jest fajnie (pierwsze 2 dni to był problem-fakt). Gorzej w studiu, jeśli mam ciemne filtry pozakładane, no ale wtedy mam czas i mogę się bawić.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    no i tutaj wychodzi sprawa upodobań i gustów Ja na przykład lubię obiektywy manualne, które posiadam za ich niedoskonałość. Mir jest nieostry na rogach, heliosowi lata pierścień przysłony... potrzebowałem czasu i cierpliwości, żeby poznać każdy ze słoiczków. Dla mnie to piękne. Pomimo tego, że mam 40-150 zakładam go okazyjnie, bo jakiś taki bezduszny. A Chinon 135, f=2,8 ma w sobie to coś, co mnie kręci poniżej przykładowa fotka.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5090113.jpg
Wyświetleń:	415
Rozmiar:	449,5 KB
ID:	18218  

| OlyJedi
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Ja na przykład lubię obiektywy manualne, które posiadam za ich niedoskonałość. Mir jest nieostry na rogach, heliosowi lata pierścień przysłony... potrzebowałem czasu i cierpliwości, żeby poznać każdy ze słoiczków. Dla mnie to piękne. Pomimo tego, że mam 40-150 zakładam go okazyjnie, bo jakiś taki bezduszny. A Chinon 135, f=2,8 ma w sobie to coś, co mnie kręci poniżej przykładowa fotka.
    no i właśnie o to mi chodzi
    nie wiem czemu ale te manualne stałki mają "duszę"
    wbrew pozorom mam nie tylko kit'a

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gryps Zobacz posta
    no i właśnie o to mi chodzi
    nie wiem czemu ale te manualne stałki mają "duszę"
    wbrew pozorom mam nie tylko kit'a
    Ok widać, że się napaliłeś , a tego nie da się powstrzymać można tylko doradzić.

Jak już się pobawisz heliosem 44 lub podobnym to rozejrzyj się po allegro za czymś lepszym. Przy zakupach pięćdziesiątek celuj w jasne szkła, f/1.8 - 1.4. Droższe zabawki, w porównaniu z heliosem za 50 zł, ale warte swojej ceny. Szybciej znajdziesz punkt ostrzenia przy maksymalnie otwartej przysłonie, a później domkniesz sobie mechanizmem preselekcji do wcześniej ustawionej wartości przysłony. Przy większych obiektywach to im jaśniej tym lepiej, ale będzie sukcesem jeśli znajdziesz, np. 300 mm poniżej f/4.5. Fani ładnego bokeh czasami zwracają uwagę na ilość listów przysłony i ich ułożenie. Dobrze mieć (bo często nie ma) osłonę na obiektyw. Warto zwrócić uwagę na powłoki antyrefleksyjne. Niektórzy radzą sobie zakładając filtry UV z powłokami, ale trudno mi jest powiedzieć z całą pewnością czy to działa. To w dużym skrócie rzeczy, na które ja zacząłem zwracać uwagę zapoznając się ze szkłami manualnymi.

Może przyda ci się trochę informacji na temat starych szkieł:
    1. Część pierwsza - http://foto.pszoniak.net/porady_foto...ektywach_1.htm
    2. Część druga - http://foto.pszoniak.net/porady_foto...ektywach_2.htm

I jeszcze jedno. Kiedy cena szkła na M42 czy OM przekroczy 800-1000 zł zacznij rozważać zakup szkła systemowego. Zwykle się mówi, że "budżet nie pozwala mi na zakup", ale jak się okaże, że światło dobre, ilość milimetrów się zgadza, a do tego jest makro, to cena przestaje mieć znaczenie, zaczyna się liczyć efekt jaki dzięki temu się uzyska.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    na stałce m42 f135mm zrobiłem ostatnio cały koncert (noc i nie za jasne sceniczne oświetlenie) i pomijając nieostrość wynikającą z wysokiego iso to była prawie żyleta :P jak na warunki super się moje szkiełko spisało. kwestia wprawy i dokładnego ostrzenia (na lv)

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wczoraj mieliśmy w mojej mieścinie impreze i wieczorem cykalem wszystko heliosem(nie na lv bo bateria padala ;d) i szczerze mówiąc jestem bardzo zadowolony. Od kiedy mam przejściówkę helios najczęściej gości na moim bagnecie. Ostrzenie przez wizjer? Potrzeba troche wprawy i jest git. Troche mnie denerwuje to, jakie mleko się robi przy f2 pod światło. Dopiero, kiedy przymkne przysłone do f8 ta mgiełka staje się niewidoczna.

dzieki wam za pomoc.

ps. To forum uzależnia

| OlyJedi
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez shurek Zobacz posta

ps. To forum uzależnia
    kurcze i to bardzo

| OlyJedi
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

E-520 i reczne ostrzenie w LV

Polecam wideo, ktore miedzy innymi pokazuje jak mozna recznie i precyzyjnie ostrzyc w LV:

Jest to niedoceniana zaleta 520-tki.
    Pozdrowienia.