Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Wątek: Jasny obiektyw tanim kosztem.

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dla analogowych obiektywów i nie tylko, polecam wymianę matówki w e-systemie na coś z klinem i mikrorastrem i dołożeniem muszli powiekszającej ME-1. Ostrzenie w manualu w tunelowym wizjerze np e-510 stanowi loterię równą trafieniem przynajmniej 4 w totka.
    Na forum Pentaks-a kolega Pietras sprowadza matówki na zamówienie w cenie ok 130zł. Wówczas zaczyna się prawdziwa wspólpraca oka i szkła.
    Z doświadczenia polecam.
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja z moją e-510 przerabiałem wiele szkieł z m42. Odpowiednie wyczucie, parametry i praktyka i można bardzo dobre efekty osiągnąć - najgorzej jest z ruchem, ale tego też idzie się nauczyć.

Jak poćwiczysz będzie dobrze. Na priorytecie przesłony Olek bardzo dobrze mierzy światło z m42.

Dasz rade!!!

Tylko praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka.
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ramzes_II Zobacz posta
    Ostrzenie w manualu w tunelowym wizjerze np e-510 stanowi loterię równą trafieniem przynajmniej 4 w totka.
    Z mojego doświadczenia na razie wynika, że jeśli masz dobry wzrok i dociśniesz oko do wizjera, to wyostrzysz dobrze i nie ma tutaj dużej loterii.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez shurek Zobacz posta
    Obiektyw ten miałby służyć do robienia zdjęć w pomieszczeniach(głównie na jakiś urodzinach, imieninach etc.)
    pamiętaj o tym, że z tych 58mm, które ma helios po podpięciu do olka robi się 116, co w pomieszczeniach raczej nie sprzyja foceniu. Niemniej jednak sam posiadam adapter (z potwierdzeniem ostrości) szkiełka pod m42 i cześciej goszczą na moim korpusie niż szkła z autofocusem, bo sprawia mi frajdę ostrzenie manualne.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ramzes_II Zobacz posta
    Dla analogowych obiektywów i nie tylko, polecam wymianę matówki w e-systemie na coś z klinem i mikrorastrem i dołożeniem muszli powiekszającej ME-1. Ostrzenie w manualu w tunelowym wizjerze np e-510 stanowi loterię równą trafieniem przynajmniej 4 w totka.
    Na forum Pentaks-a kolega Pietras sprowadza matówki na zamówienie w cenie ok 130zł. Wówczas zaczyna się prawdziwa wspólpraca oka i szkła.
    Z doświadczenia polecam.
    Mam pytanie uzupełniające - czy po założeniu matówki z klinem i rastrem aparat prawidłowo współpracuje ze szkłami systemowymi ?
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Mam pytanie uzupełniające - czy po założeniu matówki z klinem i rastrem aparat prawidłowo współpracuje ze szkłami systemowymi ?
    Oczywiście jak najbardziej. Jedyne co sie zmienia to brak czerwonej kropeczki na matówce o punkcie pomiaru ostrości. Matówka z klinem nie ma naniesionych tych 3 punktów AF. Ja ostrze i tak centralnie zawsze, a zielona kropa z boku jest w wizjerze przy celności AF + piknięcie body i to dla mnie jest wystarczające.
    A co do szkieł systemowych to wlasnie na takiej matówce widac jak często body potrafi się pomylić w AF. Na seryjnej matówce obraz jest wyświetlany "jako tako" i do końca nie wiadomo czy nie przestrzelona jest ostrość, a na klinie widać od razu ze cos jest nie tak i zanim docisniemy spust mozna ręcznie skorygować pierscieniem ostrość.
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Dzięki wielkie, ale zdarzyła się niesamowita historia, którą opowiem w innym wątku
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez shurek Zobacz posta
    Witam,
    kilka dni temu zamówiłem moją pierwszą lustrzankę(e520 dual kit) i zacząłem myślec co dalej. Naszła mnie chęć na jasną stałke o ogniskowej 25-50mm. W systemie 4/3 spodobał mi się naleśnik 25 mm f 2.8, ale nie moge go znaleźć w żadnym sklepie internetowym, czy też na aukcjach. Po tacie odziedziczyłem Zenita z obiektywem 58mm f 2.0. I tu moje pytanie, czy warto wydać okło 100 zł na adapter i kożystać z tego obiektywu, czy lepiej dozbierać i poczekać na odpowiedni moment z kupnem 25mm.
    Witam !

Jak robisz foto... gdzie nie potrzeba szybkiego ustawiania AF jak i
    innych parametrow to ok...

Ale jednak zamiast placic 100 zl na cos
    co mi na dluzszy czas sie nie sprawdzi.... wolalbym zbierac na szklo z AF-em.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    od paru dni mam przejściówkę z potwierdzeniem(c.140 zł)
    + pentacon 50 f1,8
    jest strata na f o ok. 1
    czyli w sumie mam pentacon 50 f2,8
    rozmycie tła mi się podoba
    ale fakt trzeba czasu i dobrego wzroku aby ostrość była ok.

mam też pytanie czy istnieje możliwość ustawienia
    f na więcej niż 2,8
    (przy P ,A ,M nic się nie zmienia)
    i jak ewentualnie zmienić ustawienia body (E-500)

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez gryps Zobacz posta

mam też pytanie czy istnieje możliwość ustawienia
    f na więcej niż 2,8
    Pierścieniem przysłon na obiektywie ?