Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 60

Wątek: Olympus vs. Canon a może Nikon? :) Prośba o pomoc

| OlyJedi Awatar elfior
    Mieszka w
    z winnego grodu :)
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jerzu Zobacz posta
    Tylko z tego co czytałem to Nikon ma napęd od AF w obiektywie przez co późniejszy zakup obiektywu to większe koszty.
    He, he - chyba koledze chodzilo o stabilizację...

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Podstawowa zasada:
    - nie czytaj testów, bo sobie jeszcze bardziej zamącisz...
    Podstawowa zasada nr 2:
    - na forum Olka pochwalą Olka, na Nikonie Nikona itd., więc na to bierz poprawkę

a tak poza tym, aby dobrze zestawić te 3 body razem należałoby się nimi pobawić. W innym wypadku to wróżenie z fusów. To co Tobie może przeszkadzać, na innych nie zrobi wrażenia.

Skalkuluj swój budżet - ten obecny i ten przyszły. Zobacz na co Cię stać i w jakim segmencie. Wbrew pozorom koszty mogą mieć znaczenie.

Obejrzyj sobie sample w różnych galeriach - niekoniecznie mistrzów, ale właśnie zwykłych userów. Zobaczysz odmienność kolorów i plastyki poszczególnych firm.

I weź body do ręki. Jak ergonomia jest do pupy to najlepsze foto Ci tego nie zastąpi, bo się będziesz po prostu męczył przy użytkowaniu.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Co do AF to znalazłem takie coś:
    Drugą wadą Nikona D5000 jest z pewnością brak wbudowanego silnika wspomagającego pracę autofokusa. Jest to niestety cecha lustrzanek Nikona z najniższej półki. Co to oznacza to w praktyce? Aby aparat mógł ustawiać ostrość automatycznie musi współpracować z obiektywami z własnym silnikiem AF. Ogranicza to w znaczmy stopniu zakres wymiennych obiektywów, głównie starszych. Cóż, Nikon musi czymś zachęcić klientów do wydania większej kwoty na droższy model D90, który posiada własny silnik AF.

Starałem się nie czytać testów ale w grę wchodzą nie małe dla mnie pieniążki dlatego chciałem jak najwięcej wiedzieć a teraz jest dokładnie jak mówisz wiem mniej niż wiedziałem wcześniej :P Gdyby nie czytanie wziąłbym Olympusa a teraz waham się Ostatnio miałem okazję pobawić się Canonem i bardzo mi się spodobał, niestety nie ma z moich znajomych nikt E520

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    A wiesz, że w 4/3 jest nieco mniejsza powierzchnia matrycy niż APS-C czy DX? Wiesz, co za tym idzie?
    Jeśli wiesz i Cię to nie rusza (a może nawet zadowala), to bierz Olympusa. Stabilizacja w korpusie i czyszczenie matrycy przydadzą się nie raz. Kitowe obiektywy są świetne.
    Tylko pamiętaj, że pewne grupy posiadaczy aparatów będą spoglądać pogardliwie na posiadacza Olympusa (do czego to doszło ). Będą próbowali wmówić Ci, że masz badziewie a nie prawdziwy sprzęt

| OlyJedi
    Mieszka w
    krk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Aparacik będzie mi służył do codziennego użytku, imprezy okolicznościowe itp., ale także, a może przede wszystkim, fotki będę robił na imprezach motoryzacyjnych, zloty motomaniaków, zawody i takie tam.
    zamiast zastanawiać się canon - nikon - olympus

zobacz jakie szkiełka będziesz podpinał do puszki , w jakich są cenach (C,N,O,)

co daje szybki AF i światło , jakie goniskowe będą Ci potrzebne , z kitami bedzie partyzantka w każdym systemie , sporo ujęć stracisz przez AF

dla mnie nie zmiescisz się w 4k puszka + szkło

jeśli nikon bo ma filmy HD - to lepiej zakup kamerke

Mieszka w
    radlin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Przeszedłem z Olympusa do Nikona - potrzeba pracy na wysokim iso oraz sama jakość zdjęć w kierunku fotografowania tatuaży .
    więc może napisze czego mi najbardziej brak po przejściu do Nikona ;
    + Stabilizacji obrazu w korpusie
    + kolorów - robiąc fotki krajobrazu
    + zuiko 50 f2 ( mam sigmę 50 f 1,4- ale nie ma takiej plastyki obrazu , testowałem nikora 50g f 1,4 też lipa ) w tej kategorii zuiko WYMIATA !!!
    + obiektywy jeśli chodzi o cenę , ale tylko częściowo bo niektóre obiektywy są w zbliżonych cenach .
    Nikon :
    + wysokie użytkowe ISO
    + większa rozpiętość tonalna - zwłaszcza u mnie w pracy jest to ważne
    + wiekszy wybór szkieł ( nikory, tokiny , tamrony i sigmy).
    - musisz kupywać obiektywy ze stabilizacą , lub pilnować czasu naświetlania - trudne po używaniu Olka

Podsumuje to w ten sposób : jeśli nie potrzebowałbym do fotografowania tatuaży aparatu , to nie zmieniłbym systemu - niestety nie byłem w stanie utrzymywać dwóch systemów
    Ostatnio edytowane przez garnooh ; 3.06.09 o 21:53

| OlyJedi Awatar lokin
    Mieszka w
    Talibowo Dolne
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    To mój pierwszy post tutaj na forum więc chciałbym się przywitać Jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o foto i szukam 1 lustrzanki. Początkowo chciałem zakupić Sp590uz ale poszedłem po rozum do głowy, że dołożę parę groszy i zakupię lustrzankę Na początku pozostanę przy szkłach kitowych, a później jak nauczę się obsługiwać to pomyślę czego mi potrzeba. Teraz mój mały problem. Zastanawiam się nad następującymi aparacikami:
    1) e520 double kit
    2) Canon EOS450D z obiektywem 18-55VR
    a może dołożyć i kupić np Nikona D5000 (wielki plus za filmy HD)
    Aparacik będzie mi służył do codziennego użytku, imprezy okolicznościowe itp., ale także, a może przede wszystkim, fotki będę robił na imprezach motoryzacyjnych, zloty motomaniaków, zawody i takie tam. Co doradzilibyście mi?
    a może poczekaj na olkowe m4/3 (połaowa czerwca) i dopiero wtedy wróć do problemu?

ja bym poczekał
    25/1,4; 45/1,8; 9/8

Awatar adamzd
    Mieszka w
    Śląsk i okolice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    He, he - rok temu miałem podobny problem. Zacząłem od testów - zdążyłem przeczytać chyba wszystkie które były dostępne w języku polskim. Żona miała mnie dość (cały czas o tym mówiłem), a lustrzanki wszelakich modeli zaczęły się mi śnić po nocach. Ratując się przed popadnięciem w paranoję , wziąłem się w garść i sformułowałem wnioski co następuje:
    - na rynku nie ma lustrzanki która robi jednoznacznie KIEPSKIE zdjęcia, nie ma więc obawy że wtopię beznadziejnie kupując jakiś sprzęt,
    - KAŻDA z lustrzanek ma swoje wady i zalety (wbrew temu co mówią fanatycy danej marki), więc cokolwiek kupię, z pewnych rzeczy będę zadowolony a z innych nie.
    Potem udałem się do sklepu i kupiłem zestaw mający (w mojej opinii) najlepszy stosunek: cena/co za tą cenę dostanę. Wtedy był to akurat Oly E-510 dualkit.

Niektórzy mówią jeszcze że trzeba pomacać i kupić to co leży dobrze w ręce.

Powodzenia - jeżeli nie zależy Ci koniecznie na zostaniu słynnym fotografem, baw się dobrze i nie popadaj w paranoję .

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    1) e520 double kit
    2) Canon EOS450D z obiektywem 18-55VR
    a może dołożyć i kupić np Nikona D5000 (wielki plus za filmy HD)
    Każdy z tych aparatów jest dobry - można nim zrobić świetne foty. Olympus oferuje najwięcej na start - dobre obiektywy, kryjące największy zakres, nie wiem na ile ZD 40-150 ma dla Ciebie atrakcyjny zakres ogniskowych? Osobiście za Canonami nie przepadam ale moja znajoma ma taki aparacik - muszę przyznać, że pomimo jej lamerstwa i braku zainteresowania jakąkolwiek techniką zaskakująco duża ilość zdjęć jest bdb technicznie więc algorytmy poszczególnych programów bardzo sensownie tam działają. Nikon - tu jest problem bo nie miałem D5000 nigdy w rękach, jednak o ile ważne są dla Ciebie fimy z aparatu masz tylko jednego kandydata... Nikon ma też dobry AF i odchylany LCD. Szkoda braku "śrubokręta" ale da się z tym żyć... Na początek zastanów się jakie szkła chcesz mieć...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    A ja bym nie pytał amatora o to jakie szkła chce mieć. Jak sam napisał, jest laikiem w kwestii foto, więc pytanie takie raczej mija się z celem. Tak można rozmawiać z kimś, kto już liznął trochę tematu i mniej więcej wie co lubi fotografować.
    Tutaj, tak moim szczerym zdaniem, najlepiej sprawdzi się metoda PPP, czyli "Pójdź, Popatrz, Pomacaj".
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia