numeruj zdjęcia aby można się bez problemu odnieść do każdego z nich po kolei
odnośnie fotek to najbardziej spodobała mi się 3, ciekawy pomysł, interesująca barwa tylko troszkę bym z ostrością powalczył bo chyba najlepsza jest na tej małej kropelce w powietrzu, a tak poza tym to sam zmajstrowałeś tą scenę?
ZD 14-45mm F/3.5-5.6 | -> Temat z moimi pracami <- | ZD 40-150mm F/3.5-4.5
Olympus 50-200mm F/2.8-3.5
| -> MOJA GALERIA OC <- |
Olympus E-510
Księżyc nieostry i bardzo zaszumiony. Lekkie tchnienie obróbki by coś pomogło.
Kropla też do dopracowania, kolorystyka "denaturatu" wygląda dość nienaturalnie. Ostrość, jak wspomniał kYs do poprawy.
Póki co widać, że musisz popracować nad techniką. Czekam na następne, bo chyba pomysły masz ciekawe.
za kolegami,na ksiezycu brak ostrosci ,ale ja tez mam z tym duze problemy,trzeba walczyc.pozdro.![]()
Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
pozdrawiam reszte !
http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk
dziekuje za rady, jeszcze duzo treningu mnie czeka
odnosnie ksiezyca, probowałem robic na MF (ustawiony na max) jednak wogole nie moglem zlapac ostrosci i pstrykalem na AF
Kowalikster napisales ze zaszumiony, robilem na iso 50 - czyli dlaczego tak jest?
co do uwagi -mysikrolik, przyznaje sie, moj blad, zdjecia wrzucalem na hosting z aumtomatycznym zmniejszaniem
A kropla - umywalka, woda z kranu i kilkanascie pstrykow zeby trafic w odpowiednim momenciei dodany kolor w ps
Też mi się nie udawało na MF (o AF można myśleć tylko, jeśli tarcza księżyca jest dość duża, inaczej nie daje rady) aż wyczytałem radę: pojechać na max i potem lekko wrócić. Lekko, czyli najmniejsze, możliwe cofnięcie. Odległość jest wtedy mniejsza od nieskończoności ale księzyc jest bliżej niż nieskonczoność,powinien być w GO.
Jednak dalszych zabaw z księżycem nie polecam, ponieważ tym aparatem się nie da. Na max zoomie, obiektyw daje taką aberację, że zdjęcie wygląda kiepsko nawet po użyciu programu do korekcji.
Jeśli chodzi o szum, to ja go nie widzę. Nie polecam używania wyższego ISO niż 100. Niestety wyższe ISO jest raczej bezużyteczne.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
zaszumienie może być efektem korzystania z kitowych szkieł, ja u siebie mam to samo jak próbuję uchwycić księżyc, próbowałem już na różnych ustawieniach i ciągle wychodzi kiszka więc dopóki nie zmienię szkła na lepsze to nie podchodzę do tematu księżyca ;]
jeśli się mylę proszę o sprostowanie osób bardziej doświadczonych niż ja![]()
ZD 14-45mm F/3.5-5.6 | -> Temat z moimi pracami <- | ZD 40-150mm F/3.5-4.5
Olympus 50-200mm F/2.8-3.5
| -> MOJA GALERIA OC <- |
Olympus E-510
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA