Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: chęć na olympus sp-570 uz i konwerter makro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria
    Zawęź swój wybór do Sony A200 i E-520.
    A 200 to typowo konsumentski produkt. W Olympusie nie pasuje mi matryca a właściwie jej gabaryty. Jest stosunkowo mała i jak pokazują testy generuje więcej szumów. Ot, system 4/3 tak ma. Jednak oglądając zdjęcia wykonane tym aparatem nie widzę tych niedoskonałości. Widać,że można sobie z tym
    poradzić. Inna sprawa,że większość zdjęć wykonana tym aparatem jest przy
    słonecznej pogodzie.
    Postawiłbym mimo wszystko na E-520, ewentualnie Pentax k200(droższy)
    lub Pentax k-m.
    Pozdrawiam.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Powiedzmy że bym się zdecydował na E-520 z 2 obiektywami:14-42 i 40 - 150. Teraz moje pytania: czy którymś z tych obiektywów bedę mógł robić zdjęcia makro? (w ogóle się nie znam na lustrach, więc dla niektórych pytanie może wydać się śmieszne), drugie pytanie, czy te obiektywy sprawdzą się w fotografowaniu przyrody, krajobrazów? Jak jest ze stabilizacją w tym aparacie (nie ma opycznej?) i poważne szumy zaczynaja się już od 400ISO, czy to prawda i ostatnie techniczne pytanie: jak to jest z manualnym ostawianiem ostrości? jak to się robi? jest taka możliwość, że samemu się wybiera obiekt w kadrze, który ma być ostry, czy coś takiego?
    Ostatnio edytowane przez drukarka ; 6.06.09 o 20:33

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Mozesz robić zdjecia makro (tryb ustawień: "makro")
    Ma doskonałą stabilizację matrycy.Działa z obiektywami bez stabilizacji
    Nadaje sie do fotografii przyrody i krajobrazów.
    Powazne szumy nie wystepują przy ISO 400.
    Manualnie ustawia sie ostrośc patrząc w wizjer i kręcąc pierscieniem ostrosci.Efekty widac w wizjerze i aparat daje potwierdzenie ustawienia ostrosci.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuje za odpowiedź. AF bedzie działał na tych obiektywach? Czy w ogóle jest możliwość automatycznego ustawiania ostrości?, czy ja sam będę musiał przy karzdym ujęciu nastawiać ostrość? Bo są przecież obiektywy manualne i automatyczne... chyba

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Moja cierpliwość nie zna granic!
    AF bedzie działał.
    Nie będziesz musiał ustawiac ostrości chyba,że w aparacie wybierzesz opcję manualnego ustawiania ostrości.
    Resztę musisz doczytać w ksiązkach

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No i do makro możesz dokupić Raynoxa DCR-250 do 40-150 pasuje jak ulał. A jakość zdjęć będzie w porównaniu do planowanego wcześniej ultrazooma jak niebo i ziemia.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Teraz chyba juz jedno z ostatnich pytań: w tym aparacie jest chyba system obrazu 4:3 i ponoć jest jakiś problem z wyświatlaniem zdjęć na monitorach panoramicznych. Oczywiście, że zdjęcia się wyświatlają jak każde inne ale coś tracąna jakości, nie można panoramy oglądać, chyba. Proszę o pare słów wyjaśnienia.
    voovoo2 - nie denerwuj się tak, ja jestem tylko małym, niedoświadczonym człowieczkiem w porównaniu do Was - dlatego pytam >kto pyta nie błądzi<

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Jestem spokojny
    Nic nie tracą na jakości!
    Panoramę zobaczysz jezeli wczesniej wykonasz tym aparatem fotkę panoramiczną.
    Pzdr

kowalikster
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez drukarka Zobacz posta
    w tym aparacie jest chyba system obrazu 4:3 i ponoć jest jakiś problem z wyświatlaniem zdjęć na monitorach panoramicznych. Oczywiście, że zdjęcia się wyświatlają jak każde inne ale coś tracąna jakości, nie można panoramy oglądać, chyba. Proszę o pare słów wyjaśnienia.
    Może warto by było odpalić sobie zdjęcie formatu 4/3 na monitorze np. 16/10 lub 16/9 - organoleptycznie sobie odpowiesz sam na swoje pytanie.
    Ale można też łatwiej: normalne telewizory masz w proporcji 4/3 i wiekszosz stacji TV właśnie tak nadaje obraz - teraz musisz pokombinować jak tu spr to na telewizorze 16/9.

Napisałeś " >kto pyta nie błądzi< " - ja znam inny odpowiednik: kto czyta ten nie pyta.
    Jeśli zadajesz takie pytania to odradzałbym ci kupno lustra. Szkoda twoich nerwów, że zdjęcia są kiepskie itd.