Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: chęć na olympus sp-570 uz i konwerter makro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria
    Pokrętło pod obiektywem wcale nie jest takie dobre,dlatego,że jest właśnie elektroniczne. Dodaje mu 'powagi' ale praktyczne nie jest. Poza tym to przyjemny aparat. Na dużych zoomach czasem nie trafia ostrość tam gdzie byśmy chcieli ale to chyba norma w ultra zoomach. Jak kupisz aparat z zoomem np.26razy to problemy z uchwyceniem ostrości mogą być jeszcze większe. To samo dotyczy aberracji chromatycznych.
    Żeby założyć filtry musisz dokupić tulejkę (ok.30zł.). Tulejka przeszkadza przy szerokim kącie i przy małym zoomie ale przy dużym zoomie się sprawdza. Mam ten aparat i jak na razie nie narzekam ale cały czas się uczę czegoś nowego.
    Wszystko o nim znajdziesz na tym forum tylko dobrze szukaj.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Jeśli szukasz naprawdę wartościowych porad to proszę zapoznać się z podanymi przeze mnie linkami do stron, gdzie podano wyniki testów:
    https://forum.olympusclub.pl/showthr...t=17053&page=4
    Co do innych pytań to naprawdę proszę przeczytać zapytania i dyskusje toczone w ramach forum, a dotyczące np. możliwości i sensu kupowania tulejki i konwertera: RAYNOX DCR-250.
    Realizuję zdjęcia makro tym aparatem i nie widzę jak na razie potrzeby takiego zakupu, przecież SP-570UZ możemy wykonać zdjęcia sMacro już z odległości 1 cm. Lepiej najpierw dobrze poznać metody realizacji danych zdjęć, a dopiero potem ewentualnie rozbudować posiadany sprzęt.
    Dla mnie najistotniejszą różnicą pomiędzy 570 a 590 jest brak możliwości realizacji RAW w tym ostatnim.
    To jest aparat wymagający dokładnego zapoznania z możliwościami i ograniczeniami.
    Co do regulacji zoom przy pomocy pierścienia, to po zastosowaniu najnowszej wersji oprogramowania ver.1.1, problem opóźnienia został bardzo zredukowany.
    Co do tego znakomitego 26krotnego zoomu, w SP-570UZ możemy ustawić w trybie „DOKŁ.ZOOM” - dodatkowy zoom optyczny, powiększenie do 30x;
    (Nawet gdy się ktoś uprze to nawet powiększenie 100x osiągamy przy połączeniu powiększenia optycznego 20x i zoomu cyfrowego 5x.)
    Proszę zajrzeć do Poradnika:
    Tryby i metody ustawiania ostrości w SP-570UZ
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=13721
    Gdybym nie posiadał tego aparatu to nie pisał bym różnych poradników dla zainteresowanych (opublikowanych na tym forum).
    To jest aparat przeznaczony dla szerokiej rzeszy fotoamatorów, nie pragnących w teren taszczyć ze sobą pełnej torby dodatkowych akcesoriów, a chcących być przygotowanym w każdej chwili, do każdego zdjęcia, zarówno w dzień jak i w nocy, ale którzy przedtem coś poczytają na temat podstaw fotografii.
    Pozdrawiam
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

| OlyJedi Awatar vitoos
    Mieszka w
    podkarpackie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Obawiam sie, ze 590 to prawie to samo co 570, tylko większy zoom i więcej pikseli upchniętych na takiej samej matrycy, a co za tym idzie większe szumy. Ja zaproponowałbym Ci kupno SP-565. Od 570 różni sie tylko tym, że nie ma owego pokrętła na obiektywie, nie ma gorącej stopki i ma ciut mniejszy ekran. A kosztuje o wiele mniej niż 570. Sam kilka miesięcy temu zastanawiałem się, czy wziąść 570, czy 565 i kupiłem 565. Jestem z niego zadowolony. Robi świetne (jak na kompakt makro, zdjęcia mają dużą rozpiętość tonalną, energooszczędny, ergonomiczny. Jeśli interesują Cie jeszcze jakieś szczegóły, chętnie odpowiem. Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Za pieniądze ktorymi dysponujesz mozesz kupić lustrzanke!!!!Warto sie nad tym zastanowić.Uwolni Cię ona od ograniczen jakie ma aparat o który pytasz

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Na razie dziękuję za wszystkie porady. Teraz przeglądam Internet z ofertami innych marek, zainteresował mnie np. Panasonic DCM FZ28 / 50 jeden z pierścieniem drugi bez. Jeszcze się zastanowie, może jednak lustro? Na prawdę ciężki wybór...

| OlyJedi Awatar Roby
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Hmm za 1500 zyli kupisz lustro np.e-410,e-510.
    A tu możesz rozbudowywać do woli(w obiektywy oczywiście)

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Przed chwilą rozmawiałem z kolegą i tak samo jak niektórzy tutaj też mi radzi brać lustro. Chyba bedzie to jednak lepszy wybór... ale za takie pienądze czyli około 1500zl to moge sobie pozwolić na takie aparty, chyba tylko 3 a mianowicie:

-Olymups E-420 np. http://www.allegro.pl/item648592459_..._g_ja24_m.html

-Olympus E-520 (chyba jednak za drogi) np. http://www.allegro.pl/item650701008_...plfvat_ss.html

-Sony Alfa A200 np. http://www.allegro.pl/item649442632_...4gb_torba.html

może jeszcze
    -Nikon D-40 np. http://www.allegro.pl/item652618686_...a_nowy_fv.html

Teraz prosiłbym o jakieś rady odnośnie tych luster, np. takie pytanie: czy ten E-420 ma stabilizacje obrazu, jak cenowo wyglądaja obiektywy do tych luster i inne akcesoria, który jest po prostu najlepszy pod każdym względem. Mam swój typ ale na razie go nie podam, zobacze co napiszecie, potem ja napisze. Dzięki.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    e-420 nie ma stabilizacji. Pomyśl nad E-510. Chociaż jeśli budżet jest ograniczeniem, to nie wiem czy ma sens pakować się w lustrzankę. Policz sobie ile by cię kosztowały wszystkie obiektywy, które byś chciał mieć.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No dobrze, ale czy trzeba kupować wszystkie obiektywy od razu? Przecież można to robić stopniowo.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    To jak? otrzymam jakieś rady, dotyczące tych luster?