Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Rozpaczliwa prośba o pomoc w wyborze sprzętu.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria
    z analogów ja bym brał Nikona FM2a lub FM3 a
    a z Autofokusowych Nikona F100

zaś z niskobudżetowych Chinon CE3

ale to tak szeroki temat że każdy pewnie lubi co innego

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    OLYMPUS OM40P + 50mm Zuiko Auto S lens f1.8 za 430zl razem z kosztami przesyłki. Aparat i obiektyw nienaruszone zebem czasu, mogłbym napisać, że w doskonalym stanie.
    Pytanie do Morloka, nie jest to jakieś straszne zdzierstwo? Obiektyw pewnie mógłby być lepszy, ale ten najgorszy też chyba nie jest? Aparat i obiektyw sa wystawione przez dwoch różnych sprzedawców więc podwójnie muszę zapłacić za przesyłkę...

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Ja się uczę prawie pół wieku fotografii --przemyśl to (ale życzę wytrwałości - warto się uczyć)
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 2.06.09 o 15:45

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Poćwicz sobie czas itd. na cyfraczku. Będzie mniej finansowo bolało, a nauczysz się podstaw.

popieram Mysikrolicę .. sam przeszedłem tę drogę i nie załuję ani jednego zdjęcia z cyfraka - ale musi byc z funkcją A S i M moze byc bez P... Kiedys były takie zabawki typu Minolta Z1.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

:)

Co do literatury to gorąco Ci polecam książkę:
    Tadeusz Cyprian - "Fotografia"- moje wydanie jest z roku 1955! :schock:
    Z racji daty wydania,spodziewaj się treści dotyczącej li tylko fotografii analogowej!
    Dość obszerne kompendium,znajdziesz ją napewno w antykwariatach za ok.20 zł!

P.S.Bardzo podoba mi się stwierdzenie Irka!
    Uspokoiło mnie i daje nadzieję!

Mieszka w
    Modlin Twierdza
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Z ksiązek polecał bym Zbigniew Pękosławski ,, Fotografia w praktyce amatorskiej " W tej ksiazce jest fajnie wytlumaczona technika ciemniowa. I pare spraw zwiazanych z prawidlowym naswietleniem negatywu.
    lub Egon Brauer ,, podstawy fotografii " troche trudniejszy jezyk jak dla nowicjusza ale troche wiecej zagadnien jest poruszonych.

Z aparatow na poczatek dobre sa dalmierzowki typu zorki, fed bo sa tanie, a jupiter 8 to dobre szklo z precyzyjna regulacja przyslony. Jesli kupisz tanszy aparat, dowiesz sie czego oczekujesz od sprzetu i wtedy zmienisz na cos lepszego. Nie warto sie spieszyc po dobry sprzet.

pozdro

rocco
    Gość
    Popieram przedmówców którzy radzą zacząć od cyfrówki.
    Nauka fotografowania aparatem kliszowym będzie bardzo kosztowna i na pewno dłuższa.
    Oczywiście cyfra z możliwością ustawień manualnych.
    jesli juz koniecznie analog to praktycznie każdy w dobrym stanie z możliwością dokupienia niezłych a tanich szkieł.
    Pamiętaj, że wybór aparatu to równiez wybór systemu a więc szkieł z pasującym bagnetem.
    OM-1N to bagnet Olympus OM a Chinon CE to bagnet Pentax K więc w przypadku zakupu kTóregos z nich będziesz zdany na obiektywy tego systemu.
    Chyba najtańsza opcją byłby zakup lustrzanki z systemu M42. Za sprawą popularnych kiedyś Zenitów i Praktik jest do niego cała masa tanich obiektywów.
    No i poczytaj o obróbce ciemniowej. To fajna zabawa jednak dośc kosztowna i wymaga nieco praktyki
    na początek:
    http://ciemnia.boo.pl/wywolywanie.php
    http://www.korex.net.pl/
    U nas też: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=9424
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 2.06.09 o 17:55

Marcin510
    Gość
    rozwaz moze taki zestaw

nikon f80 (z autofokusem, 3 klatki na sekunde, 5 punktow AF, male lekkie body)
    http://www.allegro.pl/search.php?str...personal_rec=0

i do tego budzetowo
    nikkor 50mm 1.8
    http://www.allegro.pl/search.php?str...0604&country=1

lub bardziej wszechstronny obiektyw
    tamron 28-75mm f2.8 (na 75mm bedziesz mial juz magiczne zdjecia
    http://www.allegro.pl/search.php?str...at=1&country=1

jak ci sie znudzi to kupisz cyfrowego nikona i obiektywy bedziesz mial jak znalazl

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez markret Zobacz posta
    OLYMPUS OM40P + 50mm Zuiko Auto S lens f1.8 za 430zl razem z kosztami przesyłki. Aparat i obiektyw nienaruszone zebem czasu, mogłbym napisać, że w doskonalym stanie.
    Pytanie do Morloka, nie jest to jakieś straszne zdzierstwo? Obiektyw pewnie mógłby być lepszy, ale ten najgorszy też chyba nie jest? Aparat i obiektyw sa wystawione przez dwoch różnych sprzedawców więc podwójnie muszę zapłacić za przesyłkę...
    Nie to nie jest zdzierstwo. Jak w dobrym stanie, warto, a zestaw b. dobry. Przychylałbym się do zdania przedmówców, nauka na cyfrze mniej boli ( finansowo), a praca w analogu to jednak inna bajka. Dobrze jest mieć jakąś wiedzę, bo można sie łatwo załamać. Daje jednak satysfakcje robienia wszystkiego od poczatku do konca samemu. Jak masz do pomocy ojca z doświadczeniem foto to duzo może Ci pomóc.
    Pozdrawiam
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Na przesłuchaniach jest dwóch gliniarzy - dobry glina i zły glina... Jeśli chcesz się uczyć "bezstresowo" kup cyfrę, jeśli chcesz uczyć się "na własnych błędach" (co boli) kup kliszę. Nie zmienia to faktu, że na przesłuchaniach jest dwóch gliniarzy... a w torbie fotografa jest miejsce i dla cyfry i dla kliszy.

Jeśli masz fundusze - zainwestuj w obie opcje. Klisza nauczy Ciebie pokory, a cyfra pozwoli Ci rozwinąć skrzydła.
    MK